Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
A co ho zvážit doma, to vás takhle opakovaně volá doktor na prevenci?
Příspěvek upraven 21.06.16 v 13:40
Na tříleté se Nechal zvážit i změřit, ale jako nechtěl, nespolupracoval, oční kontrolu doktorka posunula a teď ve 3a půl letech úplně v poho, krásně spolupracuje, dozrál ![]()
Syndrom bílýho pláště?:-) Hrajete si na doktory? Asi bych koupila stetoskop-opravdovej-stojí ten jednoduchej asi 200?, ať si na něj zvyká při hře-může s ním vyšetřovat i sám mámu tátu, nebo si jenom zvykat na jeho přítomnost. Špachtličky do krku.. ![]()
@janna22 píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jak vaše děti zvládaly tříletou prohlídku? S malým jsem byla už dvakrát a k ničemu to nebylo, nenechal se ani zvážit…tak jsem na třetí pokus. vůbec nevím jak na..Zkoušela jsem snad vše…
ukecat, vysvětlovat dokolečka, vážení a měření natrénovat doma.. můj starší ječel jen jsme šli okolo ordinace, ale v tomhle věku už jsem ho udyndala.. (měl špatný zážitek v 6 týdnech - hodně špatný) a evidentně si to pamatoval až do tohoto věku.. já Tě chápu, člověk si připadá jak cvok, ale je to na Tvé šikovnosti ![]()
Dělala jsem to se svýma dětma úplně obráceně než moje máma a pamatuju si, jak jsem se strašně všude bála. Moje máma vždycky řekla „neboj, to nebude bolet“ já „fakt nebude, opravdu dneska ne?“ a už jsem bulela, ještě se ani nic nedělo. jenže pak mě všichni chytli a drželi a já řvala jak tur. tak probíhali prohlídky, odběry, píchání, trpěla jsem ještě na uši, takže to bylo úplně hotovo. pamatuji si, že jsem jednou asi jako 6 letá v noci vydržela tu šílenou bolest ucha při zánětu, tichounce jsem brečela do polštáře a pak to prasklo samo..protože jsem se bála k dr.jako šílenou zradu jsem nebrala jen tu bolest, ale to, že máma mi řekla neboj, nebude to bolet, ale nejen, že to bolelo jak čert, ale ještě jim pomáhala mě držet, že mi nepomohla. Já svým dětem vždycky řekla, že to píchne, že to trošku bolí, ale že to vydrží, že je statečný/á, že pak půjdem hned pryč. nikdy jsem to neříkala v ten den před odchodem, ale min.den předem, aby si na to dítě zvyklo. Ale i jsem hlavně u těch starších (4 roky) říkala, že jak bude dělat velký rámus, že pozvou sestřičku z vedlejší ordinace a já budu muset na chodbu, že očkování nebo odběr je potřeba, kvůli zdraví a že ho píchnou at bude v klidu nebo se bude bránit. pak jsme si třeba hráli a pak zas jsem to na chvíli připoměla. syn vím, že doma nosil třeba různé předměty a chtěl, abych ho tím píchla, jestli to bude stejné i u Dr.-třeba špejli. ![]()
TAk syn dělal scény u lékařky a zubaře do 3 let. Na 3-letou prohlídku jsem šla s hrůzou a úplně mi vyrazil dech, jak krásně spolupracoval, to samý zubař (negativní zkušenost neměl). Váš má špatné zkušenosti, nedivím se, chudák se bojí. U nás byly hysteráky i přes vysvětlování, připravování předem a hraní si na zubaře a doktora. Prostě k tomu musel sám dozrát. Když jsme z prohlídky odcházeli, řekl, že se mu u paní doktorky moc líbilo
. To jak spolupracoval bylo neuvěřitelný, dr. říkala, že málokdo spolupracuje až dokonce. U něho o to víc, je to nesoustředěný divoch, který nic neudělá na povel…Věřím, že máte doktorku, která to chápe a fóbii ještě neprohloubí.
@janna22 píše:
Ahojky, chtěla bych se zeptat, jak vaše děti zvládaly tříletou prohlídku? S malým jsem byla už dvakrát a k ničemu to nebylo, nenechal se ani zvážit…tak jsem na třetí pokus. vůbec nevím jak na..Zkoušela jsem snad vše…
u nás zabraly hry na doktora. A vše předem natrénovat. Takže jsem malou měřila, vážila, testovali jsme zrak… Pořád dokola. Ale i tak se mi starší občas blokne, třeba nedávno u výtěru krku a musí se to udělat po zlém. U tříleté prohlídky celkem o nic nejde, oči se dají vyšetřit takovým tím přístrojem zdálky (u nás to dělají každý rok ve školce zdarma), změříš a zvážíš klidně doma a doktorce nahlásíš. Tlak doktorka neměřila.
Do 4 let mám na zprávách od doktorů věty typu - nespolupracuje, vyšetřováno za pláče a řevu, negativistická, pláče atd. atd. Ale lepší se to, tak už věřím, že z toho vyroste ![]()
Ja měla hysterak i z vlasti babičky, když jsem ji viděla v sestrickovskem a mama se mnou nemohla do samosky, kde nosili bile plaste. Věkem me to preslo.
Holky, co zkouma dr. na te trilete prohlidce?
@Svistice no sluch, zrak, pak si povídaly, spíš aby věděla, zda rozumí a slyšela jí mluvit, pak jí půjčila pastelky. A pak váha, výška, poslech, do krku, prohmatat a tak. Myslím, že se i ptala jestli spí s plínou, jak zvládá školku a tak.
@Run píše:
@Svistice no sluch, zrak, pak si povídaly, spíš aby věděla, zda rozumí a slyšela jí mluvit, pak jí půjčila pastelky. A pak váha, výška, poslech, do krku, prohmatat a tak. Myslím, že se i ptala jestli spí s plínou, jak zvládá školku a tak.
měří se i tlak. U nás se teda nekreslí a zaplaťpámbu za to, holka absolutně není malířka:-)
@hofka vidíš, tlak si zase nepamatuju já. Hlavně u těch pastelek hlavně vlastně zkoušela barvy, to co kreslí jí zas tak moc nezajímalo. Protože moje malířka je a pokaždý jí tam něco načmará ![]()
@Run @hofka Holky dík. Na kontrolu sluchu a zraku či barvy jsem teda zvědavá… asi podle toho, jak se mladej vyspí. ![]()
@Run píše:
@hofka vidíš, tlak si zase nepamatuju já. Hlavně u těch pastelek hlavně vlastně zkoušela barvy, to co kreslí jí zas tak moc nezajímalo. Protože moje malířka je a pokaždý jí tam něco načmará
ajo barvy.. tak na ty si nepamatuju já, ale znala je, tak to možná byla samozřejmost:-)
@Svistice My na 3-leté schytali záskok místo naší doktorky a nechtěla vůbec nic. Malého akorát zvážili a změřili, koukla mu do krku, poslechla ho a zkontrolovali zrak a sluch. To bylo všechno. V létě mě to čeká podruhé s mladším (a pětiletka se starším), tak třeba natrefíme tentokrát na naší MUDr. a budu mít srovnání.
Měla bych dotaz trochu podobný. Mám syna, kterému budou v červenci 3 roky a moc nemluví. Řekne pár slov, ale ze svého těla pojmenuje třeba jen OKO, NOHA RUKA…nic víc..Trápí mě to kvůli prohlídce, kdy bude sestra zkoumat zrak a sluch. Co se dělá v těchto případech, když dítě sice vidí, ale neumí to pojmenovat?