Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@white_black píše:
@asha ale po knížce se ze zvědavosti podívám.. Třeba tam bude něco aplikovatelného..:)
Jo, minimalne se dobre cte a myslim, ze tam kazdy neco objevi ![]()
@asha No on ani nevyleze ke dveřím. Leží zrovna pod postelí.. Je to chytrý prevít. Já už jsem to vzdala poslechne jen mě, teda když nemá někde oporu kam se jít politovat. Tchán je na tohle nejhorší a přes to prostě nejede vlak. Ty ho něco naučíš, ono to chvíli funguje a pak přijde on a je to všechno zase v ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se vás zeptat zda se mě pes může začít nějak bát když ho při výcviku - neuposlechnutí švichnu větvičkou. Učím ho chuzí na vodítku u nohy a když taha jakože taha pořád. Tak si vezme větvičku a švichnu ho s větvičkou, škubnu s vodítkem k noze a ještě mu řeknu k noze. Když jde u nohy tak ho chvalím.. dostane odměnu, ale jdeme ke zkouškám a já už fakt nevím co s ním..Proutek mít nesmím u zkoušek a když není proutek tak taha neustále…když proutek vezmu a občas švichnu tak k noze jde, ale bez proutku ho to neumím naučít..dnes šel u nohy uvazanej, ale vodítka jsem nedržela a občas šel na druhou stranu něco čmuchal…takže jsem ho musela švichnout a dát zpět k noze..i když lovecký pes tak při chuzí u nohy nesmí ani čmuchat..Já nevím jak ho to naučít..a nevím zda z toho pak nemůže něco mít aby se mě třeba nebal když ho švihnu..
měj u sebe jeho oblíbenou hračku, já si dávala třebas balónek pod bradu a držela ho a pokud šel u nohy, tak jsem mu ho dala po chvilce, aby měl odměnu, postupně se prodlužovala doba chůze u nohy a odrovnávala jsem balónek - dávala jsem si ho pak do kapsy, ale vždy jsem odměňovala, aby věděl, že to dělá dobře
@white_black píše:
@asha No on ani nevyleze ke dveřím. Leží zrovna pod postelí.. Je to chytrý prevít. Já už jsem to vzdala poslechne jen mě, teda když nemá někde oporu kam se jít politovat. Tchán je na tohle nejhorší a přes to prostě nejede vlak. Ty ho něco naučíš, ono to chvíli funguje a pak přijde on a je to všechno zase v
Tak ono to chce duslednost. U nas teda psi rozlisovali, u koho si co muzou dovolit. Babicky byly vzdycky rozmazlovaci a dovolily vsechno, na nas to ale ani nezkusili. Nebo zkusili jednou.
Nicmene pokud chces, urcite s nim jeste neco zkus. Ona ta pozitivka kolikrat dokaze divy i u kmetu ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se vás zeptat zda se mě pes může začít nějak bát když ho při výcviku - neuposlechnutí švichnu větvičkou. Učím ho chuzí na vodítku u nohy a když taha jakože taha pořád. Tak si vezme větvičku a švichnu ho s větvičkou, škubnu s vodítkem k noze a ještě mu řeknu k noze. Když jde u nohy tak ho chvalím.. dostane odměnu, ale jdeme ke zkouškám a já už fakt nevím co s ním..Proutek mít nesmím u zkoušek a když není proutek tak taha neustále…když proutek vezmu a občas švichnu tak k noze jde, ale bez proutku ho to neumím naučít..dnes šel u nohy uvazanej, ale vodítka jsem nedržela a občas šel na druhou stranu něco čmuchal…takže jsem ho musela švichnout a dát zpět k noze..i když lovecký pes tak při chuzí u nohy nesmí ani čmuchat..Já nevím jak ho to naučít..a nevím zda z toho pak nemůže něco mít aby se mě třeba nebal když ho švihnu..
Postup který aplikuješ je v zásadě správný a účinný, ale jak sama píšeš, na zkouškách větvičku mít nemůžeš… Proto se nám osvědčilo používat místo větvičky čepici -kšiltovku. Pokud tě pes předchází, tahá…švihneš ho čepicí - pozor na kovové přezky! -přes čumák a s povelem k noze a zatažením za vodítko ho usměrníš. Pak jen stačí, když zvedneš ruku ke kšiltu a pes už ví
a čepice na zkouškách zakázaná není
Tahle metoda je ověřenáa ffunguje i u starších psů…
@Allie83 píše:
Postup který aplikuješ je v zásadě správný a účinný, ale jak sama píšeš, na zkouškách větvičku mít nemůžeš… Proto se nám osvědčilo používat místo větvičky čepici -kšiltovku. Pokud tě pes předchází, tahá…švihneš ho čepicí - pozor na kovové přezky! -přes čumák a s povelem k noze a zatažením za vodítko ho usměrníš. Pak jen stačí, když zvedneš ruku ke kšiltu a pes už vía čepice na zkouškách zakázaná není
Tahle metoda je ověřenáa ffunguje i u starších psů…
No ja myslim, ze spravny ani ucinny tenhle postup extra neni, uz jen proto, ze je treba mit neustale tu vetvicku nebo ksiltovku.
Jedno z toho nemas a pes na nejaky povel dlabe. Tak kde je ta ucinnost?
Tak časem se pes naučí chodit u nohy i bez toho aniž bys ho musela upozorňovat nebo stačí jen syknout nebo zatáhnout za voditko a pes ví, kde je jeho misto.. Ale do začátku je to 100% metoda, která je vyzkoušená a funguje! Později pes už nerozlišuje jestli máš čepici nebo ne, ale vidí pohyb ruky směrem k obličeji a ví…
Proč proboha neučíš psa DŮSLEDNĚ chůzi u nohy bez nějaké větvičky od štěněte???
Když je člověk ve výcviku zodpovědný a důsledný, tak pak nemusí psa za nepozornost švihat jakýmsi proutkem!! ![]()
@Allie83 píše:
Tak časem se pes naučí chodit u nohy i bez toho aniž bys ho musela upozorňovat nebo stačí jen syknout nebo zatáhnout za voditko a pes ví, kde je jeho misto.. Ale do začátku je to 100% metoda, která je vyzkoušená a funguje! Později pes už nerozlišuje jestli máš čepici nebo ne, ale vidí pohyb ruky směrem k obličeji a ví…
100% metoda. Jo, tak jsem se to ucila v pol. 80. let ve Svazarmu
Dneska jsou zaplatpanbu metody prijemnejsi a ucinejsi. Staci si o tom neco zjistit, nez hned lamat proutek. Vazne je pozitivni metoda ucinejsi
A pes ma aspon cviceni rad.
Nemám pocit, že by naši psi nějak trpěli tím, že se naučili chodit na vodítku pomocí důslednosti a použití fíglu s kšiltovkou. Dnes není problém jít se všemi na jednom vodítku a připadně je usměrňovat jemnými povely.
Neberu vám vaše metody, jen píšu, jak to děláme my a víme, že to funguje!
Určitě je pro psa příjemnější párkrát dostat čapkou než se celý život škrtit na vodítku…
Mam mesic rocniho psa. Neumel ns voditku. Tahal. Odmenuju pochvalou a poplacanim. Kdyza tendrnci tahat tak zastavim a privolam. Pochvalim.je kazd dn lepsi. Na kazdyho psa funguje neco jinyho ale.
Tak jsem si prehodila konecne klavesnici na tel, tak budu psat normalne. Nejsem kdovijaky odbornik, ale vim, ze na kazdyho psa plati neco jinyho. A je jedno jak, hlavne, ze to funguje. Zkusila bych strhout psa, kdyz taha. A pamlsky nebo balonek.
@Allie83 píše:
Nemám pocit, že by naši psi nějak trpěli tím, že se naučili chodit na vodítku pomocí důslednosti a použití fíglu s kšiltovkou. Dnes není problém jít se všemi na jednom vodítku a připadně je usměrňovat jemnými povely.
Neberu vám vaše metody, jen píšu, jak to děláme my a víme, že to funguje!
Určitě je pro psa příjemnější párkrát dostat čapkou než se celý život škrtit na vodítku…
No tak pokud nemas nic jinyho na vyber, nez bud skrtit, nebo placat
Je to proste negativni metoda a je zbytecna pro psa, ktery se to teprve uci. Ale ja proste mam rada, kdyz pes pracuje s radosti a ne s tim, odkud zas nejaka prileti ![]()
Já psa rozhodně neškrtím!!! Dávala jsem to jako příklad toho, když někdo psa nenaučí chodit na vodítku a i tak se s ním vydává na procházku a výsledkem je to, že se pes celou cestu škrtí… ![]()
Já mám zase ráda, když se na to, co můj pes umí, můžu spolehnout a tu jistotu bohužel u pozitivní motivace nemám… A že by naši psi neměli radost z toho co dělají? To si rozhodně nemyslím! Ale je to každého věc!