Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A to chceš sama? Proč nechceš ani injekci na odstartovani ovulace? Vsak se to s ni presne nacasuje a je vetsi sance.
Já nikdy po transferu nebrala nic jiného než progesteron (obvykle Utrogestan).
U KETu záleží, jestli je to v cyklu od začátku navozeném léky nebo je to v přirozeném cyklu, pak obvykle taky stačí jenom ten Utrogestan. Pokud tomu nic nebrání a žena má nomální pravidelný ovulační cyklus, je to celkem běžné.
@ugluk píše:
Já nikdy po transferu nebrala nic jiného než progesteron (obvykle Utrogestan).
U KETu záleží, jestli je to v cyklu od začátku navozeném léky nebo je to v přirozeném cyklu, pak obvykle taky stačí jenom ten Utrogestan. Pokud tomu nic nebrání a žena má nomální pravidelný ovulační cyklus, je to celkem běžné.
Vetsinou se ale picha Ovitrell. Je to s nim jistejsi, lip nacasovatelny.
@DandátkoP to jo, ale u ET stejně v prvé půli stimulace, odběr (pokud teda není řeč o nativu, což mi z dotazu nějak nevyplynulo), ten se bez injekce hCG snad ani dělat nedá, protože tam je třeba to dozrání řešit na hodiny přesně.
Mě jen zaujala ta minimální medikace po transferu, ona obvykle žádná jiná než podpora progesteronem ani nebývá. Max. při KETu v řízeném cyklu k tomu přidají estrogen, ovšem u řízeného cyklu to jinak nejde.
@ugluk no musela by to vic specifikovat. Treba chce uplnej nativ. ![]()
Moc děkuji za zkušenosti a diskuzi. Já se právě ještě nesetkala s lékařem, který by chtěl využít plně přirozený naprosto fungující cyklus (ovulace, žluté tělísko, výška sliznice). Osobí zkušenost 2× KET a poprvé Ovitrelle+Amelgem, podruhé Ovitrelle+Amelgem+Estrofem.
Osobně k využití přirozena tíhnu od samého začátku (k IVF mě přivedl onkologický problém), ale má lékařka tvrdila přesně to samé co @DandátkoP, že je to lépe načasovatelné. Nicméně není to i proto, že je to pro lékaře jednodušší? Četla jsem, že existují ženy, které prošly úplným nativem, maximálně s progesteronem po transferu pro udržení.
@Anonymní píše:
@ugluk @DandátkoPMoc děkuji za zkušenosti a diskuzi. Já se právě ještě nesetkala s lékařem, který by chtěl využít plně přirozený naprosto fungující cyklus (ovulace, žluté tělísko, výška sliznice). Osobí zkušenost 2× KET a poprvé Ovitrelle+Amelgem, podruhé Ovitrelle+Amelgem+Estrofem.
Osobně k využití přirozena tíhnu od samého začátku (k IVF mě přivedl onkologický problém), ale má lékařka tvrdila přesně to samé co @DandátkoP, že je to lépe načasovatelné. Nicméně není to i proto, že je to pro lékaře jednodušší? Četla jsem, že existují ženy, které prošly úplným nativem, maximálně s progesteronem po transferu pro udržení.
A v čem by to pro ně bylo jednodušší?
Jinak jo, kamarádka otěhotněla po Ketu a nebrala nic, ani Utrogestan.
Já v Ketu pouze s Utrogestanem.
Jednodušší v tom plánování, načasování. Že ví kdy a že vůbec ovulace proběhla (Ovitrelle) a že sliznice opravdu vzroste (progesteron-estrogen).
Nicméně Vy mi potvrzujete, že to jde i bez hcg injekce, max. s tím progesteronem na udržení. A úspěšně. Moc za tu zkušenost děkuji. Smím se zeptat kam jste s kamarádkou chodily?
Ono to není jenom o jednoduchosti. Jde o to, že při KETu i v přirozeném cyklu potřebují do dělohy transferovat správně staré embryo. Tudíž ho ve správnou dobu předtím správně staré rozmrazit. V přirozeném cyklu se dá ovulace odhadnout, ale stejně se můžou klidně o dva-tři dny seknout, folikul nemusí růst absolutně rovnoměrně a prasknout při stejné velikosti. Plus málokde transferují třeba v neděli. Takže to hCG je opravdu výhodnější a přitom to není žádný nepřirozený hormon, který by v té fázi v těle neměl co dělat (respektive je téměř identický s LH vyvolávajícím ovulaci a všichni touží po tom, aby se tam stejně do týdne začalo samo tvořit). Takže s ovulací vychytanou hCG v ten správný okamžik si odpustí každodenní odsledování folikulů ultrazvukem, kontrolu LH v krvi a případný šok, že k ovulaci došlo o něco dříve nebo později, než kdo čekal. hCG injekci jsem dostávala i při úplném nativu, aby se dobře načasoval odběr, protože těžko by ho i při sebepečlivějším sledování provedli třeba v 11 v noci, kdyby to tak vyšlo. Takhle se to dělalo v úplných začátcích IVF, kdy byl lékařský tým schopen čekat na tu jedinou pacientku a byl připraven nastoupit kdykoliv. V dnešní rutinní době, kdy se punkce provádějí dejme tomu 7-11 a mají na tu dobu bloklý operační sál, doktora, anesteziologa a následně v laborce embryologa, holt potřebují všechny ženy dostat do toho správného rozmezí.
Presne jak pise @ugluk . Vsechno jde, ale kdyz tohle vsechno uz absolvujes, jedna injekce, ktera zvysuje sance… to mi prijde lepsi ![]()
Já se hlásím. Mně se to povedlo v roce 2021. Předtím v roce 2020 jsem podstoupila tři neúspěšné Ket. U prvních dvou jsem brala estrogen i progesteron, vždy mi z toho bylo hrozně zle, myslela jsem, že bouchnu. Doktoři to nějak neřešili. Jen u třetího Ketu mi lékařka dala jen progesteron a tak jsem si myslela, že mi bude lépe, kdy bude o jeden druh léku méně a bylo mi také na nic. Rozhodla jsem se sama za sebe, lékařům jsem to neřekla, že to risknu bez léků a ejhle čtvrtý pokus, absolutně bez jakéhokoli léku, ani ovitrelle jsem si nepíchla, vyšel. Těhotenství bylo naprosto bez problémů.
Takže to jde. A za mě, když má žena hormony v pořádku a dítě má přijít na svět, tak se zadaří i bez léků. ![]()
Ahoj holky jdu si pro radu, “promeškala” jsem ovulaci. Nevěděla jsem, že progesteron z předchozího transferu sice oddálí menstruaci, ale folikul začne růst. Takže proběhla jako obvykle jen ja koukám, že už 12 DC když standardně jsem 17-18DC. Doktor říkal, že je ochotný jít do rizika, že tento transfer byl bez ovitrell. Je to na mě. Ja mám ovulaci hodně bolestivou takže jsem ji cítila cely včerejšek až do dnešního poledne. Je tu riziko že mohla být dnes nad ránem, ale i tak říkám si, že to implantaci okno snad s nějakou “rezervou” počítá. Hádám že žádná jste ovulaci jak já nepromeškala ale možná tušíte víc o tom načasování. Děkuji
Ahoj holky.✨
Prosím máte někdo zkušenost s ET/KET bez medikace? Nebo s minimální podporou po transferu, max. Utrogestan/Amelgen? Případně můžete sdílet úspěšnost a v jakém CAR vám na tento na zcela přirozený cyklus kývli?
Děkuji.🌷