Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Syn na tříleté nespolupracoval, tenkrát ještě moc nemluvil. Sestřička zkusila obrázky a pak nás poslali na oční kliniku na vyšetření zraku. Tam s ním měla paní doktorka trpělivost, měla spoustu pomůcek pro malé děti, různé kartičky, vkládačky a tak. Spíše si spolu povídali a hráli a ona jen tak mimochodem, ale velmi důkladně zkontrolovala zrak.
@Mirka Dušínová píše:
@amazon moje říká todleNo kluk byl to samé, v 5 letech mluví krásně…ale někdy je to o nervy…
@Billi Fakt? Nám to přijde děsné, tak jeho mluva..ale je fakt, že může překvapit.
Starší dcera mě taky překvapila! Jak zvládla tříletou prohlídku, tak se u pětileté sekla, a nechtěla se ani vysvlíknout do kalhotek na vážení a bylo divadlo, že jsem odešla do čekárny a když jsem se vrátila, tak už byla u doktorky v ordinaci a zpocená způsobně odpovídala na její otázky ![]()
@amazon Jako bez nadsázky mluví 12h v kuse…otevře ráno oči a zároveň klapačku, ještě že chodí do školky. Úča říkala, že tam do nich taky pořád valí - chudinky ![]()
@lucka_mac ano, přesně je to o přístupu, trpělivosti…tak v tom se asi bát nemusím..a koukám, že každý lékař má stejně jinou techniku vyšetřování, takže asi nemá smysl se tím trápit dopředu ![]()
@amazon Neblázni, je to teprv tříletá prohlídka, ne zápis do školy
U nás teda barvy apod chtějí až na pětileté. Ta tříletá je spíš taková „nenápadná“, většina dětí v tomto věku ještě nespolupracuje. Dodnes si pamatuji u syna, jak se zkoušel sluch a ono to vypadalo, že je úplně hluchý (prostě se chichotal, ale nereagoval
), takže sestra zašeptala, jestli chce mašinku Tomáša a tos měla vidět, jak najednou rychle vyhrkl, že ano, čímž tedy prozradil, že slyší
Co se týče zraku, tak zkouší obrázky, zjišťují, jestli nešilhá a co se týče těch očních obrázků, tak u nás nakreslí na papírek a pojmenují a pak zkouší a když dítě neví, tak dají papírek domů, ty to s dítětem nacvičíš a pak se jde znova, dítě už obrázky zná a není problém.
@Billi píše:
@amazon podle toho, co píšeš, tak má celkem širokou slovní zásobu
díky
a já ho chudáčka podceňuju, že je nemluva ![]()
@Amys píše:
@amazon Neblázni, je to teprv tříletá prohlídka, ne zápis do školyU nás teda barvy apod chtějí až na pětileté. Ta tříletá je spíš taková „nenápadná“, většina dětí v tomto věku ještě nespolupracuje. Dodnes si pamatuji u syna, jak se zkoušel sluch a ono to vypadalo, že je úplně hluchý (prostě se chichotal, ale nereagoval
), takže sestra zašeptala, jestli chce mašinku Tomáša a tos měla vidět, jak najednou rychle vyhrkl, že ano, čímž tedy prozradil, že slyší
![]()
Co se týče zraku, tak zkouší obrázky, zjišťují, jestli nešilhá a co se týče těch očních obrázků, tak u nás nakreslí na papírek a pojmenují a pak zkouší a když dítě neví, tak dají papírek domů, ty to s dítětem nacvičíš a pak se jde znova, dítě už obrázky zná a není problém.
My byli s dcerou u zápisu do zš minulý týden
..Tak to bylo teprve něco. Jako 2 h jsme tam byli, u třech učitelek.
A na auta taky slyší, tak to jsem v klidu
to i kdyby spal tak na tohle se vzbudí.
Jinak fakt pamatuji tu tříletou u dcery a chtěla toho doktorka docela dost…A říkala, hm, šikovná, je vidět, že se dceři věnujete
Tak nevím co bude vidět teď
Docela koukám co vaše pediatricka chce na tříleté prohlídce… My ji absolvovaly v prosinci, je pravda, že to moc co se týče barev nehrotila, ví že je malá hodně napřed, ale krom toho že jí postavila na koberec a koukala na nohy, zvážila a zmerila(což teda malá chce kazdou návštěvu) a zkontrolovala oči, na klasické tabuli kde bylo kolečko srdíčko a domeček. Ostatni dovednosti zkouší nenápadně každou návštěvu v rámci povídání a hry.
@Billi píše:
@amazon u nás stačí, když váhu a míru nahlásím.
A tvůj syn mluví dobřeNáš prakticky vůbec. Dorozumívá se ukazováním a znakovkou, kterou si sám vytvořil.
Ale nás čeká foniatrie, na logopedii chodí, na oční chodí, takže tříletku budeme mít dost okleštěnou.
3lety chodi na logopedii?
Co tam ako dela? U nas mi povedali, ze logopedie je od 5 let - dite uz musi spolupracovat.
@Monika123 nedělá tam nic
Logopedka se s ním snaží pracovat a on ji uspěšně ignoruje. U takových prťat je to hlavně o tom, že mi řekne, jak s ním pracovat a rozvíjet ho, na co se zaměřit… Dostáváme různé materiály.
Není to o mluvení a opravování výslovnosti, ale ona z něj hrou dostane různé věci. Třeba dlouhodobě trénujeme citoslovce, ale je to jen o tom, aby se naučil co nejvíc hlásek. Pomáhá to. Když jsme začínali, tak vyslovil ze samohlásek jenom A, teď umí i U a E.
Tak jsem se synem absolvovala tříletou prohlídku a protože jsem mu ji chtěla zpříjemnit, koupila jsem mu tři balíčky autíček z filmu Cars 3. Jedno jsem mu rozbalila a druhé dvě jsem mu slíbila hned po vyšetření, jestli ukáže pí doktorce „svaly“ (minule nechtěl sundat tričko), jestli se zváží a ukáže barvičky, které pozná.
Byl chudáček zpocenej, jak byl nervózní, ale nechal si nakonec i prohmatat bříško…Co nedal byly obrázky, kvůli zraku, ale ve školce budou dělat screening tak snad bude do té doby i víc mluvit..