Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Stávalo se mi to v obou těhotenstvích, beru to jako přirozenou součást.
Taky mi tvrdne břicho od cca 20tt, ne teda tak často. Mám v každém těhotenství, magnesko mi nikdy moc nepomohlo, teď taky beru. Nejlepší je často odpočívat. Já teda navíc zkrácený čípek, tak mám klidový režim.
Jsem 35tt a břicho mi tvrdne fakt málo piju magnesko, hodně chodím na procházky a vše v pořádku. 😊Ale jinak tvrdnuti břicha v nějaký míře je v pořádku.. 👍🏻
Taky mi tvrdlo asi od 17tt i když jsem brala magnézium. Porodila jsem v termínu. ![]()
Mně v prvním těhu tvrdlo břicho brutálně, tak od 18.tt. Čípek byl ok. Doktor mi dal magnosolv a nezabralo to. Pak mi řekl, že magnosolv zabírá, ale musím být k tomu v klidu. Takže jsem šla asi od 22.tt na nemocenskou, byla jsem doma, každý den jsem se šla projít na hodinku, a opravdu se to zlepšilo. Takže zkus k tomu magnosolvu pár dní klid, třeba to pomůže.
Já ve 20tt taky měla problém s tvrdnutím bříška, nasazen magnosolv a k tomu jsem si vzala ještě nějaký slabší horcik z lékárny a hoodne odpočinku a přešlo to..
Musíš hodně odpocovat. Mně na zádech taky tvrdne břicho…pomáhá mi ležet na boku.. pokud máš čípek vporadku.je to ok…horší kdyz se zacne zkracovat nebo se začneš otvírat…to budeš muset ležet pořád. 30 x za den je dost. měl by tě pořádně prohlídnout. Taky to můžeš mít ze stresu.
Dobrý den,
má tu prosím někdo zkušenosti s tvrdnutím břicha ve 20 tt? Minulý týden jsem jela na pohotovost a čípek je v pořádku 45 mm, ale předepsaný magnosolv absolutně nepomáhá. Včera jsem byla u svého DR, ten mě neprohlédl a říkal, že to není vždy známka toho, že se něco děje, prý se to občas prostě stává tím, že se zvětšuje děloha.
Při každém lehnutí si na záda se mi vyboulí břicho a je jako kámen, v sedě to cítím každou chvíli - určitě vícekrát jak 30× za den. Při zátěži a při chůzi to necítím vůbec.
Prosím, nemá někdo podobnou zkušenost?