Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, moc Vás prosím o radu. Jsem ve 22. týdnu a asi 6 týdnů mi neustále tvrdne břicho. Brala jsem 6 tablet magnesia. Dnes jsem opět na kontrole měla břicho tvrdé jako kámen a dostala jsem lék Gynipral, který mám brát po 6 hodinách. Na internetu jsem se ale dočetla, že tento lék by se měl podávat spíše jen v nemocnici a pacientka by měla být neustále pod lékařským dohledem. Brala jste ho některá také doma? Zmírnilo se tvrdnutí? Moc Vám děkuji za odpověď.
Já beru magnosolv a dá se říct,je lépe.Jsem v 17tt.Kontrolovala ti čípek?Myslím,že by doktoři nedali něco co by uškodilo.
Ano, čípek mi kontrolovali, prý vypadá celkem dobře. Je to moje první těhotenství. Doktorka mi dnes řekla, že ten Gynipral mám brát dva týdny a pokud se to nezmírní, tak mě pošle do nemocnice. Jsem z toho docela špatná, je to moje první těhotenství.
A zkracuje se ti čípek nebo proč doktorce tvrdnutí vadí? Je tvrdnutí bolestivé? Počti si např. tady – http://www.porodnice.cz/…-tehotenstvi.
Ve zkratce – nebolestivé tvrdnutí, které nemá vliv na čípek, není potřeba nijak řešit, není nijak nebezpečné, max. někdy mírně nepříjemné.
EDIT – Teď vidím, žes psala, že čípek je OK… Tak pak vůbec nechápu, proč tě doktorka straší
Tvrdnutí je normální projev zdravé dělohy, která prostě trénuje, posiluje.
gynipral se v domácím prostředí užívat nesmí, ale někteří doktoři ho i přesto předepisují.může způsobit srdeční arytmie a je potřeba to hlídat
ležela jsem v nemocnici s tvrdnutím břicha na magnezku a kolegyni dávali gynipral tablety, každý den hlídali její stav a pocity bušení srdce,…
pokud ti břicho tvrdne a nemáš změny na porodních cestách je to zbytečný ho brát, někomu břicho prostě hodně tvrdne a nevadí to ničemu
Pročítala jsem příbalový leták a informace v poradně MUDr. Kouckého a ten Gynipral se bojím brát. Proto zjišťuji, jestli s ním má zkušennosti někdo další. Všude píšou, že by se pacientka měla sledovat (tep, EKG) a že by se mělo kontrolovat i miminko. Bojím se toho, aby mu to nějak neublížilo. Navíc to prý snižuje tlak, který já mám i tak nízký (dnes 85/60).
no postup tvojí doktorky je trochu zvláštní, od gynipralu se už dost ustupuje i v nemocnicích, protože způsobuje tachykardie jak maminky tak miminka.
a jestli tvoje tvrdnutí ovlivňuje či neovlivňuje stav děložního hrdla, to by měli posoudit spíš po primárním týdenním ležení v nemocnici a ne užívání gynipralu. taky by ti měla udělat výtěry z pochvy a odběr moči na kultivaci, protože často za tyhle problémy můžou bakterie a to by ti pak měla nasadit antibiotika…
mě tvrdne děloha od 13tt.
atb už jsem měla 3×.
břicho tvrdne furt, poslední týdny už to i pěkně bolí v podbřišku. no a nález je furt celkem slušnej.
beru magnézium 4×2tbl a utrogestan 3×1tbl vag.
ale že by to nějak zvlášť pomáhalo ![]()
snad vydržím aspoň do 37tt.
Ted jsem se o těch tachykardiích dočetla taky.Takže nebrat a dopovat se hořčíkem a doktorce klidně řekni že jsi nechtěla riskovat.Já se taky neotvírám naštěstí,čípek se nezkracuje a dr mi doporučila podložit zadek polštářem a nohy nahoru.Holky takže když mám čípek ok tak nemusím furt ležet?
hvězdička25 píše:
Ted jsem se o těch tachykardiích dočetla taky.Takže nebrat a dopovat se hořčíkem a doktorce klidně řekni že jsi nechtěla riskovat.Já se taky neotvírám naštěstí,čípek se nezkracuje a dr mi doporučila podložit zadek polštářem a nohy nahoru.Holky takže když mám čípek ok tak nemusím furt ležet?
Ležení v posteli předčasnému porodu nezabrání, viz poradna dr. Kouckého. Dobrý je klid ve smyslu nic těžkého nezvedat, ale ležení opravdu není nutné, jen tě stresuje.
ivuska.h píše:hvězdička25 píše:Ležení v posteli předčasnému porodu nezabrání, viz poradna dr. Kouckého. Dobrý je klid ve smyslu nic těžkého nezvedat, ale ležení opravdu není nutné, jen tě stresuje.
Díky,moc on ten magnosolv zabírátekže už je lépe…dr říkala že řípek je naprosto v pořádkua le tí ležením mě trošku vystresla…přece jen musíme chidit do obchodu,k doktorům a v sobotu chceme jít na třešně ![]()
hvězdička25 píše:
Nie, rozhodne ležať nemusíš! Len sa trochu šetri, tým sa myslí, nenos ťažké veci a vyhýbaj sa napínaniu brušných svalov. ![]()
Četla jsem o tom Gynipralu, že se pacientkám, které jsou doma, předepisovat nemá. Uvažuji o tom, že ho brát nebudu. Jenomže zase na druhou stranu se bojím, abych si nějak nezavařila. Příští týden čekám kamarádku, která rodila ve 26. týdnu (naštěstí to dopadlo dobře a mají zdravou holčičku). Vím, že také dostala nějaké léky, které nebrala a pak díky tomu tak předčasně porodila. Tak se jí chci na všechno zeptat. Na doktory mám nějakou smůlu
Můj předešlý gynekolog byl neschopný (dokonce nedávno se tady o něm psalo). Když jsem chtěla napsat žádanku na genetické vyšetření ve 12. týdnu, tak mi vynadal, proč jsem se tam objednala, když nemáme v rodině žádné vývojové vady. Nakonec ji napsal, hoodil ji po mně a venku jsem zjistila, že na ní není razítko, takže mi stejně byla k ničemu. Na kontrole v jedenáctém týdnu mi zase na ultrazvuku naměřil, že miminko má 11 Cm. Zdálo se mi to hodně, tak jsem se ho ptala, jak je to možné a on zase zaječel, že je to normální. Za týden jsem šla na tu genetiku, kde změřili, že miminko je velké 5,3 Cm. Tak jsem si řekla, že se od něj odhlásím. Našla jsem si novou doktorku, která mi hned na první kontrole řekla, že mi chybí v průkazce skoro všechny údaje a že by potřebovala od doktora, aby mi okopíroval výsledky krve. Takže jsem tam šla a opět byl nepříjemný a řekl mi, že vše, co je potřeba, mám v průkazce. A že mi nic dávat nebude. Podle nové paní doktorky mám na ty výsledky nárok a měl mi je dát. Dokonce mu doktorka napsala písemnou žádost, aby jí ty výsledky poslal. Takže nakonec jsem šla do laboratoře, kde mi je hned vytiskli a divili se, proč mi je doktor nedal. Takže jsem teď u nové doktorky, je to soukromá ordinace, kde se platí roční poplatek za nadstandard. Myslela jsem, že to tam bude Ok, jenomže teď, když mi dala ten Gynipral, tak nevím, nevím.......
Lucka, asi by bolo najlepšie si zájsť ešte k nejakému inému gynekológovi. Aby sa na teba pozrel, a prípadne povedal svoj (iný) názor na vec. A to čo najskôr.
A víš rozměry čípku?Řekla ti že se neotvíráš?Nebo ti jen řekla,že je čípek zatím docela ok?
Gabika píše:
Lucka, asi by bolo najlepšie si zájsť ešte k nejakému inému gynekológovi. Aby sa na teba pozrel, a prípadne povedal svoj (iný) názor na vec. A to čo najskôr.
nebo jdi na pohotovost…prohlídnout tě musí!