Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,mám dcerku, které je dnes 14 let.Její život se neodvíjel jak by měl,dnes je dlouhodobě nemocná a je
ZTP/P. Vše začalo tím, že se po přechodu z kojení na umělou stravu nemohla dobře vyprázdnit. Ze zácpy pak bylo nefunkční střevo(jeho část)a začaly operace,vývod a nakonec mentální retardace a ep.záchvaty, které máme zatím zastavené léky.
Je zde nějaká maminka, jejíž dítě má podobné potíže ? Budu ráda, když se ozvete.
ahojky, nemáme úplně ten samý problém, ale pečuji o nevlastní dcerku, kterou má manžel v péči, je jí devět let a má středně těžkou mentální retardaci. také máme již ZTP/P
Holky, tohle nechápu. To mají vaše holčičky MR v podstatě ze zácpy? Nebo z těch operací nebo jak to vzniklo pokud se tedy s diagnostikovanou MR už nenarodily… To jsem vůbec netušila, že by něco takového mohlo být možné.
Přeji hodně sil ke zvládání každodenního boje…
naše malá to nemá ze zdravotních potíží. má prostě vrozené mentální postižení. jestli získané vnějším vlivem v těhotenství nebo je to genetická zátěž nikdo nepoví ![]()
Moje má ty potíže už dlouho a tak nevím, kde to začlo -
byla od začátku také hypotonická.A porod proběhl dobře, jen asi přes týden po termínu a byl vyprovokován.
A když přičtu ty narkózy,tak tomu asi pomohly.
Břicho má už v pořádku, ale chodí do zvláštní školy a je pozadu. ![]()
naše malá také chodí do zvláštní školy - základní škola praktická a pozadu je tedy hodně. je jí devět, chodí do třetí třídy, pozná jednotlivá písmenka, ale do slov je nespojí, nevypočítá ani nejjednodušší příklad typu 1+1, jen s dopomocí a psát neumí zatím vůbec. uvidíme, jak budeme pokračovat. ![]()
Moje je také v praktické třídě,jsou tam různě staré děti a s různým postižením.A mají je věkově promíchané.Ta moje je taková pecka klidná a nemá ráda divoké děti, které ruší při učení.Mají jednoho chlapečka, který je hyperaktivní a to je dílo.
naše malá je taky hodná a klidná - já bych radši, aby byla divočejší a v pořádku ![]()
Bylo by to určitě lepší, mít dítě zdravé jako jsou ostatní děti.Někdy si ji představuji,jaká by asi byla,a pak mě to mrzí.
Máme ještě dvě starší, tak mám srovnání.
![]()
já mám chlapečka, který je o dva roky mladší než malá a je daleko daleko dál než malá
také mám srovnání
Tak to máme podobné.Janina bere Lamictal ráno a večer už od 8 let a možná jí ho budou brzy vyřazovat.Jen se doktorka bojí návratu záchvatů a pošle nás napřed na konzilium někam do Motola.