Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ještě doporučují omezit tekutiny. Ukončovala jsem laktaci před měsícem. Krom občasného odstříkání, hlazení a uvolňování zatvrdlin při horké sprše jsem nepoužívala nic jiného. Napětí přešlo do týdne.
Zdravim maminky
,
chtela bych od Vas radu. Synovi je temer 19 mesicu, stale ho kojim, max. dvakrat denne. Bohuzel je zvykly u kojeni usnout, v noci se budi, obcas chce nakojit. Problem je v tom, ze nejak nevim jak to pomalu a jiste utnout. Od noveho roku pujdu pracovat, tak uz chci pomalu zacit syna ucit, ze mleko ode me neni. Otazka zni, jestli ho mam prevest na sunar nebo ho proste odstavit?
navic mam tedy pocit, ze se mi v jednom prsu prestava tvorit mleko…je to mozne? Kojim stridave. Predem dekuji za odpovedi.
@Madam-Owl Otázka tak sice nezní, ale nástup do práce určitě nemusí znamenat nutnost ukončit kojení. Mladší chodí do školky, já na plný úvazek do práce a normálně se ještě kojí. A prso má jedno oblíbenější a taky mám pocit, že v tom druhém není skoro nic.
@Madam-Owl pokud si tak krasne vydrzela, nenahrazovala bych um. Jeste bych chvili pockala a zkousela vysvetlovat, ze v noci se spi a mlicko neni. Dcerka mela v noci ne prso ale sunar- usina u lahve, ale jeste donedavdna vyzadovala i 2× -3× za noc malicko mlika do lahve na opetovne usnuti. Vysvetlili sme, ze v noci uz mlicko neni, predem ji pripravili a obeslo se to bez place. Pochopila to a spi celou noc, maximalne se vzbudi 1× na napiti vody ze sklenicky a spi dal.. Bylo to v cca 22 mesicich. Sice ma porad Mliko na uspani, ale nebudi se na nej. Postupne odbourame i to. Pises ze od nove roku- to mas jeste pul roku- klidne se mize odstavit sam od sebe
Návrat do zaměstnáni neni duvod přestat kojit…kojit proste budete jen tehdy, pokud budete se dítětem..v tomto veku si na prso ani nevzpomene, pokud bude s jinou - oblíbenou osobou…
kazdopadne i kdyby jste kojit prestala, rozhodne neni nutne nahrazovat Materske mleko nejakou umelinou…pokud vylozene neco chcete dávat, tak neco normálního…muj porad jeste kojeny syn miluje kakao z ryzoveho mléka… ![]()
@Madam-Owl poku chces opravdu skoncit s kojenim, UM bych uz v tomhle veku fakt nedavala. doprej malemu dost mlecnych a zakysanych vyrobku, to bohate staci.
ja momentalne kojim uz druhe dite. prvniho syna temer do dvou let, utla jsem to ze dne na den. vecer jeste dostal na usnuti, dalsi den uz nic, pac jsem byla v porodnici s mladsim ![]()
u prvniho jsem asi tak cely druhy rok kojila jen z jednoho prsa a ted mladsi, ktery ma 8 mes, uz taky pije jen z toho jednoho. od malinka meli oba radsi tohle, z toho druheho jim to moc neslo a mleka v nem pak bylo mene a mene. ale v pohode to jedno prso utahne, zadny problem ![]()
Ahoj holky, nedaří se mi odstavit 19m dceru. Brala jsem už i Dostinex, ale akorát mi z něj bylo strašně zle od žaludku, furt jsem zvracela, ale mlíko pořád mám. Ke kojení jsem se musela vrátit už potřetí kvůli zánětu prsu. Zjistila jsem, že si nesmím prsa stahovat, protože se mi pak tvoří retence a z nich velmi brzo zánět s vysokýma horečkama. (vždy jsem byla na retence háklivá). Chlazení teď taky moc nemůžu provádět, protože mám kašel, bolí mě průdušky a ledování mi to zhoršuje. Piju šalvějový čaj a celkově omezuju nápoje na cca 1-1,5 l denně. (u dostinexu to teda nešlo, protože to jsem permanentně šavlila a měla migrénu, bez pití bych umřela).
Před kojem mám prsa vždycky jak balóny, bolavá, zatvrdlá, odstříkat jde až po dlouhém nahřátí ve vaně a bolavé hrudky mi vykojí jen dcera, odstříkat mi moc nejdou ani ručne ani odsávačkou (mám pístovo, balonkovou i elektrickou). Když jsem zkoušela to jen rozmasírovat a nechat být, rozjel se zánět (včera dobrána atb). V tomto bludném kruhu se motám už bezmála 3 měsíce. Také beru homeopatika lac caninum a ricinum comunis. Mlíká mám furt moc, běžně mi i samo teče. Setkal se někdo s podobným problémem?
Zdraví vás chodící mlíkárna ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky, nedaří se mi odstavit 19m dceru. Brala jsem už i Dostinex, ale akorát mi z něj bylo strašně zle od žaludku, furt jsem zvracela, ale mlíko pořád mám. Ke kojení jsem se musela vrátit už potřetí kvůli zánětu prsu. Zjistila jsem, že si nesmím prsa stahovat, protože se mi pak tvoří retence a z nich velmi brzo zánět s vysokýma horečkama. (vždy jsem byla na retence háklivá). Chlazení teď taky moc nemůžu provádět, protože mám kašel, bolí mě průdušky a ledování mi to zhoršuje. Piju šalvějový čaj a celkově omezuju nápoje na cca 1-1,5 l denně. (u dostinexu to teda nešlo, protože to jsem permanentně šavlila a měla migrénu, bez pití bych umřela).
Před kojem mám prsa vždycky jak balóny, bolavá, zatvrdlá, odstříkat jde až po dlouhém nahřátí ve vaně a bolavé hrudky mi vykojí jen dcera, odstříkat mi moc nejdou ani ručne ani odsávačkou (mám pístovo, balonkovou i elektrickou). Když jsem zkoušela to jen rozmasírovat a nechat být, rozjel se zánět (včera dobrána atb). V tomto bludném kruhu se motám už bezmála 3 měsíce. Také beru homeopatika lac caninum a ricinum comunis. Mlíká mám furt moc, běžně mi i samo teče. Setkal se někdo s podobným problémem?
Zdraví vás chodící mlíkárna
Zkusit se dotázat v poradně na www.kojeni.net , nebo neodstavovat a kojit dál ![]()
@Alušáček Už jsem se tam před časem radila a právě mi poradili tyhle postupy, které jsem už dělala (chlazení, odstříkávání jen do úlevy - z toho jsem měla zánět, šalvěj, homeopatika).
Odstavování jsem dlouho zvažovala a jsem pevně rozhodnutá, že už chci skončit. Za kojení jsem prodělala tolik nemocí, že už ani nevím, jaké to je „cítit se dobře“. Pořád jen beru antibiotika (což ani pro dítě není žádný med), jsem strašně vyčerpaná a už se chci dát do kupy.
Zkoušela jsi prodlužovat dobu mezi kojeními, třeba jen o 10min (pokud tě tak bolí prsa)týden vydržet a pak přidat dalších 10, časem to třeba půjde prodloužit o dýl. Bude to nadlouho, ale třeba by to fungovalo. Nebo prostě nedat, přetrpět, počítat se zánětem, ale prostě jen masírovat a zánět léčit jen atb, žádné odstříkávání, jen co samo odteče. Já bych zkusila první metodu, druhá mi přijde dost brutus. Sama jsem teda s odstavováním žádný problém neměla, postupně jsem vynechávala kojení až zbývalo jen jedno ranní a pak jsem skončila, takže moje rady ber s rezervou.
Ahoj holky, je to už skoro 3 týdny, co jsem přestala kojit malýho, kojila jsem 13 měsíců. Prostě jsem ho odstavila. Žádné problémy nemám nebo si to aspoň myslím. Prsa se mi nijak nenalévají, ale nevím, zda jsem neměla nějaké „kroky“ udělat. Nebo nevadí, že jsem prostě přestala malýho přikládat a nijak neřešila zastavení laktace? Když si prsa zmáčku, stále nějaké mlíko vytíká, i když je čím dál víc průhlednější. Je to ok? Nebo mám ještě teď něco řešit?
Díky ![]()
Pokud nejsou problémy, nejsou žádné kroky potřeba. Mě mléko zmizelo snad až za rok po ukončení kojení.
Nic neres, ale ani zbytecne nemackej. Zadna poptavka=zadna nabidka, tak to vetsinou funguje. Pokud ti z tech prsou vyslovene netece, nebo se nenalevaji, tak nic neni potreba.