Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Děti jsou učenlivé. spolužačka mluvila na holku česky a manžel německy. Aspoň bude od mala umět 3 jazyky.
Mam strach, že když na něj budu mluvit česky a manžel arabsky, tak na každého z nás bude mluvit jinak a já nebudu rozumět co mu říká a naopak. Nemáte někdo nějaký odkaz na literaturu nebo něco.
Určitě ty cesky a on arabsky. Vždyť by dítě jinak nemělo ani jazyk svého otce, ani matky!
Mela by ses ucit rodnou řeč manzela spolu s ditetem. Urcite na nej mluv česky. Znam pripad, kdy to maji takto a funguje to. Dite na otce mluvi jeho rodnym jazykem a s matkou taky. Ve skolce mluvi anglicky, kde žijí…
Znam jednu rodinu, kde mluvi cesky, anglicky a arabsky a jde to. Dite to zvlada v pohodě. Ty se uč arabsky a manzel cesky, at si rozumite. Tri jazyky je obrovská vyhoda pro dite do života. Co bych za to dala.
Oba na něj mluvte svou rodnou řečí a spolu můžete německy. Je to úplně normální. Znám. nekolik takových rodin, dokonce když rodiče spolu mluví anglicky i když to není řeč té země kde bydlí a každý na dítě svým rodným jazykem. Spíš bude ty jazyky jako čeština a arabština udržet, jak s vámi začne německý půjde to hůř a hůř, takže trvat na češtině. Jsme dva Češi v Německu a ta čeština u dítěte jde hrozně z kopce. ![]()
Presne, ty cesky, otec arabsky, nemcinu pochyti od okoli, z pohadek, od kolektivu. Nemej strach, funguje to dobře.
Mám bilingvni dceru. Já na ni mluvím česky, muž anglicky a jde to. Přepíná normálně do mateřského jazyka rodiče.
Takže v tomto fakt není problém. Děti jazyky nasavaji a nedělají z toho vědu.
@Anonymní píše:
Ahoj, zavhvilku budu rodit a objevil se takový problém. Jsem Češka žijící v Německu a můj manžel je ze Sýrie. Spolu mluvíme německy, i když on neco málo rozumí česky a něco řekne. Moje představa byla s dítětem mluvit německy i když nejsme rodilý mluvčí a mluvíme dost dobře oba. Ale dnes mi manžel řekl, že si přeje, abychom na prcka mluvili česky, německy a arabsky. Jaky na to máte názor a nebo nějaké zkušenosti? Prosím pomozte mi.
Na dítě máš mluvit svojí mateřštinou. Je určitě spousta věcí co nedokážete ani jeden v němčině říct. A za další, vy nebudete jezdit za babičkami? Tvoje a jeho rodina mluví německy? Jak by jim to dítě jinak rozumnělo?
Ziju tez v Nemecku a prosim, nedelejte to. Vy dva na prcka fakt nemecky nemluvte. Muj nejstarsi nastupuje po prazdninach na gympl a musim rict, ze se skutecne vyplatilo, ze jsme nemcinu nechali na institucich (detska skupina, skolka). Prakticky me nic jinyho nezajimalo, nez aby sly moje deti do skoly jazykove na urovni monolingvnich nemeckych deti. A myslim, ze se povedlo. Cesky mluvi nase deti nadprumerne. Mam diky detem dost kontaktu s dalsimi rodinami a fakt je to medvedi sluzba, kdyz rodice cizinci na svoje deti mluvi nemecky. Proste dite se nauci vase chyby, chytne vas prizvuk a ne, toho se jen tak nezbavi. I ve ctvrte tride se najdou deti, co porad jeste neumi poradne nemecky, ac jiny rodinny jazyk nemaji.
Jinak teda model OPOL (one parent one language) funguje dobre v trojjazycnych rodinach, co znam. Deti zacnou treba mluvit pozdeji, trochu michaji (toho se nezaleknout) a byt dusledni. Zadny mixovani jazyku v jedne vete, zadny dite na me nemecky, ja na nej cesky. Jen mozna vzhledem k casu, co travi tatove s detma, bude prcek mluvit arabsky min. Tak at s tim tatka taky pocita a udela si cas ![]()
@Anonymní píše:
Mam strach, že když na něj budu mluvit česky a manžel arabsky, tak na každého z nás bude mluvit jinak a já nebudu rozumět co mu říká a naopak. Nemáte někdo nějaký odkaz na literaturu nebo něco.
Bez problému, dítě to pobere. Jen se musí počítat s tím, že možná bude mluvit trochu později a nejspíš převládne jazyk prostředí, ve kterém žije. Každý na něj mluvte svým rodným jazykem. Mezi sebou mluvíte německy, tak v případě, že jste všichni spolu, mluvte na dítě německy.
Příspěvek upraven 24.06.20 v 21:43
Když budeš mluvit německy, připravíš dítě o možnost naučit se tvůj jazyk. Manžel má pravdu, ty mluv česky, muž arabsky a spolu německy
Nase dite vyrusta s peti jazyky (my mluvime kazdy svou materstinou, jak jsme chteli a tez pediatri doporucili) a uz ted pred tretim rokem se chyta pekne. Zijeme ve meste, kde je spousta cizincu a namixovanych rodin a nejsme zadna vyjimka. Dite se uci jinak nez my, je to pro nej mnohem prirozenejsi, problem mivaji jen ti, co by meli problem i s jednim..
Ahoj, zavhvilku budu rodit a objevil se takový problém. Jsem Češka žijící v Německu a můj manžel je ze Sýrie. Spolu mluvíme německy, i když on neco málo rozumí česky a něco řekne. Moje představa byla s dítětem mluvit německy i když nejsme rodilý mluvčí a mluvíme dost dobře oba. Ale dnes mi manžel řekl, že si přeje, abychom na prcka mluvili česky, německy a arabsky. Jaky na to máte názor a nebo nějaké zkušenosti? Prosím pomozte mi.