Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ahoj všem… chtěla bych s Vámi zkonzultovat trhání nosní mandle. Synovi na podzim loňského roku v nemocnici na ORL píchali ucho, jednou vícekrát ne. Byla jsem s ním začátkem ledna na kontrole, doktorka říkala, že to ucho zahojené úplně nemá a doporučuje vytrhnout mandle. I když sama doktorka říkala, že je moc zvětšené nemá. Chtěla bych se s vámi poradit, moc se mi do toho zákroku nechce, tak s vámi bych ráda zkonzultovala vaše zkušenosti, případně jak jinak by se daly řešit ty neustále rýmy… třeba alternativní cestou, homeopatií a pod. Děkuji. Klára
Teď zrovna zkoušíme mandle odhnisat a zmenšit homeoléčbou a tkáňovými solemi. Ale teprve týden, takže zatím bez výsledku.
Ahoj ,já bych se toho nebála,kord kdžy má časté rýmy,spíš mu to pomuže,já sama když mě jich zbavily od té doby neměla rýmu snad ani jednou,a když tak byla rychle pryč a to už je nemám přes 10 let,takže já osobně bych tteda spíš byla ráda že to dokrorka chce nějak řešit a synovi ulevit a neprat do něj léky které by stejně mohly být zbytečné ![]()
Kláři kolik je malýmu let ......jinak náš starší syn byl na trhání mandlí v r.2008 (to mu bylo cca 4 a půl roku) a to z toho důvodu že neustále měl záněty horních cest dýchacích a následně průdušek .......a je fakt že od té doby nemarodí vpodstatě vůbec …mě je také trhali v dětství a doktorům od té doby taky moc kšeft nedělám.
…mno ale zda do toho jít nebo ne je na vás, určitě existuje i spousta jiných způsobů …
V říjnu 2011 mladšímu synovi vytrhli mandle a od té doby nemarodí. Do té doby marodil pořád. Takže nám zákrok pomohl.
Ale nechápu - proč by se měla mandle trhat, když není velká?
Nejde to zkonzultovat někde jinde? Jiný orl doktor, alergo. Zkusit nějakou léčbu - třeba čínskou medicínu. Nějak podpořít imunitu? ![]()
TEd řeším podobný problém.
Syn rýmuje často, co nastoupil první rok do školky od září, tak i často kašle.
Akorát nám mandli doporučují vyndat kvůli tomu, že mu zvětšená mandle „tlačí“ na trubičky ve středouší a začal hůř slyšet.
Na uši nikdy netrpěl, píchané je nemá, akutně tam prý nic taky nemá, ale sluch by se mohl dále prý zhoršovat.
Tento týden jedeme ještě konzultovat k Dr. přímo v nemocnici kde bych případný zákrok chtěla provést.
TAky se toho bojím jak čert kříže.
Syn 9,5 let, půjde taky s nosní mandlí. Má ji prý obrovskou a přestože téměř nemarodí, tak je prý velký bacilonosič. Momentálně prodělává poprvé zánět středního ucha a prý to má taky od té mandle, moc se mi do toho nechce, ale co se dá dělat
Ahoj,
kolik je synkovi let???
Přesně tohle jsem řešila celé jaro - synek (nyní 4,5 ročku) měl vloni neustálé zelenožluté rýmy, angíny, 6× za sebou atb., na ORL zjištěna velikost nosní mandle II- III. stupen a s vykřičníky jsme byli odeslání k vytržení - na jednodenku do DFN Brno. Objednací lhůta byla 4 měsíce, čili z května jsme byli objednaní až na půlku září. Já celou dobu nešťastná, jak to dopadne, vůbec se mi nechtělo synka na ten zákrok dávat…ale on šel z nemoci do nemoci, onemocněl vždy po 1 odchozeném týdnu ve školce, v polovině července měl ještě angínu, no děs…zdravý byl jedině srpen, kdy nechodil do školky.
Taky jsem to chtěla řešit alternativně, hledala jsem a zjišťovala, co se kde dalo, ptala se každého známého na zkušenosti…Šli jsme i k jiné ORL doktorce, aby se na synka podívala a řekla svůj názor - ta nám doporučila homeokapky LYMPHOMYOSOT - je to polykomponent, volně prodejný v lékárně speciálně určený na vyčištění lymfatických cest. Synek bral poctivě 2měsíční kúru 3× denně 15 kapek - rozmíchat v trošce vody a nalačno. Bohužel nepomohlo nic. V září měl sice mandli menší (takže možná ty kapky význam měly), ale vyšlo mu špatně to měření tympano (volnost ve středouší - měl neustále tu křivku B nebo C, což je podtlak nebo tekutina ve středouší), takže na zákrok nakonec šel.....vše proběhlo naštěstí OK.
Jak se vrátil v říjnu do školky, tak byl hned 2× po sobě nachlazený, přičemž podruhé se to zvrtlo opět na angínu a atb. (vloni už sedmá), já opět nešťastná, že celé trhání mandle bylo asi k ničemu......Jenomže - doktorka mi říkala, že trvá tak 3 měsíce, než se organismus po tom zákroku zase dá „dohromady“.
Na konci října jsme byli na alergo a imunologii - dostal kúru Bronchovaxomu (bakteriání lyzát speciálně na imunitu dýchacích cest) a Aerius. Z krve ani z kůže žádnou alergii prokázanou nemá. Z krve na imunitu mu žádný imunodefekt nevyšel, jenom mírně podlimitní železo.
Kromě toho synkovi dávám Rakytník a Iskial (olej ze žraločích jater), halt zkoušíme všechno možný. Je pravda, že celý listopad a prosinec vydržel zdravý, chodí celodenně do školky - to je u nás rekord, že 2 měsíce vydržel OK. V lednu chodil do školky jen 2 týdny, teď byl doma s průduškami a bral Sumetrolim, ale žádné zelenožluté rýmy ho už netrápí.
Záleží taky, kolik je tvému synkovi let, ona ta nosní mandle se potom má mezi 6 a 8 rokem sama zmenšovat - tak to bylo u staršího synka, mandle mu sama zanikla a nic se neřešilo. ![]()
Holky - ale ona řeší ten problém, že dítě větší mandli nemá. když je větší, tak to je jasný, ale pokud větší není. ![]()
Sieto -a co to znamená, že je bacilonosič? Lidé v jeho okolí jsou častěji nemocní? To mi přijde divný, že není nemocný a přesto chtějí mandli vytrhnout?
Aladina píše:Jj, může nakazit ostatní, on je zdravý jako řípa, ale spoň téměř nemívá příznaky, i teď u toho ucha- hnisavý zánět středního ucha, atb 2× denně a on jen obvolává rodinu, aby se pochlubil, že týden nechodí do školy
Holky - ale ona řeší ten problém, že dítě větší mandli nemá. když je větší, tak to je jasný, ale pokud větší není.Sieto -a co to znamená, že je bacilonosič? Lidé v jeho okolí jsou častěji nemocní? To mi přijde divný, že není nemocný a přesto chtějí mandli vytrhnout?
KlároNem,
napiš, kolik je malýmu let
, hned bude leccos jasnější.
Osobně bych to zkonzultovala ještě s jiným ORL doktorem - já jsem si ten verdikt taky nechala „potvrdit“ od dvou doktorů a to malý zvětšenou mandli měl - a i tak jsem pořád váhala…
Sieto, kamarádky dcera byla vytrhout nosní mandli v 8 letech - stačilo, že 1× do roka od dob školky měla zánět stř. ucha a už hůř slyšela, tak proto na to šla…ono je to asi případ od případu jiné
Ahoj, synovi je 4,5 let. Byl v nemocnici na vyšetření sluchu, prý neslyší úplně čistě.
Diagnóza : akutní hnisaný záněk středního ucha. Hypertrofie adenoidní tkáně. Otoskop. stále bubínky s výraznou cévní kresbou, tympano bilat B, k adenotomii a ev. para s ods. bilat 1.3.
Díky klára
Hypertrofie adenoidní tkáně - ale tak to znamená, že má velkou mandli, ne? A ten sluch má tkay horší od mandle, ne?
mě říkala doktorka, že mandli zas tak velkou nemá…tak nevím co psala do papírů… ![]()
http://www.azrodina.cz/…dle-musi-ven
našla jsem možná vás to někoho bude také zajímat…