Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky.
Mám problém. Synkovi budou za dva měsíce dva roky a jsem bezradná. Má zvláštní povahu. Nerad opakuje, když ho nikdo neslyší, tak breptá. Pokud jde o skládání atd, občas si nechá poradit, ale spíš ne- prostě všechno musí být jako jeho nápad. Poslouchání mu dělá problém. To je mezek a zvyšovat hlas, křičet, bouchnout do stolu, jít a dát přes ruku, nic- tak přes druhou a nic- tak přes zadek a nic (třeba, když leze na okno) Na žhavou troubu si po napomenutích sáhne, ale za minutu to udělá znovu. Nemyslím si, že je hyperaktivní, on si vydrží hrát, umí se mazlit a umí se dívat na pohádku nebo poslouchat čtení knížky. Ani rozmazlený. Hračky nedostává jen tak a když neobědvá, tak sladkost prostě nebude, ale ta paličatost… Nevím jak upoutat jeho pozornost. Když si usmyslí, že bude vyhazovat hlínu z kytky, tak nepomůže ani, že ho upozorňuju na např. projíždějící traktor. Když něco hodí na zem, tak se můžu obrátit naruby, ale prostě to nesebere. Po dobrým, po zlým, dovést ho k tý věci, ani jiný osobě to nepodá. Oblíbenou hračku nemá.
Máte zkušenost? Radu?
Náš dvouleťák je taky tvrdohlavej, jako ten tvůj..není ve znamení beran? býk? Ti bývají tvrdohlaví..
@zorkaV Mě to přijde u dvouletého dítěte jako běžné a časté chování ![]()
@LLenule111 Je to lev. Začátek lva. Je mi jasný, že to s ním bude těžký, taky jsem byla hajzlík, ale něco na mě platilo… aspoň něco, ale na něj snad nic.
Když já nevím. Mamka i ségry mi říkají, že ho musím utahovat jinak mi bude skákat po hlavě. To je mi jasný, ale nevím jak.
@zorkaV Máš moc velké nároky, mám stejně starou dceru a ani by mě nenapadlo, že v tomto věku by měla být kdovíjak poslušná. Poslechne jenom když chce, třeba miluje vodu, takže proběhne každou louži i kdybych řekla ne tisíckrát, když si něco usmyslí a není po jejím dokáže se pěkně vztekat. Jí hodně málo a nějaké sladkosti jí jsou ukradené
Mluví taky dost málo
Prostě to patří k věku, je to dané povahou, já dceru neplácám ani nemlátím do stolu, co můžu dovolím…například ty louže
jsou věci které dovolit nelze, třeba půjčit na hraní nůžky. Trvej si jen na základních věcech, jinak ho nech v klidu, čím bude starší bude domluva lepší.
@Alušáček Ale já jsem nečekala, že bude svatej, povolím toho dost, ale jsem dost tlačená okolím, ať už to řeším, že je nezvladatelnej, že když se nenaučí poslouchat teď, tak už mě bude mít na háku. Je pravda, že by se mohl aspoň zstavit, když už na něj křičím, ale nevím jak ho zaujmout, aby mi tu pozornost věnoval.
@zorkaV No nevím co to máš kolem sebe za lidi… dnes například jsme byla s kamarádkama a dcerama venku,3 holčičky 20-22měsíců a neposlouchala ani jedna, utíkaly na volání nereagovaly, nebo jen když chtěly, házely na sebe písek atd.
@zorkaV Me se osvedcilo davat min zakazu. Ja na nej furt rvala, placala pres ruce a on nereagoval
. Na nektere veci jsem rezignovala, kriknu nebo trestam jen kdyz treba leze na okno, saha na troubu a tak. Po dvou tydnech byly videt videt fakt pokroky. Driv me mel na haku, vubec nereagoval a delal i naschvaly. Jasne, ze zlobi a nekdy neposlechne, ale je to ted super. Jinak Tom je taky svuj a neni moc mazel. Sam se zabavi, je dost samostatny. Za 4 mesice mu pribyde sourozenec, to asi zacne pekny zlobenicko a zarlive scenky.
@zorkaV mému klukovi budou tři a když se zasekne tak s ním nic nehne. Prostě taková povaha. Je moje třetí dítě a zkušenosti jsou mi málo platný
Já myslím, že máš doma normální zdravý dítě. ![]()
Mám jen o fous mladšího syna, není nijak extra tvrdohlavý, ale spíš mi připadá, že spoustě těch výchovných nařízení ještě nerozumí. Nechceš po něm někdy moc?
Jinak květináče a miska s kočičíma granulema to je u nás věčné téma. On ví, že dělá nepořádek, že se to pak musí uklidit, jenže strašně rád pomáhá vysávat. Co s ním?! Musím jedině doufat, že brzo přijde na nějakou neškodnější zábavu…