Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AvadaKedavra píše:Úplně chápu, že mít takové dítko je velmi náročné, neumím si to asi ani představit, když jsem to nikdy u dětí nezažila. Ale chápu i zakladatelku, já mít sousedy, kde dítě hodinu zoufale brečí, taky se budu zajímat. To, že ze sebe udělám slepici, v případě, že vyjde na jevo, že má dítě nějakou diagnózu je vedlejší. Lepší, než, kdyby se ukázalo, že dítě trpí a já bych pak žila s tím, že jsem tomu nezabránila. To se radši ztrapním a omluvím.
Mám dítě s Aspergerem, tedy autistu, kterého vzdělávám doma. Občas mívá záchvaty vzteku, které vychází z naprostých banalit. I když se snažím preventivně záchvatům vzteku a zuřivosti předcházet, ne vždy se mi to daří. Dělá obrovské pokroky, přesto občas neskutečně ječí. Kdyby na mě takto někdo přišel, a že mám svědomí čisté, naopak mi péče o dceru, která není standardní, naprosto ničí zdraví, podám trestní oznámení na PČR za křivé obvinění. Pediatr o celé situace ví, o všem ví i nejbližší. Také bych měla ráda doma naprostý klid, ale ne vždy je to možné. Radím ti, aby ses do toho nepletla. Moje dítě má podmínky, o kterých si mohou jiné děti nechat leda tak zdát, přesto mi to vrací takto. A ano, nemůže za to. Taky mám občas pocit, že táhne můj sociální status dolů, ale starám se jak nejlépe mohu. Kdybys přišla takto za mnou, celá věc by se obrátila proti tobě, takže ti radím se vykašlat na křivá obvinění, hledět si svého, a nezatěžovat zbytečně někoho, o kom nic nevíš. Ano vážení přátelé, přesto že dceru miluji, podruhé bych si žádné dítě nepořídila, protože nikdo předem nemůžete vědět, jaké dítě se vám narodí. Mně dítě zničilo život, a ani ta trocha lásky mi to už bohužel nevynahradí. A to zdaleka moje dítě nepředvádí to, co popisuje jiná uživatelka v diskusi „Nevím, co s dcerou, Bohnice, rozvod“.
@Ziuatanejo A kam se mohou obracet týrání rodiče? Moje autistka občas i bezdůvodně napadá cizí lidi, prostě se po lidech, kteří se pro ni nepřijatelně a nepříjemně přiblížili, ožene pěstickou. Vzhledem k tomu, že bude mít sedm let a váží pomalu 25 kg, tak takový nečekaný zásah dost bolí. Nedávno takhle dala pěstí do břicha paní, která se za ní nečekaně zjevila v kadeřnictví. Vplížila se dovnitř tak potichu, že jsem ji nepostřehla ani já, a dítě mi vylekala. Byly doby, kdy jsem byla plná kousanců a modřin. Ze stresu jsem přibrala neskutečně kil, což už ani neřeším, ale kvůli stresu jsem i onemocněla a čeká mě operace. Do toho mám extrémně vysoký krevní tlak, tak bych byla ráda, kdyby podobná udavačka, až mi rupne cévka v hlavě a prodělám CMP nebo infarkt, přišla na pomoc mému muži.
To by byl možná i ideální trest za podobná falešná udání. Veřejně prospěšné práce v rodině dětí s různými poruchami, a samozřejmě až po řádném zaškolení.
@AvadaKedavra píše:
A teď mi vysvětli, jak mužů regulovat řev u autisty, u kterého mi všichni odborníci radí nechat vyřvat? Že ty něco neznáš, neznamená, že to neexistuje.
Taky jsem psala, že jsem se pak omluvila a odešla. Ale pokud by dítě opravdu brečelo kvůli autismu, nebo prostě jen proto, že je vzteklé, opravdu by se po mojí „návštěvě“ vše výrazně zlepšilo?
Je to těžké. Pak si čtete a slyšíte o týraných dětech a říkáte si, proč nikdo nic neudělal, jenže když někdo něco udělá, tak je to špatně taky. A moje chování v té situaci bylo naprosto impulzivní a rozhodně si nebudu vyčítat, že mně nenechal chladnou zoufalý pláč malého špunta.
@Anonymní píše:
Taky jsem psala, že jsem se pak omluvila a odešla. Ale pokud by dítě opravdu brečelo kvůli autismu, nebo prostě jen proto, že je vzteklé, opravdu by se po mojí „návštěvě“ vše výrazně zlepšilo?Je to těžké. Pak si čtete a slyšíte o týraných dětech a říkáte si, proč nikdo nic neudělal, jenže když někdo něco udělá, tak je to špatně taky. A moje chování v té situaci bylo naprosto impulzivní a rozhodně si nebudu vyčítat, že mně nenechal chladnou zoufalý pláč malého špunta.
Tak moje dítě by řvalo ještě víc, když bys k nám měla potřebu chodit v době záchvatu. Pravděpodobně by tě i fyzicky napadlo. Já bych ti pak ještě vynadala za to, že mi zbytečně provokuješ autistické dítě, které už se pomalu začínalo zklidňovat. Když by ses mě snažila zastrašovat, tak bych po tvé návštěvě okamžitě kontaktovala naši pediatričku, která neustále tvrdí, že řvaní dcery nikomu vadit nemůže, dále právníka, možná PČR. Těžko říct. A všechny týrané děti neřvou, něco o tom vím z vlastní zkušenosti, tedy konkrétně z vlastního dětství.
@AvadaKedavra píše:
Tak moje dítě by řvalo ještě víc, když bys k nám měla potřebu chodit v době záchvatu. Pravděpodobně by tě i fyzicky napadlo. Já bych ti pak ještě vynadala za to, že mi zbytečně provokuješ autistické dítě, které už se pomalu začínalo zklidňovat. Když by ses mě snažila zastrašovat, tak bych po tvé návštěvě okamžitě kontaktovala naši pediatričku, která neustále tvrdí, že řvaní dcery nikomu vadit nemůže, dále právníka, možná PČR. Těžko říct. A všechny týrané děti neřvou, něco o tom vím z vlastní zkušenosti, tedy konkrétně z vlastního dětství.
Ale já bych se Tě nesnažila zastrašovat, ani naší sousedku jsem nezastrašovala, jen jsem chtěla vědět co se děje. Po jejím vysvětlení jsem se omluvila a odešla, stejně jako bych si nechala vysvětlit od Tebe co se děje. A ok, možná bys mi vynadala. Radši bych si nechala vynadat, ale věděla bych důvod dětského pláče, než abych to doma poslouchala, nevěděla co se děje a představovala si nejhorší scénáře.
A já zase z vlastní zkušenosti vím, že některé týrané děti řvou.
Zajímavá diskuze toto. Když byl utýraný ten chlapeček loni, tak se spousta lidí rozčilovala na netu, jaktože si nikdo nevšiml, že je chlapec týraný, lidi jsou nevšímaví atakdále…
@Anna766 Já byla dítě fyzicky brutálně mlácené a spoustu dalších lahůdek. Narodilo se mi dítě s vysokým intelektem, které je abnormální v emoční oblasti. Sama jsem jako dítě neřvala vůbec, moje dítě, které žije víc než nadstandardně, a nikdo mu neubližuje, ječí neskutečně. Má ovšem papíry na hlavu a všichni vědí, jak to s ním je. Do toho si představ, že jsem nějaký čas učila na prvním stupni ZŠ, takže bez vzdělání taktéž nejsem. Já bych všem těm udavačům, kteří pořádají hony na čarodějnice, kterými jsou matky od dětí s diagnózou, přála minimálně dráždivého kojence.
@Anna766 píše:
Zajímavá diskuze toto. Když byl utýraný ten chlapeček loni, tak se spousta lidí rozčilovala na netu, jaktože si nikdo nevšiml, že je chlapec týraný, lidi jsou nevšímaví atakdále…
Ale u nich sociální pracovnice byla a dle ní bylo všechno v pořádku
@Ravedd píše:
Ale u nich sociální pracovnice byla a dle ní bylo všechno v pořádku
U nás, když jsem byla dítě, sociálka taktéž byla. A ještě mě přemlouvali, abych do dětského domova nechodila, že jednou zdědím nemovitosti, a že bych se tam neměla dobře. Podle mě nejsou místa ani pro děti od narkomanů, natož pro rozcapence, kteří řevem terorizují vlastní rodiče.
@AvadaKedavra Když někdo není lhostejný, tak je hned udavač? Buď teda bílá, nebo černá, nic mezi tím… Je mi líto, co jste si všechno prožila a prožíváte, vážně. Ale přece všechny děti, které doma zoufale pláčou, nejsou autisti nebo děti s jakoukoliv jinou poruchou.
@Anonymní píše:
@AvadaKedavra Když někdo není lhostejný, tak je hned udavač? Buď teda bílá, nebo černá, nic mezi tím… Je mi líto, co jste si všechno prožila a prožíváte, vážně. Ale přece všechny děti, které doma zoufale pláčou, nejsou autisti nebo děti s jakoukoliv jinou poruchou.
Moje dítě nepláče, ale řve a ječí. Někdy i agresivně útočí a je to chvílemi extrémně náročné. Nedělá to denně, teď už spíše výjimečně, ale to přišlo až věkem. Je lepší slušně zazvonit a nabídnout pomoc. Mně byste pomoci dokázala stěží, vzhledem k tomu, že chodím situace konzultovat k přednímu českému dětskému psychologovi.
@AvadaKedavra píše:
To by byl možná i ideální trest za podobná falešná udání. Veřejně prospěšné práce v rodině dětí s různými poruchami, a samozřejmě až po řádném zaškolení.
Tak nam pověz, jak to maji ty lidi resit? Radsi nevsimat okoli? Co kdyz to dite je oprqvdu tyrane?
Buďte ráda, že máte mentálně zdravé děti.