Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Rada bych se optala, jak se citite po odstraneni zlucniku. Podstoupila jsem operaci po dlouhem zvazovani a porad si rikam, zda jsem se rozhodla dobre a trochu si rikam, ze jsem mela zkusit to nebo ono a zlucnik zachranit, lekari rikaji neco jineho, literatura rika neco jineho, ruzne diskuze a polemiky o tom, zda nechat ci ne rikaji neco jineho, jsem z toho uz trochu zmatena
hlavne neustale ctu, ze je lidem spatne, trpi na prujmy, jaksi postradam pozitiva toho odstraneni a hlavne bych se nerada dopracovala nejakeho prujmovani a snizeni urciteho komfortu zivota, diky za vase zkusenosti
Jak by jsi chtěla žlučník zachránit?
já jsem po operaci půl roku a jako dobrý i když musím přiznat, že občas se mi špatně udělá, ale vzhledem k tomu jak mi bylo před operací a jak mi je ted tak je to fakt rozdíl
@ka2ka ctu prave porad nejake ty postupy, jak se kamenu zbavit a bla bla, no mam toho plnou hlavu, pak diskuze, kde lidi zacnou psat, ze by si to nikdy neudelali an echali odebrat organ a podobne, tak to na me nejak padlo
spatne ti je po dietni chybe??
@Moreno81 já měla žlučníkový kámen pět cm dlouhý a po obvodu měl tak tři a půl cm, díky tomu zánět přes půl břicha, to že by mě ty křeče, průjmy a bolesti kdy jsem nemohla ani chodit a zvracela žluč si nějak neumím představit. Jako ti co píšou, že by si ho nenechali vyndat nezažili žlučníkovou koliku a zánět žlučníky. Nesnesu jedině řízky jinak už mi vůbec nic nevadí no a to se jich fakt musím přejíst ![]()
@Moreno81 už je venku, tak to neřeš
Už nezachráníš nic. Za mě, operace mi pomohla, ale nebylo to hned jako mávnutím kouzelného proutku, po operaci jsme trpěla na průjmy a pálení žáhy, ale trvalo to pár měsíců a dneska už je mi dobře. Zmizely záchvaty i problémy s trávením, takže jsme spokojená. Se stavem před operací se to vůbec nedá porovnávat ![]()
@ka2ka me nijak vyrazne neomezoval, ozval se, ale ted se ozval i pri detech a to jsem nechtela riskovat, stejne jako vsechny ty hrozby pripadne rakoviny atd., takze jsem se tahle nejak rozhodla, skrze deti, jen proste ted co ctu o tom prujmovani, tak uf, uf, to fakt ne9chci resit dlouhodobe ![]()
@Moise jak dlouho se ti upravovalo traveni a slo to nejak vychytat?? ty prujmy??
@Moreno81 mě taky nijak moc nezlobil jen se občas ozval, neměla jsem čas jít na operaci a pak se to rozjelo v podstatě tři měsíce na krupicové kaši a nebo o hladu lahůdka byl tavený sýr víc jsem nesměla jinak následovala kolika, několikrát kapačky v nemocnici, takže asi tak
@Moreno81 píše:
@Moise jak dlouho se ti upravovalo traveni a slo to nejak vychytat?? ty prujmy??
Neměla jsem je pořád. Jen mě to vcelku dost prohnalo po dietní chybě. Když jsem si dala třeba v restauraci něco smaženého, do půl hoďky jsem to poznala, že smažili na přepáleném oleji
I tak to bylo ale mnohem lepší než před operací, žlučníkové záchvaty jsou maso a zřejmě jsi je nezažila
Buď ráda.
Srovnalo se to pár měsíců po operaci, kolik ti už neřeknu. Jsem tři roky po a nelituju ![]()
Tak já mám žlučník pryč 2,5 roku. Chytnul mě v těhotenství a ještě v šestinedělí jsem šla pod nůž. Nijak jsem neřešila, jestli ano nebo ne, věřila jsem doktorům, že bude lepší dát žlučník pryč. Chvíli jsem měla problémy, držela jsem dietu, ale už se v ničem neomezuji i ten řízek si dám, ale vždy z prvního smažení a ještě otřu ubrouskem. V restauracích si ho nedávám. Jinak teď se cítím dobře akorát mám trochu problém s průjmy, mám období že mám dlouhodobý průjem a pak zase klid, ale je možné, že je to problém s něčím jiným. Jinak se nijak neomezuji a je mi vcelku dobře.
Ano-ulevilo se mi hrozně moc. říká se, že jsou dva typy lidí, ty co po operaci žlučníku nemohou ještě třeba půl roku něco tučnějšího a ty co mají hned klid. Patřím do té druhé skupinky(naštěstí) když jsem šla z nemocnice tak jsem si letěla dát do kantýny vajíčkovej chlebíček
(byla jsem těhotná a měla na něj prostě hroznou chuť asi měsíc před operací)
A nic-prostě klid. Od té doby mě chytil párkrát(teda ne žlučník, ale asi žlučovody) a to ze stresu, ale to je proti řádnému záchvatu prd ![]()
Zachvaty zlucniku jswm trpela od 24 let, operaci podstoupila v 31 letech a lituju, ze jsem nesla driv. Ty megabolesti jsem si mohla usetrit
Po operaci jsem nemela zadny prujmy, nic. Vsechno ok. I ted, po 10 letech.
@Uju @Elephantka kocky, jsem rada, ze pisete
hned je mi lip, doufam ze budu fakt v pohode
@Moise no ja v restauracich ani nejim radeji a kdyby, tak prave pak budu stresovat, ze me to chytne a nekde se pose. u, to je ale zase moje hlava pitoma