Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tobě by se taky nelíbilo, kdyby tě někdo pětkrát za den uspával, když spát nechceš. Musí to být pro to mimino prostě otravný. Řvala bych taky.
A když ji položis už unavenou do postýlky a das tam nějaký podnět (zapneš kolotoč/hrací skříňku/světýlko co mení barvy), tak se taky zlobí? nam se u toho dítě uspí samo (ale musi být unavená, jak píšou holky)..
@hopsahejsa píše: Více
Taky tak. Akorát mi chvíli trvalo pochopit, že jít spát s miminem je ta nejlepší rada
. Prostě jsme plynuli. Ani nevím kolik bylo spánků. Stejně se to měnilo.
@hopsahejsa a tak porad, co mám delat když ziva je unavená a začne volat. Všude mi rve jediné kde se to da je nositko. Občas tam pofnuka ale nakonec usne, od odpoledne je to ale náročné a to s ní musím opravdu poskakovat a to trpím. Ráda bych praktikovala to co ty, ale nejde nám to. U prsu neusne, asi si prochazime bojkotem. Zkusím dnes premistit hojdavak do obyvaku, a nechat ji proste tak, ale myslím že dosahnu jen pretazeni a jeste horsiho uspavani ![]()
My strávili uspáváním hodiny a hodiny skoro rok, a dcera spala max 30 minut ve dne a 40 minut v noci v kuse, pak zase uspávat ![]()
Některé děti jsou holt hodně dráždivé, mají reflux, koliky, jen tak je položit do postýlky a nechat trpět není žádné řešení. Já x měsíců v kuse chodila denně od 7 večer do 3 do rána kolem stolu v kuchyni
Dcera usnula bez chození až kolem 2-3 ráno, to mě pak střídal muž, ať můžu aspoň 3 hodiny spát (ještě jsem do toho musela nacpat odsávání první tři měsíce, pak jsem se na to vykašlala).
Večerní uspávání trvá okolo hodiny dodnes, a jsou jí 2,5
Ale to už je většinou pohoda ![]()
Ono se to časem bude zlepšovat, neboj. My dceru vždycky pomaličku odnaučovali na něco, například nošení jsme nahrazovali sezením s houpáním, pak bez houpání, pak pololeh…ale samozřejmě, pokud má dítě bolesti, tak se „trénovat“ nedá (a nemá).
Ten první rok byl masakr, ale stejně jsem zpětně ráda, že jsme jí nenechali trpět a vyřvat ![]()
@Zeoli uspavam tolikrát protože to tak pravděpodobne chce. Vydrží vzhuru max hodinu pak začne zivat, volat že je unavená. Dám ji prso u toho skoro už spí, ale nezabere uplne a proste chce spát už. Nekdy pospi pak hodinu v nositku a hodinu jeste u prsu když ji položím a lehnu si sní, ale to nejde vždy jelikož mám jeste jedno dite a nebo si dává jen 30 minut, takže za další hodinu zase volá že je unavená. Čekám na den kdy už nebude chtít toho spánku tolik, ale zatím to tak nevypadá ![]()
@Anonymní píše: Více
Některé děti takové prostě jsou, kdo to nezažil, tak si to neumí představit, a myslí si, že dítě „naučil“ spát. No, garantuju ti, že kdyby takový kousek vyfasoval, tak ho to nenaučí
Jak asi dítě „naučíš“ aby v leže nemělo bolesti, nebo jak kojence „odnaučíš“ dráždivou nervovou soustavu ![]()
Samozřejmě všechno zkus, ale pokud to nezabere, fakt to není tím, že ty to děláš blbě. První rok se fakt jede podle dítěte hodně, a některé prostě JSOU náročné.
@Liberalissima četla jsem váš prispevek a oproti vám mám zlate miminko, klobouk dolu, mela jste to daleko tezsi než ja. Díky bohu že v noci spí, ale vím, že i to se muze brzy zmenit. Rozhodla jsem se to brát tak jak to je a opravdu netlacim na ni, venku usne za pochodu až když chce, nevím proč to tak nejde i doma 😔
Naše dítě taky neusne jen tak v postýlce. V kočárku usne, ale to se celou dobu dívá na toho, kdo ho veze, nebo se dívá kolem a pak prostě odpadne. Doma ale ne, to jen málo kdy usne samo v postýlce. Většinou tam dělá blbosti, jako že si tahá ponožky a punčocháče a po chvíli začne kravál. Co jsme ale zjistili, tak dítě, které spát nechce, spát nebude. Takže jsme se naučili rozpoznat, kdy je unavené, sledujeme, kdy vstávalo a jak dlouho je vzhůru. A pak nezbývá, než nosit. Akorát to nikdo nechce dělat, takže uspávání je na mě. Zjistil jsem, že pokud dítě je fakt unavené, tak ho stačí vzít a držet v náruči. Nemusí se houpat, skákat,… Stačí ho nechat ležet v náruči a za chvíli usne.
Jenže u mamky nepomáhá ani to nošení. Dítě dělá blbosti, dožaduje se prsa, u kterého se pak ale vzteká, protože se chce ududlat a nejde mu to.
Myslím si, že to uspávání je prostě o tom zkoušet, co na dítě zabere. Těch věcí bude víc. Jednou mi dítě odpadlo na hrací dece u hraček. Prostě zavřelo oči a spalo
Neomezovat se na nošení v nosítku, na hojdavak, kočár,… Vypozorovat, kdy je dítě unavené, jak ho unavit,… Protože čím bude starší a bude mít méně aktivit, tím méně bude unavené a méně bude spát. Ale bude třeba víc protivné proto, že se prostě nudí.
Zakladatelko a co venku? Nebo kočár? Některé děti by nejradši spali jenom venku.
@Leontodon venku začala usínat pri chuzi což je super, mám ale 3,5 lete dite které je zhnile chodit ( má ted období) takže když muzu jdu sama ale vzhledem k tomu, že se jeste zzivam s novou situaci dve deti domácnost apod, není moc času. Je sice ve školce ale jen do 12h. Takže jde to když jsme na vyletech ale pres týden to moc nevychází 😏
@Anonymní píše: Více
Hele, dělej jak myslíš. Svůj názor jsem ti napsala, napsali ti ho i další, zkusit změnu nechceš, tak asi není co dál řešit. Za mě to s miminkem neumíš, a toho staršího můžeš ve školce taky nechat dýl.
@Liberalissima píše: Více
Já psala, že to prostě musí zkusit, rozdíl je si myslet, že to tvoje dítě potřebuje a nedokázat vydržet ani dva pokusy a pak zase říkat, že se musí houpat, uspávat a nosit. Pokud někdo nedokáže vystoupit ze začarovaného kruhu a bude žít v tom, že jeho dítě je přetažené a bolí ho nervový systém či co (OK, přistoupím na hru, že to matka dokáže diagnostikovat), tak mu holt není pomoci. Já psala, co jsem dělala já a ano, předcházelo tomu pár „vyřvání“, což je tady smrtelný hřích, protože dítě bude trpět, když ví, že na řvaní nikdo nepřijde a nepochová ho, bude se cítit nemilovaně a opuštěně. Hmm - nebo taky prostě usne a naučí se, že na řvaní hned nikdo nepřiběhne a nebude ho houpat a pak usne aniž by řvalo. Stačí to takto nebo je to příliš kruté? Já nejsem ta, kdo měl spánkovou deprivaci ani nervy, navíc moje dítě (nyní 10leté) nejeví známky, že by ho poškodilo neuspávání v náruči.
@hopsahejsa píše: Více
Neznám nic příjemnějšího, než když sousedům ve vedlejším bytě v osm, devět večer řve hodinu dítě.