Učitel 2. stupeň
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Jen dodám k tomu FCE… Dělala jsem si ve třetím ročníku na střední CAE. Na FCE jsem chtěla v deváté třídě, vymluvili mi to rodiče s tím, že v 15 mi certifikát na nic nebude.
Styděla bych se jak pes za nápad učit angličtinu na druhém stupni s certifikátem FCE. Vyučovat jazyk taky není sranda.
Škola nebyla nic extrémního, 3× týdne angličtina, ale na učitele jsem měla štěstí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Znám jeden příkaz z okolí- holka se SS obchodní akademie a učí na 1.stupni ZS. Ped. vzdělání si tedy postupně doděláva. Jinak k výuce jazyků. Dnes je FCE málo. Je dnes spousta smíšených manželství (jeden rodič cizinec) a představ si, že budeš mít nějaké dítko z takové rodiny ve třídě, klidně se může stát, že bude umět lépe anglicky než ty. Kolegyně to tak má a jsou z toho celkem nešťastní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek píše:
Zdravím,
uvažuji o změně profese, mám vystudovaný obor životní prostředí, státní zkoušku z chemie a toxikologie, přidala bych si třeba angličtinu. K mému dotazu - jaké vzdělání bych si potřebovala doplnit pro učitelství na 2.stupni - myšleno v tom pedagogickém směru? A u angličtiny by stačil FCE?
Děkuji, snad si to nepředstavuji jak Hurvajs válku
Pokud opravdu chceš učit, začni si něco zjišťovat o tzv. Učitelské způsobilosti. Standardně studium trvá 4 semestry (2 roky). A jde studovat jak prezenčně, tak i kombinovaně.
S tou AJ je to složitější. FCE je málo, chtělo by to aspoň CAE. Nebo přinejmenším zkoušku FCE složit na grade A.
Existuje zkouška pro učitele AJ, kteří nemají vystudovanou PdF, jmenuje se tuším CELTA, nebo DELTA (teď přesně nevím, která z nich to je) - je to ale opravdu moc drahá zkouška.
No, ještě existuje tzv. TKT, ta je mnohem levnější (má 3 moduly, každý stojí tuším kolem 1,000 Kč), ale není moc v povědomí. V každém případě je to aspoň něco.
Pokud opravdu chceš učit, držím palce.
Příspěvek upraven 21.08.18 v 15:56
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@tininas Děkuju za vyčerpávající odpověď, to jsem přesně potřebovala vědět ![]()
Jde o to, že jsem spíš vyhořelá v současné sféře a zajímám se o možnosti…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svetluska.Lulu píše:
Jen dodám k tomu FCE… Dělala jsem si ve třetím ročníku na střední CAE. Na FCE jsem chtěla v deváté třídě, vymluvili mi to rodiče s tím, že v 15 mi certifikát na nic nebude.Styděla bych se jak pes za nápad učit angličtinu na druhém stupni s certifikátem FCE. Vyučovat jazyk taky není sranda.
Škola nebyla nic extrémního, 3× týdne angličtina, ale na učitele jsem měla štěstí.
Nevím co je špatného na tom nápadu
Jen jsem chtěla vědět, co je potřeba. Nepotřebuju, aby mi tu někdo psal, že by se styděl, nemám se za co stydět… Mám 15 let praxe a studovala jsem na London College ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek píše:
Nevím co je špatného na tom nápaduJen jsem chtěla vědět, co je potřeba. Nepotřebuju, aby mi tu někdo psal, že by se styděl, nemám se za co stydět… Mám 15 let praxe a studovala jsem na London College
Problém je v tom, že dneska díky bohu dost dětí umí lépe anglicky než by odpovídalo jen učení ve škole. Já vždy říkám, že jestli nemá rodina něco nechávat na škole, tak jsou to jazyky (a kritické myšlení). Narazila bys na studenty, co umí víc než ty a to je nepříjemné. Takže angličtinu bych se snažila rozhodně vyhnat na vyšší level.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek A ještě než se vrhneš do studia a budeš investovat čas i peníze, tak bych si vyzkoušela, jestli je učení fakt pro mne. Jestli řízení 30 pubertáků bude něco, co budu chtít dělat, a jen v menší části hodiny učit, předávat. Jestli mám přirozenou autoritu a nebudu děckama rozcupovaná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek
Mělo by ti stačit dodělat si v rámci celoživotního vzdělávání obor Učitel střední školy. Je to dvousemestrální studium a můžeš s tím učit i na 2. stupni. Třeba na Univerzitě Hradec Králové to jde - https://www.uhk.cz/cs-CZ/Download?….
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Svetluska.Lulu píše:
Jen dodám k tomu FCE… Dělala jsem si ve třetím ročníku na střední CAE. Na FCE jsem chtěla v deváté třídě, vymluvili mi to rodiče s tím, že v 15 mi certifikát na nic nebude.Styděla bych se jak pes za nápad učit angličtinu na druhém stupni s certifikátem FCE. Vyučovat jazyk taky není sranda.
Já třeba s FCE angličtinu na základě učím. Jenže…mám vystudovanou němčinu a dějepisu a angličtinu jen do počtu hodin. Hlavně páté třídy. Takže didaktiku jazyka zmáknutou mám. Škoda, žes na ucitrlszvi nemyslela dříve. Taky záleží z jakého jsi regionu. Někde hledají, ale třeba Moravskoslezský kraj neznám školu, kde by v posledních letech brali někoho neaprobovaneho. Můžou si vybírat.
- Citovat
- Upravit
@Svetluska.Lulu píše:
Mně přijde nejhorší přístup, že když mám nějaký cerfikát, můžu učit. Didaktika jazyka je důležitá, jen umět jazyk nestačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek píše:
Nevím co je špatného na tom nápaduJen jsem chtěla vědět, co je potřeba. Nepotřebuju, aby mi tu někdo psal, že by se styděl, nemám se za co stydět… Mám 15 let praxe a studovala jsem na London College
No London College z původního příspěvku rozhodně není vidět. FCE je na učení angličtiny sám o sobě dnes prostě málo, nejen kvůli smíšeným párům. Prostě jsou děti angličtině vystavovány mnohem časteji a intenzivněji. ![]()
Jinak pokud máš úroveň tak dobrou nebo lepší jak za studii, tak super a klobouk dolů. Pak ještě záleží, co je to za praxe. Jak píše @Wani, umět jazyk může být na učení málo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Oskárek právě že zrovna teď pedagogické minimum nestačí, je to dost na kočku. Snad se to bude měnit zpět k příčetnějším formám.
Máš zkušenost s prací s dětským kolektivem? Máš zkušenost s prací v ženském kolekitu, kde každá z tvých kolegyň si z povahy své profese myslí, že ona je nositelkou té správné pravdy? A jsi smířená s tím, že naprosté banality, typu nepozorné dítě se řeší skoro jako otázka míru na středním východě?
Protože jestli učení máš jen jako „no asi bych to zvládla“, ale necheš to dělat, tak se na druhý stupeň nepouštěj, to už si raději udělej aprobaci pro SŠ.
Ale pokud tě netěší práce s dětmi, pokud nemáš předtavu jak řešit třeba šikanu (na peďáku tě to bohužel nenaučí), tak do školství nelez.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit