Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
mám dotaz, jestli to také doma máte a jak jste to řešily.
Moje batolátko Vojtíšek má 14 měsíců a je od malička čertík, když někde jsme, tak všichni říkají, že si asi za celý den nesednu, je to pravda, je opravdu živý, veselé povahy, družný a má pořád roupy.
Všechno beru, tak jak je, je prostě takový, ale jedna věc mě už vážně štve a nevím, jak si s ní poradit. Vojta vždy vezme nějaké hračky, do každé ruky jednu, jde ke mně a vší silou mi je hodí do obličeje. Občas ještě váhá, drží ruce nad hlavou, takže mám i čas se na něj zamračit a jasně dát najevo, že nesmí, že se budu zlobit. I tak mi to hodí do obličeje a už došlo i na pár zranění. Dostat padesátkrát denně do hlavy plechovým autíčkem nebo dřevěnou kostkou už vážně není legrace.
Teď to dělám i tak, že mu ty věci hned vytrhnu, nebo když to nestihnu, tak dostane vynadáno, chvíli ho držím a dávám mu kázaní, i přes zadek občas dostane. To pak pláče a křičí, ale jakmile ho pustím, tak hned vezme věc a opět to udělá. Asi mě zkouší. Takhle to opakujeme třeba sedmkrát během pár minut, pak jdu radši od něj.
Co s tím? Mám pocit, že mi ta výchova nějak nejde ![]()
Jednou mi hodil syn do obličeje míč, ale asi nechtěně. Tak jsem se prostě zvedla a neseděla u něj. Pokud ti to dělá takhle často, tak u něj asi sedíš, předpokládám.. Hodí jednou, okřiknu, hodí znovu, odcházím.
Chytit za ruku, rict velmi durazne, ze to se nedela, pokud se znovu rozmachuje, tak vec odebrat a dat z dosahu. Pak se pokusit zaujmout pro jinou cinnost.
Předně, ono ho to časem přejde, neboj. Do té doby bych se snažila z dosahu jednoho metru nad zemí odstranit všechny potenciálně nebezpečné předměty. Jednala bych, jak píšou holky výše. A taky bych mu řekla, že hračkou hodil, hračka si s ním už nechce hrát a musíme ji uklidit a že já si s ním taky nebudu hrát, když mě zlobí.
Ja se pridavam, syn 18 mesicu je agresivni, hodne placa me a psa. A uz dlouhou dobu, tak nevim co mam delat. Samozrejme mu prisne rikam ze nesmi, chvilku toho necha a uz zas placa.
To dela muj taky (18m). On teda nehazi, to vyjimecne, spis me tim jen prasti. Ve finale to ale boli stejne… Zatim na snahy odnaucit ho to nereaguje… ![]()
Někdo mi radil, abych ho hned vzala a dala i v oblečení pod studenou sprchu. Ale nevím, to bych spotřebovala oblečení za den
i když kdybych věděla, že to zabere, tak ho sprchuji třeba týden. Lepší než rozseknuté obočí.
@tereza-vojtisek píše:
Někdo mi radil, abych ho hned vzala a dala i v oblečení pod studenou sprchu. Ale nevím, to bych spotřebovala oblečení za deni když kdybych věděla, že to zabere, tak ho sprchuji třeba týden. Lepší než rozseknuté obočí.
to bys mu fakt udelala? A ty si myslis, ze by si to takhle malicky spojil? Muj prostredni nechapal do 15 mesicu ani proc ho placam po ruce. Zabranovat a vysvetlovat, je to zdlouhave, ale vylucuje to pro dite riziko dozivotniho traumatu…
@Bibi239 píše:
to bys mu fakt udelala? A ty si myslis, ze by si to takhle malicky spojil? Muj prostredni nechapal do 15 mesicu ani proc ho placam po ruce. Zabranovat a vysvetlovat, je to zdlouhave, ale vylucuje to pro dite riziko dozivotniho traumatu…
Proti sprše vbec nic, jednou mně hodil pod sprchu otec, když jsem nechtěla spát… od té doby jsem ani necekla, pamatuju si to doteď, ale to jsem byla o fous větší… Jinak můj syn 12m spíš zkouší, kde a zaco může tahat, kabel, vlasy apod… upozorním ho jednou, dbakrát a pak ho prostě plesknu po ruce,… jako ne nějakaby měl monokla, ale taky ne tak, aby se mi vysmál…Pevné nervy!
@tereza-vojtisek přikláním se k tomu odejít, na zadek občas nepomůže. ale věřím, že to dítě v tomto věku chápe až moc dobře.
@tereza-vojtisek píše:
Někdo mi radil, abych ho hned vzala a dala i v oblečení pod studenou sprchu. Ale nevím, to bych spotřebovala oblečení za deni když kdybych věděla, že to zabere, tak ho sprchuji třeba týden. Lepší než rozseknuté obočí.
To bych neradila, leda až jako poslední možnost, když nic jiného nezabere.
Jak už tu bylo řečeno, zkus se mu začít odpírat - jsi na mě zlej, nebudu si s tebou hrát a basta. Pokud je alespoň trochu maman, tak by to na něj mohlo zabrat.
@Ell-Chmell Vůbec nechápu, proč se ještě prodávají prášky na spaní, když stačí ledová sprcha.
Pod sprchu bych určitě nedávala, ale chytit za ruku a ne ne ne, nebo i placnout, když už uhodí. A když chce opakovat, tak jít pryč, že to u něj sedět nebudeš, že tě to bolí. Je ještě malý, tak je to na dyl, dcera zase někdy placala, byly to takové vlny, na chvíli ustálo, pak zase.. ale neboj, vytrvalost a přejde to:)
Já teď budu asi za tyrana, ale mám 13ti měsíčního a přes ruku už dostal mockrát, např. tahal květináč a házel do něj hračky, vysvětlila jsem, podruhé plácla, potřetí plácla víc, počtvrté plácla a zvýšila hlas, od té doby se toho nedotkl. Kdyby mi házel něco do obličeje, tak ho přes ty ruce vezmu tak, aby to opravdu cítil, protože si neumím představit, že by to udělal jinému dítěti, nedejbože na hřišti třeba s kamenem. Já nechci děti řezat hlava nehlava, ale u tak malých dětí nevěřím na klidnou domluvu, podle mě musí to dítě pocítit trest, a samozřejmě hodně chválit, když to udělá dobře, např. když by mi ty hračky v klidu podal. Ukázat, jak je to správně, pochválit za to. Když to udělá špatně, potrestat a hned mu zase ukázat, jak by to měl udělat, aby byl pochválený.