Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, ahoj ![]()
Mám dotaz ohledně ukončení neschpenky a následný přechod na mateřskou dovolenou. Jde o to, že mám nástup na md 18.11.ale 17.11. Kdy mi ma lékařka ukončit neschopenku je státní svátek. může mi ji teda ukončit 18.11. Den zpětně? ![]()
Nevím, ale to asi bude na domluvě, jaké datum tam napíše. Já jednou šla na prohlídku „vstupní“ do práce, ale šla jsem tam se skoro měsíčním zpožděním, tak mi tam akorát napsala staré datum, aby to papírově sedělo. A nemohla by ti lékařka neschopenku ukončit dřív k datu 17.11.?
@enkidua píše:
Dobrý den, ahoj
Mám dotaz ohledně ukončení neschpenky a následný přechod na mateřskou dovolenou. Jde o to, že mám nástup na md 18.11.ale 17.11. Kdy mi ma lékařka ukončit neschopenku je státní svátek. může mi ji teda ukončit 18.11. Den zpětně?
Může ti ji ukončit klidně už zítra s datem 17.11. Ponecháš si ten 5.díl neschopenky do 17.11 pro případnou kontrolu a hned 18.11 odneseš zaměstnavateli.
@Shreya píše:
PN můžeš ukončit tři dny zpětně.
Nelze ukončit tři dny zpětně, lze ukončit 3 dny dopředu. Tj. dojdeš 14.11. k lékaři a ten to ukončí k 17.11. a od 18.11. budeš na MD.
Já si taky právě myslim, ze zpětně ukončit nejde, vystavit ano, ale doktorka mi tvrdí, ze mi ji zpětně ukončí, čemuž nevěřím. jistota bude ukončit radši dřív s pozdějším datem.
@Nuníček píše:
Nelze ukončit tři dny zpětně, lze ukončit 3 dny dopředu. Tj. dojdeš 14.11. k lékaři a ten to ukončí k 17.11. a od 18.11. budeš na MD.
Ale samozřejmě, že to lze i zpětně.
@Shreya píše:
Tak samozřejmě, že to lze celé antidatovat, ale dle zákona nelze.
@Nuníček píše:
Tak samozřejmě, že to lze celé antidatovat, ale dle zákona nelze.
@Shreya píše:
Představ si situaci, že přijdeš 5.10. k lékaři a ten ti řekne, že dle jeho názoru jsi už 2 dny zdráva, že jsi se ty dva dny válela doma a nechodila do práce a tudíž ti ukončí PN k 3.10.. Takže máš v práci neomluvenou absenci za 4. a 5.10., to je hloupost, že. A vím to, protože jsem vystavila a ukončila hromadu PN, jak jsem psala lze to antidatovat (nejlépe změnit i datum v PC, pokud má doktor PC), pak se na to samo nepřijde, vše je o domluvě.
Ahoj maminky nemá prosim někdo zkušenost stimto:studovala jsem střední školu nyní začínám další jsem v prvním ročníku pobiram sirotci duchod. Nyní se snažíme o miminko. Neví prosím někdo pokyd mi bude delší dobu špatně a nebudu moct studovat jestli mi zůstane sirotci duchod? Nebo mohu zažádat o něco jiného do porodu?
Ještě poprosím ihned po porodu budu dostávat rodicovsky prispevek? děkuji
A třetí dotaz neví někdo jestli je nějaký jednorazovy prispevek po ukonceni sirotciho duchodu? děkuji moc za každou radu, odpoved ![]()