Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahoj všichni, chtěla bych se zeptat zda má někdo zkušenost, a jakou, s dorůstáním druhých zoubků, v případě, kdy byly mléčné stoličky vytrženy brzy. Synovi je teď 5let., asi tak před 9měsíci byl na trhání stoličky na pohotovosti, s tím, že i stolička vedlejší půjde brzy taky. Snažím se zub zachránit Elmex gelem, ale nedávno ho zabolel, a teď zas dobrý. Za měsíc máme jet na dovču a děsím se toho, že ho to tam chytne. Tak jsem ho objednala na trhání, ale pak jsem zas četla, že brzké vytržení ovlivní špatný růst druhých zubů. A k tomu už mu vedlejší stolička chybí, tedy by to byly 2chybějící zuby vedle sebe.Tak nevím, co dělat, jestli rysknout dovču se zubem, a snažit se ho držet co nejdýl???
Také nechápu proč trhat??? Nejde třeba jen vyvrtat a zaplombovat??? Syn 4,5 roku teď byl také na vrtání 2 zoubků. Zvládl to dobře.
Ahoj, mýmu synovi (4 roky) ted taky vytrhli stoličku… byl tam takový kráter že už to na plombu nebylo. Má také 2 plomby už…vzhledem k tomu že jsem zubní laborantka tak o zuby dost pečuji, 2× denně poctivě čistím od prvního zoubku… někdo nečistí a kazy nemá je to dost genetická věc. Zubař mě sprdnul že určitě nečistím ale dentální nití u syna (ne to opravdu nezvladnu) no a že bez nitě at se nedivím že ma tak zkažene zuby…
@Adelka951 když je kaz prolezly až ke kořeni tak již vrtání nepomuže a je třeba zub opravdu vytrhnout - u druhých zubu se děšla ošetření kanalku atd… ale u mlečných toto nejde
@axelina Nevím přesně, ale syn má jeden z vyvrtaných zubů už mrtvý, první mu to trochu zubař odvrtal a dal mu tam nějakou umrtvovací vložku a potom to po 2 týdnech dodělal.
Kdyby to šlo blombovat byla bych moc ráda, ale už je to moc rozjetý. Moc mě to mrzí, ale nějak jsem na zuby nemyslela. Ne že by si nečistil, čistí si je a to i ve školce. Spíš jsem je nekontrolovala, když nebolely, a tím spíš, když se pak narodila malá -
vím, že je to moje chyba
Ptám se proto, jestli má někdo podobnou zkušenost, a jak potom, v případě předčasného vytržení rosli ty druhé zoubky…
@niliremka píše:
Kdyby to šlo blombovat byla bych moc ráda, ale už je to moc rozjetý. Moc mě to mrzí, ale nějak jsem na zuby nemyslela. Ne že by si nečistil, čistí si je a to i ve školce. Spíš jsem je nekontrolovala, když nebolely, a tím spíš, když se pak narodila malá -vím, že je to moje chyba
Ptám se proto, jestli má někdo podobnou zkušenost, a jak potom, v případě předčasného vytržení rosli ty druhé zoubky…
K zubaři jste nechodili?
@niliremka dcera i přes veškerou maximální péči o zuby nedávno také přišla o zoubek. Je jí 6 let a má zkaženě všechny stoličky.
K zubaři chodila pravidelně, ale ta pořád tvrdila, vše je ok a najednou zjišťuji, že není. No to je jedno. Naše nová zubařka tvrdí, že čtverky se mohou vytrhnout celkem beztrestně, ale pětky ne, protože, pokud by se pětky vytrhly, tak se nějak rozhodí postavení druhých zubů…
Byli jsme už v roce, pak ve dvou letech a pak asi ve 3,5. Mezi tím se narodila dcera, měli jsme sled takových událostí - vyrózy, nemocnice, dovolená, prostě kolotoč a na zuby se zapomělo…mezi tím se rozjely ty kazy a to jsem právě nepodchytila. Zuby si totiž čistí celkem pravidelně…večer vždy, rámo občas nestihnem, ale ve školce si zoubky čistí všichni vždy po „O“
Maminky oživuji diskusi, jelikož jsem se nedopátrala toho co mě zajímá. Synovi vyrostly za mléčnýma zoubkama nové zuby, jde o 2 jedničky dole. Zubařka nás posílá na vytržení a mě zajímá, jestli dětem po vytrhnutí zubů dáseň šijí, tak jako dospělým, nebo jestli nechají „díru“ aby se zahojila. Jak pak hojení probíhá? Oteče pusinka hodně? Případně jaké máte zkušenosti? Děkuji za rady ![]()
@Hajtlik mě zubařka řekla..že mléčné zuby nemají kořeny..jakože když se začnou hýbat, kořen mizí, a když zub vypadává je témeř nebo bez kořene..takže si myslím že šít nebudou, protože když už bude tam jen malá dírka…ale zatím nevím, aktuálně se synovi hýbou tři naráz, ale zatím nechtějí vypadnout, naštěstí za nimi ještě nic dalšího neroste, tak vytrhávání řešit nemusím..zubařka říkala, každý den s nima zahýbat aby se to urychlilo..tak hýbem
@Hajtlik
Rána po extrakci se nesije ani u dospělých, pokud není chirurgická, tzn. nereze se dáseň, u mléčných zubů taky samozřejmě ne
Mojí dceři je trhali nedávno, vyrostly nové jedničky za starými. Ránu nešili, jenom jsme dostali upozornění, že nemá jíst nic s drobnými semínky, aby se nezasekly v ráně. Před trháním zoubky umrtvili, takže to bylo bez bolesti. Naše zubařka používá nějakou anestezii, která rychle zabírá i rychle odeznívá, v podstatě, když jsme docházeli už umrtvené zoubky nebyly a malá neříkala, že by to moc bolelo. Koupili jsme zmrzlinu na zchlazení a vše bylo OK. Rány se postupně zatáhly.
Jenom na okraj, kořeny tyhle zoubky měly, protože jak nové zoubky rostly špatně, tak rozpustily jenom půlku kořene, takže mi zubařka vysvětlila, že v tomto případě by mléčné samy nevypadly.