Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Prosím o radu. Včera jsem si všimla, že nám tůje začali úplně osychat. Nevím čím to může být a jde to nějak zachránit? Máme je myslim třetím rokem a nikdy jsme tento problém neměli. Jde o celou řadu tůjí, hádám tak 4O kusů, ostatní vypadají zatím dobře. Teď i docela dost a delší dobu pršelo tak suchem to asi není. Dělají to i sousedům. Mě napadá jestli to neni těma teplotníma výkyvama. Ale co s tim.
Chybí jim nejspíš železo. Existuje speciální postřik nebo hnojivo s železem. Nebo vám je občural nějaký pes ![]()
Teď čtu, že se to děje i sousedům…asi jim,,něco" překousalo kořeny.
Očůraný to určitě neni, navíc osychají zevnitř, napovrchu jsou ještě zelené. Ale dlouho už asi nebudou. Mají to i sousedi. To je na tom to divný a nejedná se o jednu nebo 5 tůjí, ale je to tak 20metrů tůjí, jedna vedle druhý.
Na tůje je odborník můj manžel. Vypiplal si je k dokonalosti!
Je to podle mě rez, která se šíří vzduchem. Nám se tak od tůjí „nakazily“ hrušně.
Nejlepší je rozpustit hořkou sůl (hořčík) a pěkně stříkat na větvičky. Je to zázrak jak se všechny rostliny po aplikaci hořčíku vzpamatují. Snad nebude u vás pozdě.
@berusa.m píše:
Na tůje je odborník můj manžel. Vypiplal si je k dokonalosti!Je to podle mě rez, která se šíří vzduchem. Nám se tak od tůjí „nakazily“ hrušně.
Nejlepší je rozpustit hořkou sůl (hořčík) a pěkně stříkat na větvičky. Je to zázrak jak se všechny rostliny po aplikaci hořčíku vzpamatují. Snad nebude u vás pozdě.
To bychom zkusit mohli. A mohla by jsi se ho zeptat co s nima může být, když je na to odborník? A když tak jak často a jak dlouho stříkat.
Holky mě furt nejde do hlavy, že by to měli i sousedi? A kdyby jim chyběla ta sůl tak to nepůjde tak razantně, ne? To se nedá říct, že reznou, ale prostě natvrdku schnou.
@mína77 píše:
To bychom zkusit mohli. A mohla by jsi se ho zeptat co s nima může být, když je na to odborník? A když tak jak často a jak dlouho stříkat.
Jak dorazí z práce, ukážu mu fotky.
@berusa.m píše:
Jak dorazí z práce, ukážu mu fotky.
Díky, budu moc vděčná. Škoda, že jsem si toho všimla tak pozdě, už jsme mohli jednat.
@mína77 může to být od ovocných stromů - prý se s tůjema nemusí.
@berusa.m píše:
Na tůje je odborník můj manžel. Vypiplal si je k dokonalosti!Je to podle mě rez, která se šíří vzduchem. Nám se tak od tůjí „nakazily“ hrušně.
Jen dodám - „hořká sůl“ je chemicky chlorid hořečnatý.
Souhlasím s tou "hořkou solí "…nám tůje taky začly osychat, reznout a teta(zahradnice) nám poradila právě tento postřik…tůje se vzpamatovaly a od té doby rostou do krásy ![]()
Prosim o radu. Cca 3 tydny co jsem zasadila tujky smaragd. Od spodu zacinaji hnednout. Snazim se je zalevat tak 2-3× tydne. Hnojit to na zimu nechci, pry se to nema. Nemate nekdo radu co s tim, jestli je to malo vody nebo normalni jev?