Toxoplazmoza v těhotenství - zkušenosti

  • Fotoalbum (1)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1855
24.11.04 15:49

Toxoplazmoza

Dnes mi dr. rekla, ze jsem nekdy prodelala toxoplazmozu. Pry to doktor nemusi vzdy poznat a muze se to projevit jako chripka. Jsem ted v 15 tt a pro jistotu me dr. posila na podrobne vysetreni, protoze mi nasli pozitivni nalez Toxo-IgG Elisa. Mate s tim nekdo zkusenosti? Dost dobre jsem nepochopila dr. o co se jedna a na jake vysetreni vlastne jdu.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
24.11.04 17:05

No jesli máš pozitivní jenom IgG protilátky, tak by to mělo být v pořádku, to jsou „paměťové protilátky“, znamená to, že jsi někdy v minulosti (klidně před pár lety) toxo prodělala a nic to pro těhotenství neznamená.
Důležitější je, jestli máš pozitivní i IgM protilátky, to by znamenalo, že jsi toxo prodělala nedávno nebo teď a to by MOHLO, ale NEMUSELO mimi ohrozit. To by ti řekl ten další dr.

  • Citovat
  • Nahlásit
Anonymni
24.11.04 18:05

IgG mam pozitivni a IgM negativni. Znamena to, ze je nejspise vse v poradku?

  • Citovat
  • Nahlásit
Anonymni
24.11.04 18:58

Lenko,
neboj, znamena to, zes ji kdysi prodelala a tot vse. Aktualne jsi zdrava.
Sylva

  • Citovat
  • Nahlásit
7.12.04 15:12

ahoj

Dělali mi rozbor krve kvůli toxoplasmoze…Snažíme se o mimi, tak jsem chtěla mít jistotu. Dnes mi doktorka řekla, že ten nález není nula, ale prý je to ještě v mezích normálu…Co si o tom myslíte. Můžeme se v klidu snažit dál? Díky

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
534
9.12.04 18:31

Mohla bych o tom napsat novelu (román asi ne :D ). Prodělala jsem toxo před třemi lety a dr v Praze říkala, že se to nemusí přeléčit. (Stručně o chorobě: jedná se o malé prvoky, kteří se usidlují v mízních uzlinách. Nelze je zabít. Tělo si musí vytvořit protilátky a tím jim pobyt tak znempříjemní, že se ty potvory musí zakuklit a už zůstanou navždy zakuklené). Jenže já jsem se pravděpodobně dostala do chronického stádia (Potvory jsou zakuklený, ale když je organismus něčím oslabený, začnou se aktivovat). Na začátku těhu mi zjistili pozitivní IgM. Skoro celé těhotenství jsem brala dost silná antibiotika a občas jsem se i nabrečela. Když jsem chodila do poradny, dělali obzvlášť pečlivě UTZ hlavy mimi. (Ty potvory totiž mohou napadnout mozek děťátka a pak tam vzniká něco jako zatvrdliny. Většinou pak mimi zemře a dojde k potratu, nebo se mimi rodí poškozené). Díky Bohu se Elišce nic nestalo. Je nádherná a zdravá. Jen teď chodíme každé tři měsíce na krevní testy, jestli také nemá pozitivní IgM.
Tolik můj příběh :D .
Pokud je u matky pozitivní jen IgG, je to úplně bez problémů. Pokud je pozitivní i IgM, nemusí to být nutně katastrofa. Když se na to přijde včas a jste v rukách odborníků, mimi se nic nemusí stát.
Ať vám to dobře dopadne.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
10.12.04 11:06

můžu se ještě zeptat co je IgM a IgG?

já mám ve výsledcích IgM 0,69 index a ref. meze je 0-0,9 a pak tam je IgG a tam mám <5 IU/ml a ref. meze je 0-8

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
534
10.12.04 17:50

Už se to objevilo v jedné odpovědi výše. IgG je něco jako genové protilátky - tzn. tvoje tělo má protilátky, protože už si toxo před časem prodělala. IgM ukazuje aktuální stav - tedy jestli teď tvoje tělo s prvoky bojuje.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymni
10.12.04 22:14

Ahoj,
podle výsledků, které jsi napsala, můžeš být v pohodě..IgG i IgM máš negativní (i když ti nějaké to číslo vyšlo-souvisí to s citlivostí testů, kterými zjišťovali protilátky z tvé krve). Držím pěstičky, ať se brzo objeví // a hlavně ať se ti ty toxoplazmí potvůrky vyhýbají!! (Během těhotenství by se měly dělat testy na toxopl. v každém trimestru, aby se zachytila případná nákaza včas..tak ať jsou stále negativní!!) 8)
Andrea

  • Citovat
  • Nahlásit
15.12.04 12:19

tak už víme víc:)

ahoj holky,

chci poděkovat všem, kteří mi poradili…Já jsem došla na gyndu a doktorka mi řekla, že se můžeme vesele snažit dál…tak to dopadlo dobře…vypadá to na těhu, tak nám držte palce

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
108
7.1.13 21:44

15tt

Ahoj. Jsem tu poprve. Dnes v 17h mi MuDr. oznamila, ze mam akutni toxo a jsem v 15tt. Musim jit na Bulovku ke specialistovi. 3 hodiny uz brecim. Nevim co bude.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
28643
7.1.13 21:46

@wewen můžu se zeptat z čeho to máš?

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Naima
7.1.13 21:51

Ahoj, prostuduj si tyto stránky http://toxoplasmoza.cz/ a můžeš kontaktovat i paní doktorku, která na nich vystupuje. Obecně je s postupem těhotenství větší riziko přenosu na plod s čím dál menšími následky. Budu držet palce.

  • Citovat
  • Nahlásit
1804
7.1.13 21:53

@wewen : Neboj, to neni nutne zadna tragedie. Zvlast na zacatku tehotenstvi je pravdepodobnost prenosu na dite nizka (mene vymeny mezi matkou a plodem nez na konci), a pokud se to navic podchyti a nasadi ti antibiotika, dite to nedostane. Toxoplasmosa se musi vyvijet v tvem tele dele nez mesic, aby se k diteti dostala. Jestli se k nemu dostala se zjistuje amniocentezou. Ja ziju ve Francii, taky to hrozne kontroluji, chodi se tu povinne na krev kazdy mesic (prave proto, ze mesic je ten interval, kdy se to da podchytit a nic se nestane). Sestrenka ma kamaradku, co toxo chytila v tehotenstvi, a dite je v poradku. Tim, ze se tu na to vic hledi, jsou tu plna fora holek, co prozily serokonverzi v tehotenstvi a opravdu to neznamena nutne nic hrozneho. V prvnim trimestru se udava (15. tyden je ve Francii jeste prvni trimestr), ze pravdepodobnost prenosu je 15% u nelecene a 5 % u lecene toxoplasmosy. Drzim palce, at mas stesti!!!

Příspěvek upraven 07.01.13 v 21:54

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
2133
7.1.13 21:54

Na Bulovce jsou nejvetsi specialiste na toxo. Jako mala jsem tam s ni mesic lezela. Neplac a sver se jim do rukou. Urcite nejsi prvni ani posledni. Jinak toxo je parazit, je prokazano ze prenasecem je kocka.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat