Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Dobré dopoledne,
dostala jsem od doktorky silná ATB, u kterých opravdu NESMÍM kojit
Šárku jsem převedla na nutrilon (s tím byl menší problém, než jsem čekala) a pro sebe jsem půjčila elektrickou odsávačku, ale začínám mít s prsy problém
Vůbec nevím, KOLIK a jak často mám odsávat - nechci si zadělat na nějaký zánět a zároveň nechci zbytečně vyšovat laktaci, když je to momentálně k ničemu ![]()
Nevím, jestli mám odsát „až do dna“, nebo jen tak, aby prsa nebyla nacpaná, jak často mám odsávat, aby se např. neudělal zánět… Prsa mě bolí
Trápím se takhle od středečního večera a ještě do čtvrtka do rána se trápit budu… Šárka byla zatím kojená téměř výlučně, asi týden jsme zkoušeli zeleninku v poledne, ale stejně jsem ji dokojovala.
Nemáte prosím radu, jak na to odsávání, aby mě prsa nebolela, ale abych nezvyšovala laktaci? Díky!
hele u me dite vytahlo 3× tolik, nez jsem byla schopna odsat, takze za me odsavat do dna v intervalech jako kojis a sledovat, jestli to neklesa.
Já jsem se s podobnou situací setkala dvakrát v životě a laktaci se mi podařilo udržet..
Adámkovi byl rok,byl v nemocnici,NEMOHL být.Odsávala jednou za 3 hodiny ruční odsávačkou Medela Harmony.Odsála jsem bez problémů i 150 ml..Po týdnu jsme se ke kojení vrátili.
Emičce byl týden.V nemocnici jsem ji pro silnou žloutenku nemohla kojit.Ale mléko jsem dávala převařovat a krmila jsem ji jím..Odsávala jsem každou hodinu.Bylo to po porodu a prsa jsem měla hodně nalitá.Já jsem odsála i 250ml..najednou..
Píšeš,že kojíš skoro výlučně..Tak podle toho,kolik odsaješ.Myslím,že pokud odsaješ najednou kolem 100-150 ml,stačí jednou za 3 hodiny.Pokud odsaješ málo,tak častěji.
Taky je to záležitost silně individuální.Každé tělo reaguje jinak.Hlavně se nestresuj.Malá si s tím po Tvém uzdravení snad poradí sama.
ahoj musíš trošku omezit pití, tím si i snížíš laktaci,ale je to hodně těžké z plného kojení přestat, proč ti doktorka nedala antibiotika co můžeš při kojení, sama jsem byla v prosinci nemocná a užívala jsem zinat, který je celkem ok.
jinak je dobré prsa ledovat nebo přikládat listy kapustové a stáhnout prsa…když máš antibiotiky atak zánět prsu by být neměl, jinak prsa by jsisi měla odpouštět nemusíš je plně vyprázdnit, pokud je plně vyprázdníš tak si stále zvyšuješ laktaci ajsi v začarovaném kruhu
Domi,nechtěla jsem se do toho příliš navážet,abych Ti spíš neublížila.Ale když už to cinxa nakousla..Jaké bereš léky a proč? Já jsem v těhotenství a kojení brala ATB několikrát.
Musela jsem,mám srdeční vadu a nesmí přecházet infekce.A vždy mi lékaři dokázali najít a předepsat takové,abych mohla kojit..
A říkali mi,že podle nových výzkumů se do MM vstřebává jen stopové množství a z každé lékové skupiny jde většinou najít bezpečný lék.Těm,které jsou opravdu kontraindikované,je skutečně velmi málo..
I když je to v příbalovém letáku napsané,farmaceutické firmy chrání sebe od případných sporů a žalob.Převedou odpovědnost na lékaře a teď závisí na „informovanosti“ lékaře..
Z mých zkušeností nejsou ochotni hledat vhodný lék jen někteří „staří praktici“.Ve vší úctě k nim,„vyrostli“ v jiné době,kdy se masově propagovala UM nad vším.Už nevěří novým poznatkům a nejsou ochotni hledat informace..
To nemyslím do puntíku,protože můj praktik je starý a udělá,vyhledá první poslední.Já to vždy ještě konzultuje s jiným lékařem,většinou s dětskou dr.,v těhu s gynekologem..
Vím,že penicilinová ATB jsou bezpečná,převážně bezpečná amoxicilinová.Já jsem brala..Duomox,Penbene,Klacit,Ospen,Sumetrolim..Po prvním porodu jsem brala jako prevenci Curam,taky v koňské dávce.
Jana206 píše:
Vím,že penicilinová ATB jsou bezpečná,převážně bezpečná amoxicilinová.Já jsem brala..Duomox,Penbene,Klacit,Ospen,Sumetrolim..Po prvním porodu jsem brala jako prevenci Curam,taky v koňské dávce.
amoxicilin je penicilinové ATB ![]()
cinkxa píše:
ahoj musíš trošku omezit pití, tím si i snížíš laktaci,ale je to hodně těžké z plného kojení přestat, proč ti doktorka nedala antibiotika co můžeš při kojení, sama jsem byla v prosinci nemocná a užívala jsem zinat, který je celkem ok.
jinak je dobré prsa ledovat nebo přikládat listy kapustové a stáhnout prsa…když máš antibiotiky atak zánět prsu by být neměl, jinak prsa by jsisi měla odpouštět nemusíš je plně vyprázdnit, pokud je plně vyprázdníš tak si stále zvyšuješ laktaci ajsi v začarovaném kruhu
hele domi nechce laktacvi zastavit, jen udržet po dobu užívání ATB, aspoň myslím
Pudli,já jsem si myslela,že je to kombinované ![]()
Dvě účinné látky,podle názvu a podle toho,co píšou v příbalu..Nejsem zdravotník,tak to správně zařadit neumím
.Ale doktoři říkali,že Duomox je úplně bezpečný v těhotenství i kojení.
Jediný problém byl,když jsem brala ATB,zrovna ten Duomox,tak z toho malá měla bolesti bříška.První dva dny.Koupila jsem jí probiotikum a kojení trochu omezila.
Domi,zkus se ještě poradit s jiným lékařem..
Jana206 píše:
Pudli,já jsem si myslela,že je to kombinované![]()
Dvě účinné látky,podle názvu a podle toho,co píšou v příbalu..Nejsem zdravotník,tak to správně zařadit neumím
.Ale doktoři říkali,že Duomox je úplně bezpečný v těhotenství i kojení.
Jediný problém byl,když jsem brala ATB,zrovna ten Duomox,tak z toho malá měla bolesti bříška.První dva dny.Koupila jsem jí probiotikum a kojení trochu omezila.
Domi,zkus se ještě poradit s jiným lékařem..
amoxicilin je amoxicilin, to je jedna látka, penicilinové ATB, ale jeste se dela Augmentin, coz je amoxicilin a kyselina klavulanova - to je proti rezitentim kmenum.
Cinkxo - protože antibiotia, která se můžou při kojení, by mi nepomohla
Minulý týden jsem brala cefalosporinová atb na streptokoka, kterého mi našli v krku, ale tento týden jim přišly výsledky z punkce dutin a tam našli nějakou pseudomonádá, která je vůči „neškodným“ atb resistentní ![]()
Nadšená z toho nejsem, ale je mi dost blbě, takže holt se nedá jinak…
Pudli - na PNC mám alergii, takže jakákoliv taková atb u mne nepřichází v úvahu…
Pudloslava píše:cinkxa píše:hele domi nechce laktacvi zastavit, jen udržet po dobu užívání ATB, aspoň myslím
tojá vím jenž ez plné laktace ji omezit může právě tím pitím. neboj vím co píšu po týdnu se vklidu rozkojí, pokud ženská jendnou kojí rozkojí se i po dvou letech ![]()
domi píše:
Cinkxo - protože antibiotia, která se můžou při kojení, by mi nepomohlaMinulý týden jsem brala cefalosporinová atb na streptokoka, kterého mi našli v krku, ale tento týden jim přišly výsledky z punkce dutin a tam našli nějakou pseudomonádá, která je vůči „neškodným“ atb resistentní
Nadšená z toho nejsem, ale je mi dost blbě, takže holt se nedá jinak…
hele to mi je líto , máš to blé ,ale neboj klidně omez pití tím se sníží trošku produkce mléka, a laktace se ti skutečně vrátí, otázkou je jak se bude malá cítit po tom kdy jí dáváš mléko z lahve a pak se bude zase muset snažit,někdy se uličníkům moc nechce. a odsávej když cítíš tlak v prsou , pokud budeš odsávat často tak se ti produkce bude stále zvyšovat, až pak začneškojit vše vátíš do zajetých kolejí, jenom odoufej, žeti atb zaberou streptokok je zákařný a často jedna antibiotika nestačí,bohužel
cinkxa píše:
tojá vím jenž ez plné laktace ji omezit může právě tím pitím. neboj vím co píšu po týdnu se vklidu rozkojí, pokud ženská jendnou kojí rozkojí se i po dvou letech
Tak já bych za to ruku do ohně nedala. Někdo se rozkojí i po 2 letech. Mě třeba stačí, aby kluk v noci náhodou vynechal 1 kojení a laktace jde hopem dolu. Kluk je línej jak veš, když neteče proudem, tak řve, ale netahá takže ten by mě nerozkojil určitě. A s odsávačkou se taky nejvíc nekamarádim. Takže za mě -udržovat laktaci pravidelým odsáváním. Klidně do prázdna. Já taky myslím, že toho odávačka nevytáhne tolik co dítě.
Pudloslava píše:
hele u me dite vytahlo 3× tolik, nez jsem byla schopna odsat, takze za me odsavat do dna v intervalech jako kojis a sledovat, jestli to neklesa.
Jojo, přesně, u mě taky tak!!
A nerozkojí se každý… nebo já jsem divná… jak píše neczuz, stačí, aby mi Marek jednou prospal noc a už to jede dolů… ![]()