Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj vsem.
Potrebuju se vypovidat a treba si i precist jine nazory na vec. Je mi 28, doma mam dve deti, 8 let a 4 roky. Dnes je to 14 dni zpozdeni a na testu byl rano slaboucky duch. Ja mivam MS nepravidelnou a nehlidam si ovulaci, ale 100% vim, ze k otehotneni doslo 6.10. Nechtene tedy, dve deti nam uz s manzelem stacily.. Boli me podbrisek, hlava, jsem rozezrana, unavena, naladova, mam hlenovity vytok a beham casteji na malou.
A problem je takovy, ze premyslime s manzelem, zda si dite nechat nebo ne. Tri deti se mi zdaji uz hodne, po financni strance jsme na tom prumerne, ale bojim se, ze tri deti by se zvladaly tezko. Chteli jsme cca do dvou let hypoteku na dum, s tretim ditetem bysme na to zase na par let mohli zapomenout, ne-li navzdy. Uz jsme si i zvykli na takovy ten “klid” se starsimi detmi, ze si muzeme uz i nekam vyjit a ze s detmi uz neni tolik starosti co s miminkem.
Na druhou stranu, jsem asi tehotna a milujeme se a miminko je uzasna “vec”… Ale…
Jak byste se zachovali vy?
Dítko bych si nechala. Nevidím podle popisu jediný důvod, kvůli kterému bych šla na přerušení. Jen z té pohodlnosti… Já vždycky říkám, že má všechno svůj důvod a ve svém případě bych si řekla, že to třetí dítě máme zřejmě mít. ![]()
Pokud bych nechtěla další dítě, tak bych zvolila takovou antikoncepci, které bych opravdu věřila a pokud by se i tak zadařilo, tak bych si miminko nechala.
Tohle si musis poresit sama. Ja jsem treba v zivotni fazi, ze uz 3.nechci a vim, ze bych sla na potrat. Pro nekoho neuveritelne, pro me neuveritelna predstava 3.ditete. A presne, uz chci mit klid, cas na sebe, jit do prace.
Miminko bych si nechala, děti máme 4. Zvládnout se to dá, jen s mužem nechodíme nikam sami, ale nevadí nám to. žijeme si průměrně.
Dítě bych si nechala. Já mám v plánu dvě, ale vím, že kdyby se někdy v budoucnu náhodou zadařilo třetí, nešla bych na potrat.
@crazymisha Tady je rada těžká. Dítě jste počali z lásky. Nechránili jste se, tak jste podvědomě museli vědět, že nějaká možnost početí je. Co bych si pořádně promyslela, je finanční situace a zdravotní stav a věk vás obou. Ale věk - jak píšeš je Ti 28 - není problém. Pokud teď s dvěma dětmi, ty na mateřské jste na tom finančně průměrně, tak se třetím malým dítětem se náklady moc nezvýší. A za 4 roky půjdeš do práce, tak by mohlo být o něco lépe. Náklady na děti se zvyšují až nástupem na základní školu, ale to už budeš chodit do práce i Ty, tak by se to dalo zvládnout. Chcete hypotéku na domek…to opravdu musíte mít domek? Že sis zvykla na klid chápu, už sis říkala, že to máš za sebou a najednou buch…mělo by to všechno přijít znova… možná si zkus odpovědět na otázku - představ si, že Ti je třeba 60let a ohlížíš se za svým životem…co bych chtěla vidět?…
Držím palce ať se dobře rozhodneš ![]()
@Sofie2013 píše:
Dítě bych si nechala. Já mám v plánu dvě, ale vím, že kdyby se někdy v budoucnu náhodou zadařilo třetí, nešla bych na potrat.
Mam to taky tak. I chapu tu touhu po pohodli a klidu. Ale na potrat bych jit nechtela a brala bych to jako dan za nezodpovednost. Tim Te nijak nekritizuju! Ale bylo to nedopatreni a radeji bych za nej “zaplatila” snizenym komfortem nez pocitem, ze jsem se miminka zbavila.
Ale neodsuzuju potraty, jen je to muj pohled na vec. Rozhodni se tak, jak Ti rika rozum, ale i intuice.
Příspěvek upraven 19.10.17 v 18:07
Máme 3 děti po 5 letech a jak ten poslední těm dvěma starším prospěl… ![]()
Zadarilo se přes kondom, o potratu jsme ani neuvazovali, dítko je divoch, ale sluníčko… Takže my si třetí nechali. ![]()
Ohledně náročnosti, tak nejhorší je auto, bydlení…a pak střední, vysoká… ![]()
Rozumím jak píšeš, že některé plány by se najednou musely odsunout nebo na ně zapomenout. Třetí byl u nás veliké překvapení. Vyhodnotili jsme to tak, že nic nemůže být důležitější, než ten nový maličký
.
Ono to asi tak všechno má být. Možná, že to co jsme si před tím plánovali nebyla ta správná cesta a to pravé teprve přijde.
Nechcete dite tak nesoulozte nebo se chrante. To dite nemuze za to za jste tak nezodpovedni. A pak se vam nehodi do kramu tak sup ho zabit
opravdu tohle nechapu nase mala je vymodlena narodila se o tri mesice driv musela bojovat o zivot. Co bych za to dala kdyby se mi jen tak objevily // kdovi jestli jeste nejake budu moct mit. Nekdo se za dite modli a druhy ho chce zabit…