Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@lalaláček Myslím, že dostat toxu z vajec z klecoveho chovu je spíše nepravděpodobné, ale vyloučit to úplně nejde. Já dostala toxu v 28 z hovězího tataraku a to tatarak jím, co si pamatuji. Je to trochu loterie. Mít jsi ji ještě nemusela. Co myslíš tou infekční fází?
@Ijaa akutní fázi jsem myslela, tj zrovna probíhající. Já už ty příznaky mám furt, ale několik let bojuju s borelkou a přisuzovala jsem to tomu.
@lalaláček Já s ní bojovala rok a půl. Prvním příznakem byla oteklá bolestivá uzlina v podpaží a ke konci šílená únava. Ten střed jsem byla prakticky bez příznaků. Řekni si gynekologovi, udělají testy na protilátky a poznají, v jaké fazi jsi.
@Ijaa únavu mám teď. Podle testů právě akutní, ale tak možná se zjistí, jak to mám dlouho, uvidí se
@lalaláček Tak pokud jsi těhotná a máš akutní fázi toxoplasmozy, tak ti doporučuji se obrátit na Mudr. Markétu Geleneky. Ta se na to specializuje.
@Ijaa právě že už nejsem. Díky tomu se to zjistilo, jinak se to prý testuje později. Ale jak tak koukám na tvé zprávy, klidně to můžu mít už jak dlouho. To je ta akutní fáze tak dlouhá?
@lalaláček : jedna příbuzná nedávno proděla toxoplazmózu a otěhotnět jo dovolili cca až po 1,5 roce, kdy ji konečně klesly protilátky a přešla do latentní fáze ( omluva za anonym, není to o mě
).
@lalaláček Ono to trvá u každého jinak dlouho. Já chodila každé tři měsíce na infekční na odběry krve. Kvůli tomu jsme odkládali těhotenství. Musí se počkat, až tu potvoru tvůj imunitní systém zdolá. Nabízeli mi léčbu v nemocnici na zhruba šest týdnů, ale to jsem odmítla, protože do tebe cpou léky, po kterých je ti zle a zvracíš.
Tak já doufám, že mi to nebude už moc dlouho trvat
jako už tak od revize jsem unavená a někdy mě pobolívá v krku, ale tak nějak jsme to přisuzovala psychice a lékům, co jsem brala
@myskalucka Když tedy má někdo hodnotu IgM 4,95 to znamená, že toxoplazmozu prodělal nebo ne? Jenda doktorka řekla, že ano a druhá, že ne.
@lumáťa Ahoj, zkus se obrát na dr. Geleneky, najdeš ji na webu, ta ti to nepíše stopro jak to je
Je možné se toxoplazmózou nakazit ze vzduchu, když ucítím, že kočka vykonala potřebu? Nebo jen přímým kontaktem s jejím trusem?
@Verča885 píše:
Je možné se toxoplazmózou nakazit ze vzduchu, když ucítím, že kočka vykonala potřebu? Nebo jen přímým kontaktem s jejím trusem?
Vyloženě vzduchem asi ne.
Dobrý den jsem v 6 tydnu chtela bych se zeptat jestly někdo nevite co tyhle vysledky znamenaji? Nemuže se něco stat mě nebo miminku?
@Nikolaaa123 znamena to, ze toxoplazmu nemas, to je ta dobra zprava. Ta horsi je, ze se nesmis nakazit v prubehu tehotenstvi. Pak by hrozilo propuknuti infekce. Takze poradne umyvat zeleninu a ovoce a nejist syrove maso.