Úklid pro SVJ

7421
15.2.11 22:29

Úklid pro SVJ

Dobrý den,
zajímalo by mne, zda úklid domu pro SVJ musí dělat firma, či někdo na živnosťák nebo v podstatě kdokoliv.
Správcovská firma nám říká, že ideální je firma nebo někdo na živnosťák, protože my pak budeme pouze proplácet faktury.
V případě, že bychom chtěli, aby nám uklízela fyzická osoba (třeba někdo na RD), museli bychom ho my, coby SVJ zaměstnat a odvádět za něj kromě daní i soc. a zdravotní pojištění - prostě klasický mzdy. Prý to, vzhledem k tomu, že je to pravidelně se opakující činnost nejde napsat a dohodu o provedení práce.

Na druhou stranu mi jeden známý, pracující také ve Výboru SVJ říká, že je to úplně jedno, že to klidně mohu dát dělat komukoliv a jednou to napsat na výzdobu domu, podruhá na mimořádný úklid a potřetí třeba na úklid po malířích a tím se vyhnout klasickému zaměstnaneckému poměru a odvodu pojištění…

Nevíte někdo, jak to tedy je? Psala jsme i na FÚ, ale nikdo mi neodověděl.

Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3040
15.2.11 22:56

tvůj známý má pravdu. Firmě byste dali majlant. Má skorotchyně uklízí celý barák. Skorotchán je předseda představenstva. Lidi si jí zvolili a ona to už dělá několik let. Je to málo hodin, takže to mají normálně na brigádnickou smlouvu. Nikdo to neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
15.2.11 23:11

Firmě majlant platíme…
nejhorší je, že to tomu neodpovídá. Teď v zimě na to „pečlivá“ pracovnice poněkud kašle. Prostě se rozhodla, že nebude uklízet garáže, i když je má každý týden zametat+vytírat. Majitel firmy s tím začal něko dělat, až když jsem pslala fotky, kde bylo jasně vidět, že se na to vybodla.
Nejhorší je, že právě kvůli těm garážím platíme nehorázný prachy, ale bohužel pořád nižší, než kdybychom si na to najali jinou firmu. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
15.2.11 23:30

Bych to nechala dělat někoho z baráku. A rozepsat a hotovo. Přesně jak to říkal ten tvůj známej. ono u té brigády dost záleží na odpracovaných hodinách. Ale vůbec bych se tím nezabývala. prostě si někoho zvolte a ten a´t to dělá.
Je to takhle všude. A nikdo se nad tím nepozastavuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
16.2.11 22:08

V baráku to nikdo dělat nebude - upřímně, já bych to tak dělat nešla, i když mne ten stav nesktutečně štve. Ale na druhou stranu nechat si pak nadávat za to, že je někde nějaká smítka, za to mi to nestojí. stačí, to co si občas vyslechneme na shromáždění jednou za rok…
A rozepsat to, to už vůbec nehrozí, Jsou tady byty, které mají ve vlastnictví firmy a používají je třeba jako ubytovnu pro svý zaměstnance, takže to by asi nešlo.
Uvidíme, co bude na letošní schůzi, pokud bude někdo prskat nad náklady, tak ať sežene někoho levnějšího, či ať navrhne jiné řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bobrrr
7.6.11 13:21

Majlant platit

nemusite, vse je jen o tom co si kdo vyjedná. A firma má z 90% pojištění odpovědnosti za škodu, takže pokud upadne někdo na mokrých schodech, tak od důchodkyně bolestné, atd. nedostane. Nehledě na odpovědnost za uklid snehu z chodník který není obce, ale je na pozemku SVJ.

• Citovat
  • Upravit
mikis2
30.9.11 10:10

Kdo může být ve výboru SVJ

Mám jeden stručný dotaz. Může být správce nemovitosti členem nebo i předsedou výboru. V nemovitosti, kterou spravuje je majitelem bytové jednotky. Není tu nějaký střet zájmů.
Děkuji za odpověď.

• Citovat
  • Upravit
7421
30.9.11 21:19

Já si myslím, že může. Dle mého názoru jím může být kdokoliv, kdo neodporuje stanovám SVJ.
Podle stanov se pak určí, jestli ho musí zvolit shromáždění, nebo stačí výbor. U nás jsme to nechali na shromáždění, aby se náhodou se změnou výboru neměnil i správce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová