Ukončení smlouvy - odstupné - mateřská?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
A víš jistě, že budeš mít po ukončení prac. poměru nárok na mateřskou
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
RAději anonymně, nechci aby to bylo rozmazávano.Holy prosím o radu jsem totiž takový ustrašeneček.. Pracuju ve firmě rok a půl jsem těhotná.. majitel firmy mi nabídl dost velké odstupné pokud ukončíme poměr dohodou..
tim odstupným se mi zvýši ale mateřská, ale ja mam strach aby to na sociálce nebrali jako podvod?
jenom pro představu jsem v 7 měsíci. plat jsem tam měla 15 čistého a oni mi nabízi 35tisíc pokud ukončím poměr dohodou a nebuou mi muset držet místo..
Proc podvod? Odstupny je snad legalni
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Souhlasím s @Malvajs . Ta dohoda je vyhodna pro zamestnavatele, pro Vas s timto odstupnym ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Odstupný 35000 mi moc výhodný nepřijde
navíc u případného druhátka bys nedostala mateřskou vůbec
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud na to přistoupíš, tak v případě druhého dítěte, které by se narodilo třeba hned po rodičáku s prvním, bys neměla nárok na mateřskou. Jinak odstupné by mělo být… cituji:…Lidé, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, mají nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce.
Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než dva roky, ale alespoň rok, dostávají dvojnásobek průměrného výdělku.
Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné jen ve výši jednoho měsíčního výdělku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Délka prac. poměru nerozhoduje, ale ochranná lhůta. PPM (peněžitá pomoc v mateřství) náleží pokud na ni nastoupíte v ochranné lhůtě, ochranná lhůta činí 180kalendářních dní po skončení zaměstnání. Průměr se bude počítat z příjmů z předcházejících 12 měsíců. Skončením prac. poměru před MD přijdete o dovolenou, která vznikne po té MD,(mateřská se bere jako doba odpracovaná?)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já bych na to nepřistoupila. Teď sice nárok na mateřskou mít budeš ale pokud budete chtít druhé a ty už nebudeš mít smlouvu, nebudeš mít nárok na mateřskou a nebudeš si moci zvolit ani délku rodičáku, budeš mít nárok jen na 4letý. A taky mi to odstupné nepřijde nijak výhodné, možná pro zaměstnavatele…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Helga2 píše:
Délka prac. poměru nerozhoduje, ale ochranná lhůta. PPM (peněžitá pomoc v mateřství) náleží pokud na ni nastoupíte v ochranné lhůtě, ochranná lhůta činí 180kalendářních dní po skončení zaměstnání. Průměr se bude počítat z příjmů z předcházejících 12 měsíců. Skončením prac. poměru před MD přijdete o dovolenou, která vznikne po té MD,(mateřská se bere jako doba odpracovaná?)
rozhoduje i délka pracovního poměru. Aby měla žena nárok na mateřskou, musí mít v posledních 2 letech odpracováno alespoň 270 dní, pokud to nesplní, tak ji nezachrání ani ochranná lhůta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Aha, připojím se k vám a zeptám se, jsem od července na pracáku, dnes nastupuji na mateřskou, budu na ni mít nárok?,do té doby jsem pracovala 5 let v jedné firmě, díky (na pracáku dnes nebyli nemohla jsem se informovat)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj nechci zakládat další téma, proto se zkusím zeptat zde. Nyní jsem na rodičovské, která mi končí 30.4. (alespoň dle měsíců co jsem si zvolila). Dcerce budou ale 2 roky 10.5. Snažíme se o druhé ale teď jsem prodělala samovolný potrat a znovu snažit se budem moci az v únoru. Jde mi o to, že zaměstnavatel se mnou bude počítat pouze v tom případě pokud mu řeknu, že s druhým zatím počkáme a já mu tam nějakou dobu zase vydržím. To ale v plánu nemáme chceme se snažit dál. Jde mi o to, že pokud mi zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost už třeba teď a já zjistím dejme tomu ještě v dubnu (tedy v době kdy budu ještě na RD) že jsem znovu těhotná ruší se tím výpověď? Doktorka by mi pak od května dala nejspíš neschopenku vzhledem ke stresovému zaměstnání a SP, které jsem měla…A pokud bych neotěhotněla do konce dubna a já dostala výpověď kolik je odstupné pokud jsem tam před tím pracovala 4 roky? Jsou to po RD 3 platy nebo se počítá i 2 měsíční lhůta, tedy celkem 5 platů? Moc děkuji za info..A kdy příp. nejpozději musím zaměstnavateli ohlásit že se příp. vracím pokud by nakonec místo bylo a já těhotná nebyla? Snad je to srozumitelné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
RAději anonymně, nechci aby to bylo rozmazávano.
Holy prosím o radu jsem totiž takový ustrašeneček.. Pracuju ve firmě rok a půl jsem těhotná.. majitel firmy mi nabídl dost velké odstupné pokud ukončíme poměr dohodou..
jenom pro představu jsem v 7 měsíci. plat jsem tam měla 15 čistého a oni mi nabízi 35tisíc pokud ukončím poměr dohodou a nebuou mi muset držet místo..
tim odstupným se mi zvýši ale mateřská, ale ja mam strach aby to na sociálce nebrali jako podvod?