Ukončení pracovního poměru při MD

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1606
20.2.14 10:51

Ukončení prac.poměru při MD

Mám dotaz.5letjsem dělala v jednom podniku, ale smlouva byla vždy na dobu určitou, vždy mi jí prodlužovaly po roce.Loni v říjnu jsem nastoupila na MD, v prosinci se mi narodilo mimčo a přišel mi dopis z práce o neprodloužení pracovního poměru. Včera mi přišel ze zaměstnání zápočtový list a měla jsem tam od účetní poznámku, že bych se měla informovat na ÚP, jestli bych se neměla náhodou přihlásit. Dnes se tam nedostanu, zítra tam nejsou, ale ještě než si tam půjdu vyčkat tu frontu, tak bych se ráda zeptala zda s tím nemá někdo zkušenost. Mě vůbec nenapadlo, že bych se měla hlásit na úřadu práce? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
19784
20.2.14 10:55

@anda.04 No, a ten dopis o tom, že ti nebudou prodlužovat pracovní poměr, ti přišel předtím, než ti pracovní poměr skončil? A ten pracovní poměr ti už skončil? Kolikrát po sobě byl prodloužen?

Pokud se opakoval víc než 3× a ještě neskončil, tak se to dá řešit písemným oznámením zaměstnavateli, že trváš na tom, že tvůj PP pokračuje - pokud bys to udělala před ukončením PP, tak bys měla PP na dobu neurčitou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 11:00

Prodloužen byl vícekrát než 3×, ale poslední smlouvu jsem měla do 31.12.2013 a dopis přišel pár dní před. Bylo mi jasný, že mi poměr neprodlouží, když jsem právě porodila, ale nějak mě nenapadlo, že pak budu muset na ÚP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.2.14 11:03

Na ÚP musíš až ti skončí rodičovská dovolená, do té doby jsi státním pojištěncem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 11:06
@radkka píše:
Na ÚP musíš až ti skončí rodičovská dovolená, do té doby jsi státním pojištěncem.

právě jsem si to tak taky myslela, tak mě to zaskočilo, ale naše účetní je fakt střevo, tak proto se nejdřív ptám, než půjdu něco oblítávat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
20.2.14 11:11

@anda.04 Taky by mě to zarazilo. Myslím, že se můžeš nahlásit i dřív - aby ti pak přišla podpora hned další měsíc po skončení mateřské a neměla si prodlevu bez peněz. Sice to nebude uplná hitparáda s penězma, ale lepší než nic ;)…doufám teda, že se nepletu, ale to pak zjistíš, až to bude aktuální, ono se to stejně pořád mění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 11:14
@radkka píše:
@anda.04 Taky by mě to zarazilo. Myslím, že se můžeš nahlásit i dřív - aby ti pak přišla podpora hned další měsíc po skončení mateřské a neměla si prodlevu bez peněz. Sice to nebude uplná hitparáda s penězma, ale lepší než nic ;)…doufám teda, že se nepletu, ale to pak zjistíš, až to bude aktuální, ono se to stejně pořád mění.

super, tak dík :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
20.2.14 11:18

@anda.04 Zkus na te pracák zavolat.. Vzít by ti to měli i v neúřední den ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 11:33
@Almira-Alm píše:
@anda.04 Zkus na te pracák zavolat.. Vzít by ti to měli i v neúřední den ;)

ale mě přišel normálně i rodičák z OSSZ teď v únoru, to by mi asi nepřišlo nic ne, kdybych se teprve měla někam nahlásit? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9989
20.2.14 11:47

@anda.04 No z OSSZ máš mateřskou ne? Rodičák pak chodí z pracáku.. Spíš bych se zeptala pro svůj klid a dobrý pocit..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
20.2.14 11:50

@anda.04 já nechci kecat, ale nemůžeš mít přeci poměr na dobu určitou víc než 3×, pokud to te´dy nebylo tak, že tě střídavě jakoby zaměstnávaly různé firmy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 12:55
@ynax píše:
@anda.04 já nechci kecat, ale nemůžeš mít přeci poměr na dobu určitou víc než 3×, pokud to te´dy nebylo tak, že tě střídavě jakoby zaměstnávaly různé firmy

tak to bylo, už je dávno nový zákon a můžou prodlužovat kolikrát chtějí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1606
20.2.14 12:57
@Almira-Alm píše:
@anda.04 No z OSSZ máš mateřskou ne? Rodičák pak chodí z pracáku.. Spíš bych se zeptala pro svůj klid a dobrý pocit..

tak mateřskou no :D Nejdřív mi ji vyplácel zaměstnavatel a ted už mi přišla z OSSZ, myslím, že bych asi nic nedostala kdybych nebyla někde vedená, no asi tam aspon zítra brnknu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
20.2.14 13:18

Ahoj, předpokládám, že teď pobíráš PPM od OSSZ. Až (než) ti skončí (trvá 28 týdnů), zažádáš si na úřadu práce - sociálním odboru o rodičovský příspěvek. Po dobu pobírání PPM a RP za tebe zdravotní pojištění platí stát. Ale pokud ti skončil pracovní poměr, nemůžeš být na rodičovské dovolené (to je jako volno z práce), ale nahlásíš se na zdravotní pojišťovně jako osoba pobírající rodičovský příspěvěk. Možná by ses tam měla hlásit i teď, jako osoba pobírající PPM, je možné, že zaměstnavatel nahlásil jen ukončení pracovního poměru.
Na klasickém úřadu práce (= hledání zaměstnání) se hlásit nemusíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
20.2.14 16:23
@ynax píše:
@anda.04 já nechci kecat, ale nemůžeš mít přeci poměr na dobu určitou víc než 3×, pokud to te´dy nebylo tak, že tě střídavě jakoby zaměstnávaly různé firmy

Můžeš.

Zákoník práce to sice zaměstnavateli zakazuje, ale když máš přesto pátou smlouvu po sobě na dobu určitou u téhož zaměstnavatele, tak co? Je za to tato sankce:

Pokud máš víc, než 3×, tak v případě, že (i den) před skončením pracovního poměru oznámíš zaměstnavateli, že trváš na tom, aby tě dál zaměstnával, tak máš pracovní poměr na dobu neurčitou.

Pro zakladatelku už je s tímto pozdě, ale kdyby to na té mateřské před 31.12. udělala, tak má pracovní poměr až do skončení ochranné doby a pak by jí museli dát v případě výpovědi odstupné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat