Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AvadaKedavra píše:
Mně nevadí, když někdo zavolá OSPOD na rodiče, kteří dítě skutečně týrají, ale na druhou stranu by měly být i postihy za falešná udání, protože matky nestandardních dětí mnohdy jedou ze zbytku posledních sil, a i to křivé obvinění může způsobit, že se taková matka definitivně psychicky sesype. A nikdo mi nebude vyčítat, že nemám kapacity na pozorování cizích lidí.
Tohle je slozita situace, ja taky nejsem pro to nekomu zbytecne narusovat soukromi, a chapu ze se na to jako matka nestandartniho ditete koukas jinak, a nemusi byt ani nestandartni dite, staci obdobi vzdoru a zkouseni hranic.. Ale kdyz se objektivne srovna co je horsi : prosetreni nevinnych rodicu vs. (u)tyrani deti, tak sama musis uznat ze je horsi tyrani, nez jedna neprijemna navsteva ze socialky, a pises ze ti nevadi volat socialku na rodice kteri deti opravdu tyraji, ale jak to chces poznat jako sousedka? Zakladatelko, na tvem miste bych to dal resila, sama toho asi moc nezjistis, a za me je proste lepsi kdyz se na tu rodinu zameri zbytecne socialka ( a pokud zjisti ze je vse ok, tak to bude jen par neprijemnych navstev), nez aby nejaky dite trpelo. Jsi dobra, ze si vsimas, dneska jsem cetla o utyranem Mareckovi, mozna mohl dopadnout jinak, kdyby mel sousedku jako ty ![]()
@AvadaKedavra to ze na danou věc mam jiny názor nez vy znamená ze jsem manipulátorka? Chjo… ![]()
@Annia45 děkuji. Právě, to je to nejhorší… Žít potom s vědomím ze člověk mohl něco udělat, ale neudelal…
@Anonymní píše:
@AvadaKedavra to ze na danou věc mam jiny názor nez vy znamená ze jsem manipulátorka? Chjo…
@Annia45 děkuji. Právě, to je to nejhorší… Žít potom s vědomím ze člověk mohl něco udělat, ale neudelal…
No prave, a jaky to musi byt pocit kdyz pak to dite treba umre, nebo se az pozdeji prijde na to ze mu nekdo ublizoval, a tys to mohla zkratit.. Kdyby to bylo tak, ze ty das podnet a socialka tam napochoduje a dite odebere, tak jasne ze by si to musel clovek hoooodne rozmyslet, ale oni se budou nejdriv presvedcovat jestli se tam vubec deje neco k setreni, a kdyz ne, tak pro rodice to asi nebudou nejprijemnejsi zazitky, ale vlastne se nic nestane, a ty muzes v klidu spat. Treba je tam vsechno ok, nebo nestandardni dite/obdobi vzdoru/hysteraky atd.. A nebo tam to dite nekdo tyra, ale to ty podle me nemas vubec sanci zjistit. ![]()
@Annia45 píše:
No prave, a jaky to musi byt pocit kdyz pak to dite treba umre, nebo se az pozdeji prijde na to ze mu nekdo ublizoval, a tys to mohla zkratit.. Kdyby to bylo tak, ze ty das podnet a socialka tam napochoduje a dite odebere, tak jasne ze by si to musel clovek hoooodne rozmyslet, ale oni se budou nejdriv presvedcovat jestli se tam vubec deje neco k setreni, a kdyz ne, tak pro rodice to asi nebudou nejprijemnejsi zazitky, ale vlastne se nic nestane, a ty muzes v klidu spat. Treba je tam vsechno ok, nebo nestandardni dite/obdobi vzdoru/hysteraky atd.. A nebo tam to dite nekdo tyra, ale to ty podle me nemas vubec sanci zjistit.
Tak socialka socialku v nasem městě je spíš takový výsměch, pracovnice do bytu ani nechodí a vse řeší na chodbě… Takze si myslim, ze by to rodině ani neublizilo, kdyby se nic nedělo.. Otázka je jak by to bylo v opačném případě. Každopádně, situaci stále sleduji… A nemam v planu přestat…
@Ravedd píše:
No tak týraný dítě by neřvalo celý odpoledne to si asi nikdo z nás nedovede představit co by mu za to rodiče udělali. A nepříjemnost… Zažila jsi někdy tuhle nepříjemnost??největší nepříjemnost je to pro to dítě. Mimochodem myslíš že pediatr by si nevšiml modřin?
No tak já jako týrané dítě to odpoledne klidně prořvala, když mě neustále bili, nenechávali spát, nechávali klečet na dlaždicích 10h v kuse, zakazovali jít na záchod, topili ve vaně, atd. A pediatr si ničeho nevšiml, protože když byly modřiny (a krvavé šrámy) rušilo se očkování, psaly omluvenky na tělocvik, dávaly dlouhé rukávy, atd. A i díky sousedům, jako jsi ty nebo adavakedavra tohle trvalo 16 let, než jsem si tu sociálku zavolala sama. Následky mám doživotní.
Takže „děkuji“ tobě a všemu podobným, který mají jasno, že „opravdu“ týrané dítě neřve, je vždy zakřiknuté, a další výmluvy, které si říkáte, abyste nemuseli pomoct nevinnému dítěti, které denně zažívá peklo. Máš pravdu, určitě víc trpí dospělá matka, než dítě svázané u radiátoru a bité přezkou od opasku ![]()
Příspěvek upraven 17.02.20 v 18:36
@MirusAni píše:
Tak socialka socialku v nasem městě je spíš takový výsměch, pracovnice do bytu ani nechodí a vse řeší na chodbě… Takze si myslim, ze by to rodině ani neublizilo, kdyby se nic nedělo.. Otázka je jak by to bylo v opačném případě. Každopádně, situaci stále sleduji… A nemam v planu přestat…
A neni nejaka organizace kam by ses mohla obratit? Treba Bil kruh bezpeci? Vim ze treba u podezreni na tyrani zen se muzes obratit na jednu organizaci anonymne a tam ti presne reknou co muzes udelat, na koho se obratit atd.. I pro tebe to musi byt tezke ![]()
@Ziuatanejo píše:
No tak já jako týrané dítě to odpoledne klidně prořvala, když mě neustále bili, nenechávali spát, nechávali klečet na dlaždicích 10h v kuse, zakazovali jít na záchod, topili ve vaně, atd. A pediatr si ničeho nevšiml, protože když byly modřiny (a krvavé šrámy) rušilo se očkování, psaly omluvenky na tělocvik, dávaly dlouhé rukávy, atd. A i díky sousedům, jako jsi ty nebo adavakedavra tohle trvalo 16 let, než jsem si tu sociálku zavolala sama. Následky mám doživotní.Takže „děkuji“ tobě a všemu podobným, který mají jasno, že „opravdu“ týrané dítě neřve, je vždy zakřiknuté, a další výmluvy, které si říkáte, abyste nemuseli pomoct nevinnému dítěti, které denně zažívá peklo. Máš pravdu, určitě víc trpí dospělá matka, než dítě svázané u radiátoru a bité přezkou od opasku
Mě děkovat nemusíš já bych to řešila ale ne hned voláním OSPODu nikde jsem nenapsala že to zakladatelka nemá řešit ať to radši ignoruje
nechápu jak si tu všichni cucaji z prstu něco co se neřeklo. I OSPOD plno věcí přehlídne když už jsme u toho viz to dítě v Lounech tam sociálka byla
já bych se pokusila se s nima dát do řeči třeba na chodbě a pokud bych viděla že dítě nemá s rodiči vztah ok nebo že má modřiny nebo cokoliv tak bych volala… Policii ne OSPOD takže ne mě opravdu nemusíš děkovat protože nejsem člověk co ignoruje okolí ale taky to hned nemusím hnát do extrémů aniž bych věděla co a jak ty to znáš z jedný strany já z tý druhý když mi ex posílal třikrát do týdne domů sociálku že se o holku nestarám, že jí ubližuju, biju a nevím co všechno. A takový anonymní udání si sociálka prošetří zjistí že je dle nich všechno v pořádku ale oznamovatel se to nedozví. Dítě bude řvát dál a co se bude dít? Bude se sociálka volat několikrát týdně? ![]()
Edit a nakonec i ta sociálka když přijde nepodložený anonymní udání chce posudek od dr tudíž když to bude jak ty píšeš tak sociálka od dr dostane papír že je všechno v pořádku, pokud je doma čisto a vypadá to v tu chvíli v pořádku tak tím to pro ně končí fo chvíle než přijde další udání
@AvadaKedavra píše:
@Ziuatanejo A kam se mohou obracet týrání rodiče? Moje autistka občas i bezdůvodně napadá cizí lidi, prostě se po lidech, kteří se pro ni nepřijatelně a nepříjemně přiblížili, ožene pěstickou. Vzhledem k tomu, že bude mít sedm let a váží pomalu 25 kg, tak takový nečekaný zásah dost bolí. Nedávno takhle dala pěstí do břicha paní, která se za ní nečekaně zjevila v kadeřnictví. Vplížila se dovnitř tak potichu, že jsem ji nepostřehla ani já, a dítě mi vylekala. Byly doby, kdy jsem byla plná kousanců a modřin. Ze stresu jsem přibrala neskutečně kil, což už ani neřeším, ale kvůli stresu jsem i onemocněla a čeká mě operace. Do toho mám extrémně vysoký krevní tlak, tak bych byla ráda, kdyby podobná udavačka, až mi rupne cévka v hlavě a prodělám CMP nebo infarkt, přišla na pomoc mému muži.
Promiň, ale mně tohle od tebe nepřijde fér. Je mi líto, ze to mas takhle těžké, ale neznamená to, ze totéž je u sousedů zakladatelky. Hodně z vas ji radí, ať se na to vykasle, že s nima nebydlí a nemůže vědět, jak je to doopravdy. A vy to snad víte, vy tam teda s nima bydlíte? Ano, dost možná o nic nejde, rodina je cela hlučnější… I bych si to sama přála. Ale sakra co když ne? Dítě si samo nepomůže, dospělí se radši dívají jinam a tak je to v pořádku? Pokud se zakladatelce zda, ze dítěti ubližuji, ale pochopitelně skrz zeď nevidí, tak to má přehlížet? Jako vážně??? Ja naprosto nesnáším strkani nosu do cizího soukromí, ale děti si samy nepomůžou a osobně bych nechtěla žít a vycitkami, ze jsem mu mohla pomoct, ale neudělala jsem to, kdyby se třeba fakt ukázalo, ze jsem měla pravdu…
@Ziuatanejo jezis, to je mi líto.. Normálně je mi z toho ouvej.. ( ja jsem ted s těmi detma nějaká cita) jste dobrá, ze jste se nakonec zeptrela ![]()
@Annia45 urcite je, jen ne tady u nas v zapadakove
každopádně tady zeny radili, volat na linku bezpečí, atam by mohli poradit co delat. Ale myslím si, ze nic jiného než oslovit rodinu, nebo OSPOD ci policie asi stejně nevymyslime
@Ravedd píše:
Mě děkovat nemusíš já bych to řešila ale ne hned voláním OSPODu nikde jsem nenapsala že to zakladatelka nemá řešit ať to radši ignorujenechápu jak si tu všichni cucaji z prstu něco co se neřeklo.
No tak ty jsi tu tvrdila, že týrané děti obvykle neřvou. To ti nevkládám do úst, to si může každý přečíst. Tak jsem jen uvedla na pravou míru, že týrané děti samozřejmě často řvou a pokud někdo bohorovně tvrdí opak, tak je to prostě výmluva.
@Ziuatanejo píše:
No tak ty jsi tu tvrdila, že týrané děti obvykle neřvou. To ti nevkládám do úst, to si může každý přečíst. Tak jsem jen uvedla na pravou míru, že týrané děti samozřejmě často řvou a pokud někdo bohorovně tvrdí opak, tak je to prostě výmluva.
A ono se to nějak vylučuje? To že řev dítěte pro mě ještě neznamená týrání ale neznamená že si nevšimnu když se dítě strani rodičů a když má modřiny
a v případě že týraný děti prostě řvou pak mám doma týraný dítě aniž bych na něj někdy vztahla ruku protože se prostě vzteka a vzteka a přitom je to úplně zdravý dítě
takže nakonec možná ještě že bydlíme v baráku jinak by mě asi zavřeli za něco co se nestalo ![]()
Za rok 2018 prislo ve Svedsku 70 400 oznameni obavy o dite. A to je tam ze zakona zakazao trestat dite fyzicky, ci psychicky.
@Anonymní píše:
@Ziuatanejo jezis, to je mi líto.. Normálně je mi z toho ouvej.. ( ja jsem ted s těmi detma nějaká cita) jste dobrá, ze jste se nakonec zeptrela
@Annia45 urcite je, jen ne tady u nas v zapadakovekaždopádně tady zeny radili, volat na linku bezpečí, atam by mohli poradit co delat. Ale myslím si, ze nic jiného než oslovit rodinu, nebo OSPOD ci policie asi stejně nevymyslime
Treba neco vymyslite, a hlavne to muze pomoct i tobe psychicky, musi to byt hrozny to porad slyset, kdyz clovek nevi jak to tam teda je.. @Ziuatanejo moc me to mrzi, hodne sil ![]()