Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Svistice My na 3-leté schytali záskok místo naší doktorky a nechtěla vůbec nic. Malého akorát zvážili a změřili, koukla mu do krku, poslechla ho a zkontrolovali zrak a sluch. To bylo všechno. V létě mě to čeká podruhé s mladším (a pětiletka se starším), tak třeba natrefíme tentokrát na naší MUDr. a budu mít srovnání.
Měla bych dotaz trochu podobný. Mám syna, kterému budou v červenci 3 roky a moc nemluví. Řekne pár slov, ale ze svého těla pojmenuje třeba jen OKO, NOHA RUKA…nic víc..Trápí mě to kvůli prohlídce, kdy bude sestra zkoumat zrak a sluch. Co se dělá v těchto případech, když dítě sice vidí, ale neumí to pojmenovat?
@amazon píše:
Měla bych dotaz trochu podobný. Mám syna, kterému budou v červenci 3 roky a moc nemluví. Řekne pár slov, ale ze svého těla pojmenuje třeba jen OKO, NOHA RUKA…nic víc..Trápí mě to kvůli prohlídce, kdy bude sestra zkoumat zrak a sluch. Co se dělá v těchto případech, když dítě sice vidí, ale neumí to pojmenovat?
Mi díky tomu začli chodit na logopedii a velmi to pomohlo.
@amazon můj syn se odmítnul se sestřičkou bavit, takže jí neřekl ani slovo, nepojmenoval žádný obrázek. Takže to skončilo jen u toho, že se mě ptali jestli vidí dobře a slyší a bylo hotovo.
Moje dcera je na tom podobně, ale s tím rozdílem, že 3-letá prohlídka mě nechává naprosto v klidu
Nevím no, podle mě si nějak poradí…u nás se pak dělá zrakový screening ve školce, barvy ukáže - na to mluvit nepotřebuje (moje je zná, ale neřekne)a že slyší to vím…
Neboj oni si tam nějak poradí…spíš, aby tě kvůli tomu nemluvení nechtěli někde honit, s tím počítám já ![]()
@amazon Existuje takový přístroj Plusoptix, který zvládne změřit oční vadu už od 6 měsíců, takže pokud ti tříleté dítě nespolupracuje nebo to chceš zjistit dříve, tak můžeš využít tohoto. Stačí přijít, vyšetření trvá cca minutu. Mají to někteří pediatři a v některých optikách.
@Mirka Dušínová moje holka (srpnova) nemluvi. Výkon nad výkon je táta, ajoj, deti. Zbytek 0. Kam by nás mohli honit?
@Jančakecalka @nesssinka díky..Barvy ještě dopilujeme
@Mirka Dušínová Syn když neví, tak řekne TOTO
a to by asi na tabulku s obrázky se zalepeným jedním okem říkal na všechno.
Máme naštěstí hodnou a rozumnou pediatru, ale tak trochu nad tím přemýšlím i proto, že tam byl jako miminko na odběr krve a od té doby plakal i v čekárně. Teď jsme tam nebyli skoro rok, přes zimu byl zdravý tak až půjdu pro potvrzení k zápisu do mš, tak mě asi už objedná na tříletou prohlídku ![]()
Oči u nás dělají přístrojem (u rizikových skupin) u nerizikových ukazují obrázky, my to dostali u staršího domů, protože nespolupracoval. Jinak u nás tam má zvířátka a ukazuje a dítě říká. Co jsem viděla, tak se i s jednou maminkou domlouvala, co dítě umí a stačilo jí „haf“ a „koko“.
Sluch se jen ptá, jestli slyší a i posuzuje podle toho, jestli s ní komunikuje - pozdraví, řekne jméno, spolupracuje třeba u barev…
Spíš bych viděla, že bude řešit nemluvení. Aspoň u nás dává čas do 3 let. Pak chce aspoň určitou úroveň mluvení…
No u nas to riesia, tak ze skontroluje co moze a potom mame prist na 2 kolo - teda ked dieta nespolupracuje alebo neco nevi.
Inak to mam stejny syn nemluvi resp. velmi malo, ale pred cudzimi vubec tj. urcite jej nepovi co vidi na nastence
alebo co ma aku barvu ![]()
@Billi Jo, tak to co jsi zmínila to zvládne..Z barev řekne jen žlutá a bílá, občas modrá a oranžová je orindž
dál řekne dům, ale kdyby měl říct sluníčko, tak řekne toto, nebo toto pálí
@Billi jj, já mám ještě dceru a u ní jsem byla v klidu, ta mluvila a spolupracovala. U nás barvy zkouší prostřednictvím pastelek, které mají různé barevné ozdoby na konci, co si pamatuji a vážení a měření doma není problém, ale nevím jak tam ![]()
@amazon moje říká todle
No kluk byl to samé, v 5 letech mluví krásně…ale někdy je to o nervy… ![]()
@amazon u nás stačí, když váhu a míru nahlásím.
A tvůj syn mluví dobře
Náš prakticky vůbec. Dorozumívá se ukazováním a znakovkou, kterou si sám vytvořil.
Ale nás čeká foniatrie, na logopedii chodí, na oční chodí, takže tříletku budeme mít dost okleštěnou. ![]()