Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, byla jsem na screeningu a bylo.mi doporuceno dalsi vysetreni a to bud odber plodove vody, nebo panorama test.
Dle zpravy sono vyslo dobre, projasneni 1.7mm ale pry spatne vysla krev - PAPP-A 0.307 MoM a udajne diky tomu mam Trizomie 21 riziko 1:729.
Jsme ted tedy na vazkach, zda jit na ten krevni test, ktery stoji pres 10 000 a nebo to nechat byt, kdyz sono udajne bylo OK?
Je to dost penez, ale pokud by test k necemu byl (zkoumal spolehlive vice dulezitych faktu), tak bych do nej i sla, ale prijde mi to dost jako tahani penez z lidi :/ a na invezivni metodu jit nechci urcite.. 10 tisic pro nas neni devastacni castka, ale je to dost neplanovany vydaj - je ten test k necemu, prosim?
Diky
Výsledky krve ovlivňuje spousta věcí, věk, BMI atd.,nebrala bych to tudíž směrodatně za předpokladu, že UTZ vyšel dobře. Pro jistotu bych si zašla na kontrolní UTZ na jiné pracoviště.
Měla jsem nízké free beta HCG a výsledek atypický, tedy ne na downa, ale na Edwardse 1:573. Šla jsem jen na opakované krevní testy v 16tt a vše ok. Dost se mi snížilo i riziko DS. Takže pro začátek bych začala tímto. Na invazivní plodovku jsem taky nechtěla a s tím placeným testem jsem váhala. Myslím, že tomu říkali sérum integrovaný test, co mi dělali a byl zdarma včetně kontrolního ultrazvuku.
@vrbule píše:
Měla jsem nízké free beta HCG a výsledek atypický, tedy ne na downa, ale na Edwardse 1:573. Šla jsem jen na opakované krevní testy v 16tt a vše ok. Dost se mi snížilo i riziko DS. Takže pro začátek bych začala tímto. Na invazivní plodovku jsem taky nechtěla a s tím placeným testem jsem váhala. Myslím, že tomu říkali sérum integrovaný test, co mi dělali a byl zdarma včetně kontrolního ultrazvuku.
@Nowuka2 píše:
Výsledky krve ovlivňuje spousta věcí, věk, BMI atd.,nebrala bych to tudíž směrodatně za předpokladu, že UTZ vyšel dobře. Pro jistotu bych si zašla na kontrolní UTZ na jiné pracoviště.
Nezlob se, ale píšeš nesmysl. To, že ultrazvuk vyšel v pořádku neznamená, že je všechno OK. Pokud má dítě mozaiku Downa, nemusí mít žádný vnější projev. Rozhodně je třeba brát výsledky z krve v potaz a nespoléhat se pouze na jednu diagnostickou metodu. To je přesně důvod, proč se na screeningu kombinují výsledky z krve a ultrazvuk. Pokud by stačil jen ultrazvuk, proč by se někdo s krví obtěžoval.
@Nicky8 Myslím, že tam musí být rozestup, aby se vidělo, jak se změnily ty hladiny hormonů a na ultrazvuku už je taky vidět víc. Mě tenhle test nabídli jako první ze tří možností, a to jsem to riziko měla vyšší než ty. Zkus se na ten test přímo zeptat. Mě se snížilo riziko DS tímhle testem ze 6000 na nějakých 36000. A myslím, že umělé přerušení těhotenství by ti v případě pozitivní diagnózy nabídli i později. Každopádně držím palce.
Nám screening vyšel ok, ale ten integrovany test v 16tt vysel nějak 1:80. Po rozhodování jsme nakonec podstoupili plodovky a ta to vyvrátila.
Tak nakonec jsme se rozhodli, ze asi ten test nechame udelat, at mame klid, ale je to fakt bordel, ze na to ani neprispeje pojistovna ![]()