Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky poradte. včera jsem jela neplánovaně na gyndu, v neděli mi totiž často tvrdlo bříško přez noc taky až do pondělního rána. v pondělí přez den asi jen 4×, ale zato večer asi hidinu v kuse..
dnes už je to jakž takž lepší.
ve zprávě mám napsáno cervikometrie-cervix. 4 cm, hrdlo uzavřeno, snad náznak nálevky.
měla ste některá? straší mě špitálem…
Ahoj, nenapsala jsi v kolikátém jsi týdnu. Jinak se ten nález posoudit nedá.
Tvrdnutí bříška má hodně holek, ale jestli hrozí předčasný porod, to neví ani doktor. Někdo ještě přenáší, někdo bohužel porodí dříve. Ale asi bys měla mít nějaký klidový režim.
Tvrdnutí bříška je normální. Doktro mi říkal, že pokud to není víc jak 20× denně, je to v pohodě a neřeší to. Prostě děloha pracuje, není to nic zvláštního.
@HankaB píše:
Tvrdnutí bříška je normální. Doktro mi říkal, že pokud to není víc jak 20× denně, je to v pohodě a neřeší to. Prostě děloha pracuje, není to nic zvláštního.
a pokud to je vickrat, tak co? Mne tvrdne kazdou chvili, u prvniho jsem si myslela, ze mi tvrdne casto, ale ted jeste casteji. Staci se zvednou ze zidle…tvrdne tak, az to nekdy boli a jsem ve 29.tt
Ahoj, tvrdnutí bříška je více méně normální, pokud to není moc často a nemá to vliv na zkracování čípku. Cervikometrie 4 cm není ve 24tt nijak hrozná, zvlášť u druhorodičky, já jsem měla u prvního ve 20-21tt jen 3,2cm a to sem si v nemocnici teda poležela ve 30tt 2,5cm, ve 33tt ani ne 2cm a i s nálevkou a otevřená volně na 2 prsty, tak sem si tam zase poležela několik týdnů. No a výsledek? Sice sem už měla pomalu porodní nález, ale žádný předčasný porod se nekonal, během devátého měsíce, to už jsem byla doma, sem se otevřela na 3-4cm, čípek 1cm a porodila sem přirozeně až ve 41tt. U druhého skoro to samé čípek kratší, bříško tvrdlo. Pak mě teda v 8 mesíci vzali na chvíli do nemocnice, protože už jsme měla opět téměř porodní nález, ale porodila sem zas až ve 40tt. Momentálně čekáme třetí, už teď ve 14tt pocituju tvrdnutí dělohy, ale snad to bude fajn a doufám že tentokrát se obejdem bez nemocnice.
Takže nepropadej panice, nemáš nijak špatný nález ![]()
@careynka píše:
a pokud to je vickrat, tak co? Mne tvrdne kazdou chvili, u prvniho jsem si myslela, ze mi tvrdne casto, ale ted jeste casteji. Staci se zvednou ze zidle…tvrdne tak, az to nekdy boli a jsem ve 29.tt
Doktor říkal, že pak záleží na tom, co se děje „tam dole“. Pokud je to v normě, dávají jen magnezium. Jinak envím, asi nemocnice nebo klidový režim a tak. To je na doktorech.
@HankaB píše:
Doktor říkal, že pak záleží na tom, co se děje „tam dole“. Pokud je to v normě, dávají jen magnezium. Jinak envím, asi nemocnice nebo klidový režim a tak. To je na doktorech.
No ani jedno nepřipadá v úvahu :-0 doma dvouletak a psi, chlap podniká takže mu péči o dítě nikdo nezaplati…no uvidím odpoledne na kontrole
@careynka AHojky, já mám doma 1,5 leťáka, jsem v 10 tt a také se bojím. Měla jem tvrdnutí klidně každých 5 minut každý večer. Břicho mi úpně pulsovalo, musela jsem ležet, ale rodila jsem až v termínu, nicméně se bojím, že teď budu muset ležet.