Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím holky, dnes jsem byla na kontrole u své gynekoložky a jsem podle ms 17+6tt a dle Utz 18+6tt to znamená, ze jsem 18tt nebo 19tt se v tech týdnech ztrácím.
Jsi v tolikátem týdnů, jaký byl určen na prvotrimestralnim screeningu. Teď už ta měření říkají jenom, že ultrazvuk odpovídá 18+6, čili miminko je o fous větší než průměr ve tvém tt. Ale s termínem porodu už to nehne. Počkej později, taky se ti může stát, že budeš 35+0, hlavička bude odpovídat 36+2 a nohy 33+5 a bude to pořád ok a ty budeš pořád ve 35+0.
Jak říká ugluk - termín porodu je podle prvotrimestrálního screeningu. A ještě teda - když je to 17 plus něco, tak je to 17. týden a když 18 plus něco, tak je to 18. týden, nikoliv 19.
Zakladatelko, nepíšeš termín podle prvotrimestrálního screeningu. Píšeš jen termín podle MS a podle UZ. A jak už bylo psáno, jediný termín, kterým se máš řídit, je podle prvotrimestrálního screeningu.
@Katalpaz píše: Více
Na to jsou různé názory. Třeba Pilulka píše: “Každý týden se počítá jako celých 7 dnů. Například označení 8+2 znamená, že jste v 9. týdnu těhotenství (8 celých týdnů + 2 dny).”
No, to ne, 17+ něco je probíhající osmnáctý týden. Jen někteří lékaři berou týden ukončený a pak hovoří o sedmnácti týdnech gravidity.
@Velryba černá
No tak nevím…já to mám z brožurky, kterou jsem dostala od gynekoložky a brala jsem to jako fakt. AI to ale říká tak, jak to tvrdite vy.
Příspěvek upraven 17.10.25 v 19:02
@Velryba černá píše: Více
Já to taky tak beru. Tak jak píše Pilulka. Ale vím, že občas to někdo z lékařů bere podle ukončeného týdne, jen to slovo “ukončený” vynechá. Pak jsou v tom zmatky.
@Stracala píše: Více
Takže jsi v 19. tt. Ještě 19 + 0 budeš v 19. tt a 19 + 1 už budeš ve 20. tt.
Třeba 3. trimestr se taky bere jako probíhající, ne až po jeho ukončení ![]()
@Janča6 No dobře, to jo. Ale to nemusí být stejný - třeba devatenáctý století se bere do r. 1900 a třicátá léta do r. 39…
Což vůbec nesouvisí, jen je to příklad.
No ale je v tom teda bordel. Stejně tak jako s přepočítáváním týdnů na měsíce, všude je to trochu jinak.