Ukončení smlouvy - odstupné - mateřská?

Anonymní
27.12.13 21:25

ukončení smlouvy - odstupvné - mateřská?

RAději anonymně, nechci aby to bylo rozmazávano.

Holy prosím o radu jsem totiž takový ustrašeneček.. Pracuju ve firmě rok a půl jsem těhotná.. majitel firmy mi nabídl dost velké odstupné pokud ukončíme poměr dohodou..
jenom pro představu jsem v 7 měsíci. plat jsem tam měla 15 čistého a oni mi nabízi 35tisíc pokud ukončím poměr dohodou a nebuou mi muset držet místo..

tim odstupným se mi zvýši ale mateřská, ale ja mam strach aby to na sociálce nebrali jako podvod?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
429
27.12.13 21:32

A víš jistě, že budeš mít po ukončení prac. poměru nárok na mateřskou :think: :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
27.12.13 21:35
@Anonymní píše:
RAději anonymně, nechci aby to bylo rozmazávano.

Holy prosím o radu jsem totiž takový ustrašeneček.. Pracuju ve firmě rok a půl jsem těhotná.. majitel firmy mi nabídl dost velké odstupné pokud ukončíme poměr dohodou..
jenom pro představu jsem v 7 měsíci. plat jsem tam měla 15 čistého a oni mi nabízi 35tisíc pokud ukončím poměr dohodou a nebuou mi muset držet místo..

tim odstupným se mi zvýši ale mateřská, ale ja mam strach aby to na sociálce nebrali jako podvod?

Proc podvod? Odstupny je snad legalni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
27.12.13 21:36

@DodaS bude když tam dělala rok a půl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
82
27.12.13 21:52

Souhlasím s @Malvajs . Ta dohoda je vyhodna pro zamestnavatele, pro Vas s timto odstupnym ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
27.12.13 22:01

Odstupný 35000 mi moc výhodný nepřijde :nevim: navíc u případného druhátka bys nedostala mateřskou vůbec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
27.12.13 22:03

Pokud na to přistoupíš, tak v případě druhého dítěte, které by se narodilo třeba hned po rodičáku s prvním, bys neměla nárok na mateřskou. Jinak odstupné by mělo být… cituji:…Lidé, jejichž pracovní poměr trval přes dva roky, mají nárok na odstupné ve výši trojnásobku svého průměrného výdělku za předchozí měsíce.

Lidé, kteří u stejného zaměstnavatele pracovali méně než dva roky, ale alespoň rok, dostávají dvojnásobek průměrného výdělku.

Kdo je u firmy méně než rok, dostane odstupné jen ve výši jednoho měsíčního výdělku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
27.12.13 22:08

Délka prac. poměru nerozhoduje, ale ochranná lhůta. PPM (peněžitá pomoc v mateřství) náleží pokud na ni nastoupíte v ochranné lhůtě, ochranná lhůta činí 180kalendářních dní po skončení zaměstnání. Průměr se bude počítat z příjmů z předcházejících 12 měsíců. Skončením prac. poměru před MD přijdete o dovolenou, která vznikne po té MD,(mateřská se bere jako doba odpracovaná?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
27.12.13 22:25

Já bych na to nepřistoupila. Teď sice nárok na mateřskou mít budeš ale pokud budete chtít druhé a ty už nebudeš mít smlouvu, nebudeš mít nárok na mateřskou a nebudeš si moci zvolit ani délku rodičáku, budeš mít nárok jen na 4letý. A taky mi to odstupné nepřijde nijak výhodné, možná pro zaměstnavatele…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
27.12.13 22:26
@Helga2 píše:
Délka prac. poměru nerozhoduje, ale ochranná lhůta. PPM (peněžitá pomoc v mateřství) náleží pokud na ni nastoupíte v ochranné lhůtě, ochranná lhůta činí 180kalendářních dní po skončení zaměstnání. Průměr se bude počítat z příjmů z předcházejících 12 měsíců. Skončením prac. poměru před MD přijdete o dovolenou, která vznikne po té MD,(mateřská se bere jako doba odpracovaná?)

rozhoduje i délka pracovního poměru. Aby měla žena nárok na mateřskou, musí mít v posledních 2 letech odpracováno alespoň 270 dní, pokud to nesplní, tak ji nezachrání ani ochranná lhůta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
27.12.13 22:47

Aha, připojím se k vám a zeptám se, jsem od července na pracáku, dnes nastupuji na mateřskou, budu na ni mít nárok?,do té doby jsem pracovala 5 let v jedné firmě, díky (na pracáku dnes nebyli nemohla jsem se informovat)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
429
28.12.13 09:13

@mejdylko díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
28.12.13 09:14
@DodaS píše:
@mejdylko díky
;)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
211
1.1.14 12:33

Ahoj nechci zakládat další téma, proto se zkusím zeptat zde. Nyní jsem na rodičovské, která mi končí 30.4. (alespoň dle měsíců co jsem si zvolila). Dcerce budou ale 2 roky 10.5. Snažíme se o druhé ale teď jsem prodělala samovolný potrat a znovu snažit se budem moci az v únoru. Jde mi o to, že zaměstnavatel se mnou bude počítat pouze v tom případě pokud mu řeknu, že s druhým zatím počkáme a já mu tam nějakou dobu zase vydržím. To ale v plánu nemáme chceme se snažit dál. Jde mi o to, že pokud mi zaměstnavatel dá výpověď pro nadbytečnost už třeba teď a já zjistím dejme tomu ještě v dubnu (tedy v době kdy budu ještě na RD) že jsem znovu těhotná ruší se tím výpověď? Doktorka by mi pak od května dala nejspíš neschopenku vzhledem ke stresovému zaměstnání a SP, které jsem měla…A pokud bych neotěhotněla do konce dubna a já dostala výpověď kolik je odstupné pokud jsem tam před tím pracovala 4 roky? Jsou to po RD 3 platy nebo se počítá i 2 měsíční lhůta, tedy celkem 5 platů? Moc děkuji za info..A kdy příp. nejpozději musím zaměstnavateli ohlásit že se příp. vracím pokud by nakonec místo bylo a já těhotná nebyla? Snad je to srozumitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat