Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, prosím o radu - ztratila jsem se ![]()
V lednu mi končí mateřská, tak bych si měla pomalu zažádat o rodičovský příspěvek. Chápu, vyplním žádost, vytisknu a odnesu na Úřad práce… Ale! Na stránkách ministerstva píšou o jakémsi potvrzení o nároku na peněžitou pomoc v mateřství - a to potvrzení jako získám kde? V práci? Nebo to mají na Úřadě práce propojené a sami si zjistí, jakou mám mateřskou? Nebo zase poběžím na jiný úřad?
@Pavellina Potvrzení o nároku na PPM dostaneš na Správě sociálního zabezpečení. Akce na 5 minut, formulář je na to k vytištění na jejich stránkách.
A kdyz jinde pracuju a jinde bydlim (ruzne kraje), tak jdu na socialku v miste bydliste nebo v miste zamestnavatele?
@Pipet píše:
@Pavellina podle zaměstnavatele
Já šla v místě bydliště. Bude to jedno - mají to v databázi.
Podle zamestnavatele.
@Svistice : já si volala na ossz v místě bydliště a odkazali me na ossz podle zaměstnavatele.
Same lepsi zpravy
a jeste jsem se tam ted neco docetla o priloze od zamestnavatele, takze budu muset i do prace? Byli jste? Chjo, se mi tak chce behat s kocarem po Praze ![]()
@myskalucka No vidíš, já udělala to samé a řekli mi, že mám přijít k nim (v místě bydliště). ![]()
@Pavellina píše:
Same lepsi zpravya jeste jsem se tam ted neco docetla o priloze od zamestnavatele, takze budu muset i do prace? Byli jste? Chjo, se mi tak chce behat s kocarem po Praze
Od zaměstnavatele jsem nic nepotřebovala. Tam jsem papírování skončila odevzdáním papíru od gynekoložky ohledně data nástupu na mateřskou.
Super, zavolam na OSSZ v miste bydliste a budu doufat
diky za navod! Aspon do prace ze nemusim…
Potvrzení o peněžité pomoci v mateřství na JAKÉKOLIV OSSZ (byla jsem mimo bydliště i zaměstnavatele), pak s tím a ověřenou kopií, nebo originálem rodného listu dítěte na ÚP podle trvalého bydliště. Nic víc není potřeba.
@Pavellina píše:
Super, zavolam na OSSZ v miste bydliste a budu doufatdiky za navod! Aspon do prace ze nemusim…
Do práce budeš muset jen dodat oznámení, že hodláš čerpat rodičovskou dovolenou a na jak dlouho (já tohle teda neabsolvovala, neb mi v průběhu mateřské skončila smlouva).
@Svistice píše:
Do práce budeš muset jen dodat oznámení, že hodláš čerpat rodičovskou dovolenou a na jak dlouho (já tohle teda neabsolvovala, neb mi v průběhu mateřské skončila smlouva).
To nahlášení RD v práci stačí písemně, osobně do práce nemusíte ![]()
A pokud Vám zbyla nějaká dovolená, tak si ji po ukončení PPM vyberte. Jen to ohlaste písemně zaměstnavateli před ukončením PPM. Na internetu je spousta vzorů, takže se můžete inspirovat ![]()
@Pavellina píše:Času máš dost, podle mě to vyřídíš i poštou
Super, zavolam na OSSZ v miste bydliste a budu doufatdiky za navod! Aspon do prace ze nemusim…
Holky, asi to bude 100× omleta otazka, jak je to materskou atd, pokud si platim vlastne jen VZP, na co kdyz se mimi narodi mam narok a na co nikoli, jsme v domacnosti..a dobrovolne dobrovolné ossz neplatim…ale uvazuji o tom, protoze jsme ve stadiu snazeni..a tak prosim o radu, co se da proto udelat, abych na materskou nebo rodicak mela narok…moc dekuji ![]()