Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky,
htěla bych se poradit a popovídat si o tom, jak to děláte nebo jste to dělaly vy ![]()
Měla bych nějaké otázky, možná to bude někomu připadat jako blbinky, ale nemám se s kým poradit ![]()
1. Moje dcera měla včera tři měsíce a jsme skoro plně na UM. Krmíme co tři hodiny a v noci nám stačí kojení. Je nutné dceři dávat i čajík a případně jak to děláte? Připravíte si nějaké množství do termosky nebo děláte vždy čerstvý a rychle chladíte. A jak to vaše dítko pije? Z lahvičky…a může být stejná jako na mlíčko? Máme na ní ještě savičku 1.
2. Dcera si už asi měsíc strká ručičky do pusinky, celé pěstičky a jako by si přejíždí po dásních, často u toho zaklání hlavu a je taková nervoznější. Můžou to už být zuby? Pořád tam ale nic necítím a dělá to už fakt dlouho..Kousátko ještě nechce, nanejvýš látkovou plenu, ale prostě nejraději si do pusinky strká celé ručičky. Dudlík je na chvíli..
3. Co všechno v tomto věku vaše dítko baví a jak často spinká?
4. Nemáte nějaký tip na to, aby dítě spalo většinu noci? Dcera je naposledy na UM kolem 17.00 pak je 18.00 koupání a cca 18.30 usíná a před tím si dá trochu mlíčka z prsa. Pak se budí kolem půlnoci, pak někdy co dvě hodiny, někdy tři..Od půl 5 už spát většinou ani nechce a první UM vaříme mezi 6-7 ranní..
Děláte UM i v noci? Pomůže to spaní? Nebo mám ji na noc vyhladovět-dát spát později a nedávat prso, ale až má hlad UM? Ona je ale opravdu už v těch 18.30 unavená. Jednou jsem ji zkusila dát UM místo prsa před spaním a žádný efekt to právě nemělo. Často se budí i na dudlíka..
A v čem vaše dítě spinká? Dcera je oidkopávací tip
Nějak nemůžu dojít na to, co by bylo nej ![]()
Moc díky za povídání a rady…
Verča
A spí ve spacím pytli, perfektní věc za pár korun ![]()
1. Pokud nemá nějaké problémy s kakáním - tvrdé, dostatečně čůrá, nemá propadlou fontanelu, tak bych čaj nepřidávala.
Dávám ze stejné lahvičky jako UM. Dělám 2× denně čerstvý a jinak mám v termosce.
2. Moje obě děti kolem 2 měsíců objevily ruce. První měl zuby v 8 měsících, druhému je 5,5 měsíce a zuby ještě nemá.
3. Syn v té době spinkal 3× denně a spí stejně doteď. Jednou dopoledne, pak po obědě a jednou v podvečer. Ale chodí spát kolem deváté a vstává mezi osmou a devátou ráno.
4. Na to žádná univerzální rada není. Některé děti spí celou noc a mají MM a některé děti mají UM a budí se pořád po 3 hodinách.
5. Syn spí ve spacím pytli.
Mam doma trimesicniho chlapecka tak zkusik odpovedet jak to mame my;)
1.nas je castecne kojeny…cajik zkousim ale odmita, jinak jsem uvarila jeden rano a lres den davala ten jeden v pokojove teplote a lahvicku stejnou i jinou ale stejne ho odmita(vodu taktez)
2.ruce si taky strka do pusy, zuby to nejsou…myslim ze objevuji;)
3.bavi ho cokoliv sviticiho, chrasticiho a kdyz se s nim chodi a ukazuje
4.spi celou noc, ale davam ho spat dyl…v pul8 koupu, pak prso a pak dokrm 150-200ml nutrilonu a na noc pevne zavinuji takze se temer nehne;) diky za tema rada si poctu co ostatni;)
@Tea.30 já se vyjádřím jen k tomu buzení v noci- je to normální, dítě má i v noci za a hlad (proto nechápu tu dlouho pauzu od probuzení o půl páté a um v sedm?) a za b potřebu blízkosti. Malej má dva a půl, chodí spát kolem desáté večer a spí pět hodin a pak už jen dvě až tři.
@Taormína to jsem pochopila, že v té době zakladatelka mimčo kojí
A teprve když vstanou, tak jde udělat UM a vstávají.
1. plně kojím, čaj nedávám (ani nevím, z čeho bych dávala, dcera láhev odmítá)
2. dcera si strká prsty i celé pěstičky do pusinky už od narození (dudlík také odmítá), zuby ani náznaky zubů jsem zatím nenašla (malá má 4 měsíce). Koupila jsem si ten gel na prořezávání zoubků, kdyby náhodou, ať jsem připravená ![]()
3. v těch 3 měsících jí bavila hrazdička, houpátko s hrazdičkou, hrací pejsek (melodie), když náhodou zahlédne televizi nebo monitor
, z hraček nejvíc ty kroužky, co se na sebe navlékají a chrastítka. Jinak jí zpívám, čtu básničky, nosím… Spinká jak kdy, většinou co dvě hodiny si zdřímne na půl hoďky, v kočárku spí déle.
4. Naše koupání kolem 18.30, potom jde spinkat. Někdy usne hned, někdy se budí co půl hodiny a chce trochu nakojit, ale většinou do deseti zabere natvrdo. Budí se okolo půlnoci, pak kolem čtvrté, pak v šest a nakonec v osm, a to vstáváme. Spíme spolu v posteli, taky se odkopává, pořád přikrývám, ale máme doma dost teplo. Když spíme u našich (mají chladněji), tak beru spací pytel.
@Tea.30 1. vykašli se na čaj a nabízej jí jen čistou vodu.
2. zuby to být můžou
1. dcera byla od konce sestinedeli jen na UM, vodu navic dostavala jen pri tropickych vedrech, caj nechtela vubec.
2. nevim, z jakeho to bylo duvodu, ale zacala si cpat pesticky do pusy jeste pred tretim mesicem, prvni zub se objevil v peti
3. nejvic ji bavila hrazdicka, plastove krouzky, chrastitka, sustive veci
4. v te dobe dcera spala trikrat denne, dopoledne pul az hodinu, po poledni 2-3hodiny a navecer tak pul hodinu, to se budila kolem osme, dostala UM, chvilku jsme si pohrali, koupel a kolem desate zase UM a spanek, spala tak do sedmi do rana, za noc dostavala vetsinou jednou UM, nekdy se vzbudila dvakrat, ale to pak vydrzela spat trochu dyl, treba do pul devate
Asi do trech a pul mesicu byla v zavinovaci perince, od te doby je ve vaku. Ted v roce a pul uz trochu prestava cestovat a zacala rozepinat vak, tak uz asi dostane perinu.
@Tea.30 1. dítě mám kojené, s tímto neporadím - ale nedávám ani čaj, ani nic jiného.
2.strkání tlap a všeho do papuly je normální, nemusí to se zubama vůbec souviset, i může.. To Ti nikdo nepoví.
3. malý spí 3-4× denně, cca 10-30 minut, v noci se budí jak kdy - minulou noc co půl hodiny
, někdy co 2-3 h, to je čistě na něm. Co ho baví - courání po venku, objevování nových věcí, strkání čekoholiv do pusy, lechtání, kraviny atd..
4. nemám, jak jsem psala výše - jsou noci, kdy spí i 6-8 h v kuse, někdy se budí co půl hodiny. ![]()
@Tea.30 Mám holčičku přesně o měsíc starší. Plně kojím, čaj nedávám. Ručičky si malá žužlá s vervou už 2měsíce a zoubky zatím nikde. Nejlepší zábava je chování a povídání, ukazování všeho možného má rada když smějeme, z hraček vede panenka Emilka od lamaze a taky hrazdička je dobrá. Spaní je u nás všelijaké, v noci nic moc, budí se po 2-3hodinách, s tím se nic neudělá, jenom čekat až z toho vyroste, přes den spí 2×30minut na někom z rodiny a 1× v kočárku 1h. Taky se odkopává, ale spinká se mnou v posteli, tak furt přikrývám ![]()
1. Staršího jsem měla na UM od narození, čaj jsem v podstatě nedávala. Měl ho párkrát, když byla v létě vedra a on měl evidentně žízeň. Jinak jsem ho začala dávat až s příkrmama a stejně se mi do nějakých 9 měsíců nenapil. Dávala jsem z láhve.
2. Ruce v puse jsou naprosto fyziologické, mimčo prochází orální vývojovou fází. Zkoumá a objevuje. Se zubama to většinou nesouvisí i když jsou samozřejmě dítka, kterým těm zub vyroste velmi brzy.
3. Ve 3 měsících mi oba kluci začali projevovat zájem o hračky, oba se začali překulovat, takže se většinou plácali na hrací dece. A jinak spali (nebo nespali),jedli, čůrali, kakali a řvali. ![]()
4. Tip? Ne, ten opravdu není. To, že 3-měsíční dítě nespí celou noc, je naprosto v pořádku a ještě možná dlouho spát nebude. A ano, krmila jsem i v noci. Staršího do 18 měsíců, mladšího do 10 měsíců. Starší mi ale špatně spí třeba dodnes (má 3,5 roku). A oběma dětem jsem dávala mléko ještě před samotným spaním. Kdyby měly naposled krmení o 17h., tak mě do půlnoci sežerou hlady.
5. Děti mi spaly a spí v pyžamu. A oba se odkopávají, takže bez peřiny. Nikdy jsem to neřešila. Mladšího jsem tedy do půl roku zavinovala, uklidňovalo ho to, ale žádné spací pytle jsem nikdy nevedla, kluci by se mi v tom zbláznili.
Ahojte holky, moc díky za rady a tipy.. ![]()
U nás je to pro upřesnění tak, že poslední jídlo má dcera také před spaním, ale už ne UM, ale prso. Dnes pprvé jí ale nestačilo, takže dostala ještě UM, ale vypila jen asi 70ml, víc už nechtěla..Usnula asi v 19hod, tak uvídím, kdy se vzbudí.
Nejde mi jen o to, že se budí na kojení, ale často i jen tak na dudlíčka a řeším to spíš kvůli tomu, že si říkám, jestli jí něco není nepohodlné- teplo, zima apod..Spí v bodýčku a overalu, protože je spíš zimomřivá a je v takovém fusáčku, ale on je právě docela teplý. Já sama totiž spím v pyžamu a ještě mám deku a peřinu
a to máme v ložnici nastavených 19st.
Pak taky přemýšlím, že kdybych už v noci nedávala prso, ale šla připravit UM, jestli bych jí prodloužila spinkání, protože já mlíčka moc nemám..
Jinak jak tu někdo psal, že se budí kolem půl 5 a jíme v 6-7, tak to je tak, že když se mi probudí kolem 4, tak nakojíme a pak za tu půl hodinku už ne. To si ji jen vezmu a chovám, pak většinou ještě usne, ale jen tak, že ji mám na sobě a občas jí pohupuju svým břichem a šeptám, jinak už by nespala a já u toho ještě podřimuju. Pak ji připravím UM, nikdy mi nekřičí hlady, nám to tak vychází. Když kojím třeba ve 3 nebo o půl 4, dostane prso i kolem té páté, to je prostě různé- není přesná jako hodinky ![]()
My ve dne spíme hlavně v kočárku a někdy ještě po prvním UM- to nakrmím, umyjeme prcku, převlečeme a tak kolem 8 nebo půl 9 mi ještě usne. Pak se podaří většinou ještě 1× dopoledne a 1× odpoledne venku, někdy i na chvíli kolem 5 odpo.
Naši dcerku baví hrací deka, někdy houpátko a právě občas lehne s tatínkek k TV nebo kouká na krbu, když je tam ohýnek..někdy děláme blbinky..a má ráda koupání..Začíná se nám už převracet a na bříšku moc nepase koníčky, spíš si tam jen olizuje ty ručky
Čajík asi zatím tedy dávat nebudu, dcera krásně kaká i čurá a nějak jsem nevypozorovala, že by trpěla žízní..
Ještě jsem vypozorovala, že když byla malinká-hrozně ráda se chovala, ted už to tak žhavé není, ted je klidně raději i na té hrací dece..
@veeeraf píše: Číslo tři mě baví…co dcerku asi může bavit, jíst a spát??
Ani jednu z mých dcer ve třech měsících rozhodně nebavilo jenom jíst a spát už vůbec ne ![]()