Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak moc pije? Hlídala bych příjem tekutin, aby měl dost, cca 7 počůraných plen za den. Na změkčení stolice pak různé projímavé potraviny, super je švestková přesnídávka, hrušková, kompoty. Vyvarovala bych se rýže (+ nevím, jestli dáváte třeba bílé pečivo, to také může dělat problémy). Pokud by problémy trvaly, poradila bych se s pediatrem. Já jako dospělá užívala laktulózu (konkrétně Duphalac), tam i hodně pomohla, co vím, mohou ji i malé děti. Jinak moje děti se bezpečně po… po ovocných šťávách, když jim třeba odšťavníme jablka a uděláme domácí mošt, ale i po kupovaných džusech. Ty bych ale takto malému dítěti nedávala, jsou dost přislazované. A pokud byste lisovali ovoce, tak bych přece jen i naředila vodou
.
Dcera to měla stejně (7 měsíců). Nejdřív jsem ji po obědovém příkrmu dokojila, ale pak tlačila takové tvrdé bobky, že mi jí bylo fakt líto. Tak jsem jí začala po příkrmech dávat pít vodu - ne nijak závratně moc, tak třeba 20-30ml, jak sama chce. A do toho kapu probiotika - biogaiu.
Tak hodinku po obědě, kdy už jí ta voda proteče, ji ještě trochu nakojím a už nemá s tvrdými bobky problém. S příkrmy už je třeba dítěti dát nějakou vodu navíc, než jenom kojení.
Slivkovú šťavu alebo slivkovú výživku. Prípadne sirup tuším lectecon, nie je na predpis ako duphalac. A veľa tekutín.
@Anonymní píše:
Krásný večer mám 8,5 měsíčního chlapečka. Je kojen, plus ma svacinky už, obidek(dávám do obidku olej nebo maslo) a odpolední svačinku. Bohužel ma celkem tvrdou stolici..už jsem zkusila odvar z OV. Vloček, svetsky mu dávám ale nějak nic co by mu vyloženě pomohlo.konzistenci bych prirovnalat k takové modeline. Jde mi o to že hodně vždy tlačí až si myslím že mu snad praskne hlavicka a kolikrát nic. Někdy to zvládne, někdy mu pomohu rourkou. Do obidku mu primichavam od swisse lactobacilky ale z důvodu že jsme stále pozitivní na salmonelu. Prosím co vám pomohlo aby mu to šlo lepe ven
![]()
dekuji
Řekla bych, že je to normální reakce při přestupu na pevnější stravu. Chvíli trvá, než se ty střeva přizpůsobí.
Pokud je to konzistence modeliny, tak to je ještě v pohodě. Horší by bylo, kdyby to byly opravdu tvrdé bobky, s těmi mají miminka největší problém.
Jinak mě vždy dostane, když vidím, jak nám ženským měkne v tom mateřství mozek. „Laktobacilky, obídek..“. Zakladatelko, nejsi jediná, neboj. Tahle dočasná nemoc postihla drtivou většinu z nás. Když si pak čteme svoje posty po pár letech, docela nechápeme ![]()
Mám stejně staré dítko, stejný problém. Pomohla mu ovocná šťáva švestka+hruška.
Prosím hrušky mu dávám často a nepřijde mi že vidím rozdíl.
Jinak k pití mu dává. Cajik od hippu napije se mi jen během prikrmu jinak nechce ( má prso ) takže cajk vypije za den tak 60ml čaje +kojení ale pocuranych plen má určitě 7.. ![]()
Jinak u těch švestek já nikde čerstvé teď ne.ohu sehnat to jste kupovali kompot pro takto malá mimca?
aby mela svestkovou stavu? ![]()
Jinak lactobacilky se to takle jmenuje
to jsem nezdrobnila ja
![]()
U druhého dítěte jsem musela s prvním zeleninovým příkrmem přidat dva příkrmy ovocné - většinou právě hruškovou nebo švestkovou přesnídávku. Anebo neředěnou kojeneckou šťávu (to je většinou prohnalo).
@Evkad a to jste dávala potad? Nebo se to zlepšilo? ![]()
Ja jsem koukala že hipp dělá nectar z hrusk, švestek. Ono teď sehnat svetsky je nadlidský ukol jinak bych mu udělala doma odvar.
@Anonymní píše:Švestková přesnidávka se dá koupit. U nás to stačilo.
Prosím hrušky mu dávám často a nepřijde mi že vidím rozdíl.Jinak k pití mu dává. Cajik od hippu napije se mi jen během prikrmu jinak nechce ( má prso ) takže cajk vypije za den tak 60ml čaje +kojení ale pocuranych plen má určitě 7..
Jinak u těch švestek já nikde čerstvé teď ne.ohu sehnat to jste kupovali kompot pro takto malá mimca?aby mela svestkovou stavu?
Jinak lactobacilky se to takle jmenuje![]()
to jsem nezdrobnila ja
![]()
![]()
@Anonymní píše:
@Veru1987 a to si ji dávala pořád?nebo jak dojde ke zlepšení
vždy jak byl problém se vykakat. Ale my s tím tak velký problém neměli. Jenom občas.
Krásný večer mám 8,5 měsíčního chlapečka. Je kojen, plus ma svacinky už, obidek(dávám do obidku olej nebo maslo) a odpolední svačinku. Bohužel ma celkem tvrdou stolici..už jsem zkusila odvar z OV. Vloček, svetsky mu dávám ale nějak nic co by mu vyloženě pomohlo
.konzistenci bych prirovnalat k takové modeline. Jde mi o to že hodně vždy tlačí až si myslím že mu snad praskne hlavicka a kolikrát nic. Někdy to zvládne, někdy mu pomohu rourkou. Do obidku mu primichavam od swisse lactobacilky ale z důvodu že jsme stále pozitivní na salmonelu. Prosím co vám pomohlo aby mu to šlo lepe ven
dekuji