Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A nebylo spíš lepší jít marodit? Výpověď bych určitě nedávala.
A co je za problém, že lidi budou vědět, že jsi těhotná? Stejně to na tobě půjde brzy vidět ![]()
@pikola Ahoj, nemám na co jít marodit, těhu probíhá v pořádku i já jsem zdravá. Co jsem tak četla, je nějaká ochranná doba asi 5 měsíců, kdy má žena i tak bez práce nárok na MD. Což by jsem splnila, až budu odcházet budu v 5tém měsíci, takže do povoleného nástupu na MD mi budou chybět tak ty dva měsíce. Ještě ty dva měsíce, by jsem ráda pobírala aspon tu podporu, pokud to jde, teda mělo by jít ne. Pak teda po skončení MD ten rodičák, protože do práce se ihned vrátit nechci, za prvné si chci užít dítěte a za druhé ji budu muset nejdřív najít ![]()
Já mám stejně takovou blbou práci, sice úřad, ale pořád někde lítám venku nebo jsem v archivu se spisama ![]()
@Aduš8 zatím jsem 3 měsíc a není vidět nic, mám 70 kg a přibrala jsem zatím jen 2kg. Problém, no protože je to tu samá kariéristka, já jsem mladá, mladší a už čekám dítě, známe to, no nechci, aby mě pomlouvali. Spíš přetrhat kontakty a čááu
No, jde vidět, že jsi mladá, když řešíš řeči kolegů. Já jsem v 7.měsíci a nahoře mám to co ty, ale břicho jako balón. Myslela jsem to tak, že v tom červnu už to na tobě vidět půjde. Nárok na mateřskou není závislý jen na tom, kdy je pracovní poměr ukončený, ale kolik a za určitou dobu máš opracováno a nebo se podílíš na zdravotním pojištění. Přesně nevím, nežiju v ČR, ale určitě ti to tu někdo napíše
@Anonymní píše:
@pikola Ahoj, nemám na co jít marodit, těhu probíhá v pořádku i já jsem zdravá.
Co psychiatr, vzhledem k tvé paranoidnímu chování?
![]()
Ne vtip, pardon.
Budeme vycházet z toho, žes nám neřekla všechno a dítětem otce je tvůj ženatý šéf, o kterém všichni vědí, že spolu něco máte, nebo tak něco, zkrátka že máš důvod.
Pak si myslím, že není důvod, proč by to nešlo. Výpověď můžeš dát vždycky. Na ÚP se taky můžeš nahlásit. Ale s tou MD nevím, to poradí někdo zkušenější ![]()
@Bábrdl tak já by jsem stejně z práce odešla ty 2 měsíce před porodem, takže 4m nebo dva to je asi jedno ne. Smlouva skončí tak jako tak už v říjnu.
A ne, otec je samozřejmě můj přítel, ale sám vydělá za tři a rád by, aby jsem byla doma v klidu, šlo mi jen o to, jestli mám nárok na „pomoc státu“ tak jak to píšu ![]()
@Aduš8 Tak já pracuji už od ukončení školy, splněno mám, jde mi jen o to, zdali jde z podpory přejít na MD, jestli to už někdo zkoušel ![]()
Nebudu řešit, proč chceš z tak blbého důvodu ještě blbějším způsobem končit pracovní poměr. Takže fakta - skončit můžeš buď klasickou výpovědí, pak bys ji ale musela stačit podat ještě dnes, abys po uplynutí 2 měsíční výpovědní lhůty mohla zůstat doma už od 1.7. Pokud to nestihneš a podáš od zítřka dál, tak výpovědní lhůta poběží až od 1.6., čili by ti doběhla k 31.7., doma bys byla od 1.8. Pak je ještě možnost skončit pracovní poměr dohodou ke smluvenému datu, na tu ti ovšem zaměstnavatel může, ale taky nemusí přistoupit.
Každopádně je dobré vědět, že bezdůvodné ukončení pracovního poměru může úřad práce „sankcionovat“ krácením podpory v nezaměstnanosti, a to až na 40 % dávky. Jsi-li s tím srozuměna a nekariéristicky ti nejde o prachy, tak hurá do toho. ![]()
A bude nárok na podporu, kdyz das sama vypoved? Nevim, jen se ptam ![]()
@Anonymní píše:
@Aduš8 Tak já pracuji už od ukončení školy, splněno mám, jde mi jen o to, zdali jde z podpory přejít na MD, jestli to už někdo zkoušel
Nezkoušela jsem to, ale v ochranné lhůtě 180 dnů to samozřejmě jde.
Jo jestli máš odpracovano a vejdeš se do té lhuty, klidně můžeš jít 2 měsíce před nástupem na pracak, ale nějak nechápu logiku toho počínání
v 5. měsíci už to na tobě bude nejspíš poznat taky a když se do te práce nechceš vracet, tak ti snad může být úplně jedno kdo tě tam bude drbat ne?? Jinak můžeš klidně na tu neschopneku, pokud nemáš dr totálně zasadoveho tak ti ji napíše klidně na nějakou blbost. Dneska dostává neschopneku každá druhá, jenom co předloží u dr ještě vlhký test ![]()
A hlavně, nechci chodit s bachorem do práce. Denně dojízdět 30 km autem a pak tu sedět, v úřední dny až do 5ti, to mě moc neláká holky. Nějaká to dá, já ne ![]()
@Anonymní píše:
A hlavně, nechci chodit s bachorem do práce. Denně dojízdět 30 km autem a pak tu sedět, v úřední dny až do 5ti, to mě moc neláká holky. Nějaká to dá, já ne
Hele ale ty stejné budeš muset o moc si to nezkratíš pokud tě nepustí hned na dohodu
zkus se zeptat svého gynekologa zda by ti opravdu nedal neschopenku, ale pak by jsi měla jen vycházky. Pokud nechceš, zkus výpověď, ale moc bych nepočítala, že něco dostaneš od pracáku.
Ahoj mám takovou otázku. Pracuji na dobu určitou a smlouva končí v říjnu. Já by jsem měla rodit někdy v listopadu. Chtěla by jsem ale ukončit smlouvu dřív, tak ten červen, protože nepotřebuji, aby někdo věděl, že jsem těhotná, pracuji na úřadě a nechci být středem hovorů, známe to

Je nějaká možnost, že půjdu na těch pár měsíců před mateřskou na ÚP pro podporu v nezaměstnanosi? která tedy pak 8t před porodem může navázat na mateřskou dovolenou, když budu v ochranné lhůtě? kde po skončení MD zažádám o rodičovský příspevěk, nebo jak to funguje? díky