Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,nam se take kolem 2. mesice udelala triselna kyla. Cekali jsme dalsi dva mesice na operaci (dokud nepribereme). A ta kyla se zvetsovala a vypadalo to desive. Kolikrat jsem taky nevedela. Ale doktorka rikala,ze vetsinou kdyz uskrine,tak dite zvraci a ma horecky a hrozne breci a hlavne uz nejde vratit zpatky. Nakonec jsme vydrzeli do terminu operace a samotna operace uz byla brnkacka.
Ahoj, Vincent má operovanou tříselnou kýlu, měl ji v akutním stavu. Ale měl to různé, někdy mu to šlo hezky zatlačit, někdy vůbec, ale doktorka říkala, že uskřinutí strašně bolí, takže bych to poznala. No a jednou prozvracel celou noc, ráno jsem naklusala k Dr., ta ho prohlídla včetně té kýly a už to jelo, chirurgie, převoz do Brna a hned operace. Naštěstí to neměl úplně uskřinuté, ale zpátky už to vůbec nešlo, takže neplakal, nebolelo ho to. A tím, že byl vyzvracený, tak byl lačný, tak ho vmáčkli na operační program a v 17 h už si ho vezli. Pro mě to teda brnkačka rozhodně nebyla, sice zákrok je to relativně banální, ale i ten s sebou nese jistá rizika a navíc snad žádná maminka není v pohodě, když jí miminko vezou pod kudlu, řvala jsem jak želva. Ale jinak vše v pohodě, malý ani nevěděl, byl vitální a spokojený. Operovali ho v 8 měsících.
Prave zalezi,jestli se to dostane do stadia toho uskrinuti. My jsme meli to stesti,ze jsme vydrzeli,takze vse bylo naplanovane a mezi tim, co mi ho vzali a tim ,nez mi ho privezli, ubehlo pouhych 15 min. A po operaci nevim jak je to mozny,ale ani neplakal,ze by ho to nejak bolelo. A jelikoz jsme si od sameho porodu zazili mnoho horsich veci,tak si ted zpetne muzu dovolit hodnoceni,ze tohle pro nas byla brnkacka. Samozrejme neprijemnost to je a obavy a nervozita pred operaci byly.
Uskrinuti, no kyla se zvetsi, ztvrdne, mozna i zfialovy. Dite hodne breci, nechutna mu jist. Myslim, ze od te, co mate a ktera vam jde jeste jaks taks vratit, bys to poznala zarucene. Nicmene neotalet, doktor by to videt mel.
Ahoj.
Moje malá má operovanou tříselní kýlu na obou stranách. ![]()
První byla akutní ve 4 týdnech, malé se tam vyhřezával vaječník, který nešel zatlačit a hrozilo uskřinutí .
Kýla na druhé straně byla operovaná zhruba v 5měsících, též se vyhřezával vaječník ale šel zatlačit, tak byla operace normálně plánovaná.
Bohužel to jak poznám uskřinutí mi nikdo nikde pořádně nevysvětlil
Co doktor to názor ![]()
Jeden mi řekl že malá bude plačtivá a místo bude ztvrdlé ( vzhledem k tomu že dokázala brečet 4-6hod. v kuse, jsem se tím mohla jen těžko řídit) ![]()
Další mi řekl že by začala zvracet
no a další mi řekl že pokud se to dostane do fáze že dítě zvrací, tak už je dlouho a mohla by o vaječník přijít ![]()
A pak si něco vyber ![]()
Pokud spinká tak bych to neřešila
uskřinutou kýlu si myslím že bys nezatlačila, nám ta první nešla taky zatlačit
a když plakala vylezla jí tam boule jak holubí vejce ![]()
Holky, děkuji za názory, dneska už to má zase měkké a zatlačit to jde, nezvrací ani to nemá červené, takže to uskříklé asi nebude. No a ty doktoři to je fakt síla, opravdu co doktor to názor, každej řekne něco jiného a já si mám asi vybrat nebo co?
No každopádně už chci aby byla ta operace za námi, chudáka ho to bolí ![]()
Ahoj holky..mému synkovi je 16 dní a máme jít na operaci tříselné kýly…Má jí od narození a každýmch pět min mi pláče a nechce moc spinkat,ale zatlačit jde…moc se mi nelíbí,že 6.6 půjde na operaci a to mu bude teprve měsíc,ale pokud se mu nedej bůch uskřine,tak bude muset jít takhle malinký dříve..nejvíce mám strach,že mi bude po narkóze blinkat
prosim vás,chtěla jsem se optat…zvrací miminko po té narkóze?Jak dlouho si vás nechali v nemocnici?Moc děkuji…každý den jsem v nervech a ve stresu,protože mu pořád vylízá a malej pláče a není k utišení..jen zatlačí,aby se vykakal a je kýla venku..jsem úplně zoufalá a na jednu stranu se operace moc,moc bojím(bojím se o malého) a na druhou stranu se těším,že bude malej v klidu spinkat..
![]()
Lusisek píše:
Ahoj holky..mému synkovi je 16 dní a máme jít na operaci tříselné kýly…Má jí od narození a každýmch pět min mi pláče a nechce moc spinkat,ale zatlačit jde…moc se mi nelíbí,že 6.6 půjde na operaci a to mu bude teprve měsíc,ale pokud se mu nedej bůch uskřine,tak bude muset jít takhle malinký dříve..nejvíce mám strach,že mi bude po narkóze blinkat![]()
prosim vás,chtěla jsem se optat…zvrací miminko po té narkóze?Jak dlouho si vás nechali v nemocnici?Moc děkuji…každý den jsem v nervech a ve stresu,protože mu pořád vylízá a malej pláče a není k utišení..jen zatlačí,aby se vykakal a je kýla venku..jsem úplně zoufalá a na jednu stranu se operace moc,moc bojím(bojím se o malého) a na druhou stranu se těším,že bude malej v klidu spinkat..
![]()
Naprosto chápu tvé obavy, prožívala jsem to samé ![]()
Zvracení je dost individuální, mně malá nezvracela vůbec
druhá narkóza jí ale sedla mnohem hůře než ta první ![]()
V nemocnici budete 3dny, první den vás přijmou, druhý den odoperují a třetí jdete domů ![]()
Přeji ať to co nejlépe zvládnete
…jo a na to lepší spaní se moc neupínej, mně se malá budila furt i po zákrocích ![]()
manisa píše:Lusisek píše:Naprosto chápu tvé obavy, prožívala jsem to samé
Ahoj holky..mému synkovi je 16 dní a máme jít na operaci tříselné kýly…Má jí od narození a každýmch pět min mi pláče a nechce moc spinkat,ale zatlačit jde…moc se mi nelíbí,že 6.6 půjde na operaci a to mu bude teprve měsíc,ale pokud se mu nedej bůch uskřine,tak bude muset jít takhle malinký dříve..nejvíce mám strach,že mi bude po narkóze blinkat![]()
![]()
Zvracení je dost individuální, mně malá nezvracela vůbecdruhá narkóza jí ale sedla mnohem hůře než ta první
V nemocnici budete 3dny, první den vás přijmou, druhý den odoperují a třetí jdete domů
Přeji ať to co nejlépe zvládnete…jo a na to lepší spaní se moc neupínej, mně se malá budila furt i po zákrocích
prý se stává i že si nás tam můžou nechat jen jeden či dva dny…mám strach,že mi bude zvracet..jak to myslíš,že ti snášela druhou narkózu hůře?Pročpak jste byli dvakrát?Jinak moc,moc děkuji ![]()
Lusisek píše:
prý se stává i že si nás tam můžou nechat jen jeden či dva dny…mám strach,že mi bude zvracet..jak to myslíš,že ti snášela druhou narkózu hůře?Pročpak jste byli dvakrát?Jinak moc,moc děkuji
U takhle malého miminka s tím moc nepočítej
ikdyž asi záleží i na nemocnici, já jsem s malou byla v Thomayerové ![]()
Naše malá byla 2×, neb ve 4týdnech měla akutně operovanou pravou stranu a pár týdnu na to se jí provalila levá kýla
tu měla operovanou někdy v 5 měsících ![]()
Zvracení se neboj
horší je udržet takhle malé miminko 6hod. o hladu před operací
po operaci 2hod. nebude nic smět, pak se začne po lžičkách čaj a pokud ho nebude zvracet, tak hodinu nato budete moct nakojit ![]()
Hlavně si nezapomeň odstříkávat, ať nepřijdeš o mléko ![]()
manisa píše:Lusisek píše:
prý se stává i že si nás tam můžou nechat jen jeden či dva dny…mám strach,že mi bude zvracet..jak to myslíš,že ti snášela druhou narkózu hůře?Pročpak jste byli dvakrát?Jinak moc,moc děkujiU takhle malého miminka s tím moc nepočítej
![]()
ikdyž asi záleží i na nemocnici, já jsem s malou byla v Thomayerové
Naše malá byla 2×, neb ve 4týdnech měla akutně operovanou pravou stranu a pár týdnu na to se jí provalila levá kýla
Zvracení se nebojtu měla operovanou někdy v 5 měsících
horší je udržet takhle malé miminko 6hod. o hladu před operací
po operaci 2hod. nebude nic smět, pak se začne po lžičkách čaj a pokud ho nebude zvracet, tak hodinu nato budete moct nakojit
Hlavně si nezapomeň odstříkávat, ať nepřijdeš o mléko
nechci být tak dlouho v nemocnici..6 hodin držet malého o hladu?To se mu just ta kýla uskřine a on mi přestává dýchat,když pláče
to se v té nemocnici zblázním..už aby to bylo za námi..jj vezmu si odsávačku sebou..no my jdeme na operaci do Hradce Králové víš?
Lusisek píše:
nechci být tak dlouho v nemocnici..6 hodin držet malého o hladu?To se mu just ta kýla uskřine a on mi přestává dýchat,když pláčeto se v té nemocnici zblázním..už aby to bylo za námi..jj vezmu si odsávačku sebou..no my jdeme na operaci do Hradce Králové víš?
je to drásačka na nervy ale vydržet se to musí
měla jsem stejný problém, malá řvala tak, až přestávala dýchat, někdy vydržela brečet i 6hod. v kuse ![]()
Ty pobyty v nemocnicích jsem taky nesla špatně
během půl roku jsem s malou byla v nemocnici 4× a vždy mě to uvrhlo do pěkný depky ![]()
Naštěstí se vše přečkalo a já říkám že malá mi teď vše špatné vynahrazuje ![]()
manisa píše:Lusisek píše:
nechci být tak dlouho v nemocnici..6 hodin držet malého o hladu?To se mu just ta kýla uskřine a on mi přestává dýchat,když pláčeto se v té nemocnici zblázním..už aby to bylo za námi..jj vezmu si odsávačku sebou..no my jdeme na operaci do Hradce Králové víš?
je to drásačka na nervy ale vydržet se to musí
Ty pobyty v nemocnicích jsem taky nesla špatněměla jsem stejný problém, malá řvala tak, až přestávala dýchat, někdy vydržela brečet i 6hod. v kuse
během půl roku jsem s malou byla v nemocnici 4× a vždy mě to uvrhlo do pěkný depky
Naštěstí se vše přečkalo a já říkám že malá mi teď vše špatné vynahrazuje
já vim,že se to vydržet musí,ale to se mu just ta kýla uskřine
a to vás sestřičky nechali takhle trápit?To ti tam nechodily pomáhat ho uklidnit?Jsem prvorodička a ještě kevšemu je malinký takže se bojim,že ho nezvládnu utěšit
…prý jde,aby maminka mohla být u toho jak jí uspávají i probouzejí miminko,ale že záleží prý na to jaká je to nemocnice a na jejím přístupu…chtěla bych u toho být i když budu brečet o 100%více než kdybych u toho nebyla,ale chtěla bych to vidět,abych mohla být klidnější..což je asi blbost no..
![]()
Dobrý večer všem, hledám někoho kdo má zkušenosti s tříselnou kýlou u kojence. Mám 2 měsíčního chlapečka a má tříselnou kýlu až do varlátka, vždycky mu šla normálně zatlačit, ale dnes se stalo, že byla hodně tvrdá a musela jsem hodně tlačit a vmasírovávat. Chtěla jsem se zeptat, jestli už to byla uskříknutá kýla nebo ne. Nemám jet na pohotvost, i když už spinká a je klidný?