Trvalý pobyt v cizině

15.5.12 18:53

trvalý pobyt v cizině

HOlky víte někdo nebo máte osobní zkušenost, když žiji v cizině, ted už můžu zažádat o trvalý pobyt tady. Nechci ztratit české občanství /zatím) tudíž chci jen ten trvalý pobyt tady. nevíte na co vše to bude mít vliv?
TO budu mít českou občanku a tam zapsanou cizí adresu? to jsem ještě neviděla, proto se ptám, co vše budu muset oběhat v čechách a další info, jestli o tom někdo něco víte. Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
vevericka12
15.5.12 19:02

kazda zeme ma urceno jak dlouho se tam bez trv. pobytu muzes zdrzovat, jinak ziskas trvaly pobyt napr. na zaklade toho ze v dane zemi pracujes, s obcanstvim to nema nic spolecneho, v pasu i obcance ti zustavaji stejne udaje tam se nic nemeni ani si nic nemusis vybehavat

• Citovat
  • Upravit
46867
15.5.12 19:03

Ja mam trvaly pobyt v zahranici a musela jsem se odhlasit z CR. Tzn. odevzdat obcanku a dalsi papirovani. Uz si to uplne presne nepamatuji. Obcanstvi mi zustalo, pas mi zustal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
15.5.12 19:09

trvaly pobyt nesouvisi s obcanstvim. ja si osobne myslim, ze neco jako trvaly pobyt ma pouze CR,jinde kazdeho zajima skutecne bydliste. trvaly pobyt muzes v CR zrusit a budes muset odevzdat OP, obcanstvi ti zustava.
jde o to kde zijes a jak to tam chodi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kathula
15.5.12 19:10

Ja mam trvaly pobyt v Rakousku (jeste nez jsem se vdala), nikde ti nic neprepisuji, obcanstvi tim jejich neziskas - ale zustal mi i trvaly pobyt v CR, jen myslim nasi udali, ze tam dlouhodobe nejsem …

Chtela jsem puvodne jen prechodny, ale to nemaji (ani nevim, jestli to jeste existuje i v CR), takze trvaly a uplne bez problemu

• Citovat
  • Upravit
vevericka12
15.5.12 19:12

jo, asi tak, ale v pase je prece taky trvale bydliste ne? (to si ted nepamatuju) :think: nevim z jakych duvodu bych si ale mela bydliste v CR rusit :nevim:

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
15.5.12 19:18
@lucie.t píše:
trvaly pobyt nesouvisi s obcanstvim. ja si osobne myslim, ze neco jako trvaly pobyt ma pouze CR,jinde kazdeho zajima skutecne bydliste. trvaly pobyt muzes v CR zrusit a budes muset odevzdat OP, obcanstvi ti zustava.
jde o to kde zijes a jak to tam chodi

Ony jsou dva trvalé pobyty, podle zákona o pobytu cizinců na území ČR a podle evidence obyvatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
15.5.12 19:19

budeš se tady prokazovat takovým růžovým průkazem o pobytu, OP odevzdáváš,tím už se prokazovat nebudeš, nutné je mít pas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
15.5.12 19:21
@vevericka12 píše:
jo, asi tak, ale v pase je prece taky trvale bydliste ne? (to si ted nepamatuju) :think: nevim z jakych duvodu bych si ale mela bydliste v CR rusit :nevim:

Myslím, že získáním trvalého pobytu v cizině (teď nevím, jestli je to EC resident) není podle mě nutné ukončovat trvalý pobyt (dle z. o evidenci obyvatel) u nás, to je dobrovolný akt, pokud např. nechceš u nás platit popelnice atd. Ale musela bys odevzdat OP. Jinak na státní příslušnost to nemá vliv vůbec.

Myslím, že ti jenom změní štítek v pase. Nebo dostaneš doklad dle příslušného státu, nepíšeš, jestli je to v rámci EU nebo mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
vevericka12
15.5.12 19:24

na prestani placeni popelnic staci potvrzeni o pobytu v cizine na to OP odevzdavat nikdo nemusi

• Citovat
  • Upravit
4989
15.5.12 19:25

@mag jaky stitek v pase? v pase prece neni zohlednen TP

jinak si taky myslim, ze kdyz se nahlasis nekde jinde, v CR se odhlasovat nemusis.

Příspěvek upraven 15.05.12 v 19:28

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4989
15.5.12 19:27
@vevericka12 píše:
na prestani placeni popelnic staci potvrzeni o pobytu v cizine na to OP odevzdavat nikdo nemusi

to neni pravda, zalezi na vyhlasce te konkretni obce. my treba musime kazdy rok sepisovat zadost, aby nam alespon platbu snizili. proste mame trvaly pobyt musime platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kathula
15.5.12 19:30

Nevim, kde chces bydlet, ale jak uz jsem psala vyse, Rakousko - mam tu trvaly pobyt, nikde v pase zadny stitek, prokazuju se pasem, stale mam i ceskou obcanku - co si matne pamatuju, tak nasi za me popelnice neplati, prave ze uvedli, ze jsem dlouohodobe jinde, ale trvaly pobyt mam stale i tam - abych odevzdala OP po mne nikdo nechtel ;-), ovsem tady ho vubec nepouzivam, je mi tu na nic …

• Citovat
  • Upravit
mag
12862
15.5.12 19:31
@lucie.t píše:
@mag jaky stitek v pase? v pase prece neni zohlednen TP

jinak si taky myslim, ze kdyz se nahlasis nekde jinde, v CR se odhlasovat nemusis.

Příspěvek upraven 15.05.12 v 19:28

Teď fakt nevím, jestli se u nás zapisuje trvalý pobyt občana EU do pasu, ale pokud vím, tak třeba dlouhodobé pobyty pro cizince z třetích zemí se prokazují takovým nalepeným štítkem v pase. Ale hlavně to bude stát od státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4387
15.5.12 19:31

No budes mat doklad daneho statu, ze tam mas trvaly pobyt tj. budes danovym rezidentom toho statu. Obciansky sa ti menit nebude resp. mala by si ho odovzdat, ale je to dobrovolne.
Ja osobne mam trvaly pobyt v CR, ale obciansky na SK som neodovzdala…lebo sa mi nechce vsade se sebou tahat pas resp. doklad o trvalom pobyte (je to velke ako pas)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová