Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Proboha, berte už konečně doktory s rezervou! Tolik zbytečných stresu… Jsou to taky jen lidi. ![]()
Ten začátek je prostě buď a nebo, třeba má tvoje Dr jenom mnohem horsi kvalitu utz
uvidíš za ty 2 týdny, těhotenství je prostě o čekání.
Opravdu se nemusíš bát že by tě nechala doktorka 16 dní s mrtvym plodem v děloze zbytečně.
Může se to stát, někdo má lepší - citlivější ultrazvuk a někdo horší. Pořád je šance, že bude vše ok. Snaž se nenervovat a počítej se všemi možnostmi, takhle brzy je prostě těhotenství nejisté.
Pokud nevydržíš 16 dní čekat, dojdi si jako samoplátce na HCG (musí se zdojnásobit za 72 hodin, nebo za 48 hodin vyrůst o 60%. Pokud stoupá pomaleji nebo klesá, tak to prostě nevyšlo)
Není to možné, jestli srdíčko bilo a teď ne, tak to těhotenství zamlklo.
Sla bych na kontrolu az kolem 9tt, at to mas na jistotu.
Na co se stresovat?
V tom 6tt je to vesteni z koule, neblbni.
Po zjisteni tehotenstvi me muj doktor objednal na prvni UZ az v 9. tydnu, ze to drive nema smysl. A jsem za to ted rada, protoze jit driv a videt tam jen vacek nebo neco, co treba nema jeste srdicko, tak by mi to moc klidu nepridalo. Podle me meli v nemocnici proste lepsi UZ, v 6. tydnu vazne nekdy nemusi byt nic moc videt. A jak se psalo vyse, bud si zajdi na HCG jako samoplatce a nebo kdyby ses strasne strachovala, tak znovu na pohotovost, aby ti to tam potvrdili nebo vyvratili. ![]()
@Pauluuska
Ta pohotovost mě také napadla, je mi to ale nějak morálně sproti srsti. Ani nevím s čím tam jet..
Nevíte jestli se dá někde zaplatit ultrazvuk, na který nejsou čekací doby? Někde Blansko, Brno.
Ja vím že jsem strašně hrrr. Ale za poslední rok a půl furt dokola čekám jestli otěhotnim, kdy potratim nebo na termín revize, kdy bude další vyšetření a tak dokola. Už mi to čekání vážně nejde.
Šance určitě je, záleží na citlivosti UTZ a nemusela opravdu ještě vidět, je brzy, za týden už může být. Nestresovala bych a vyčkala a věřila v dobré ![]()
@Anonymní píše:
Nevíte jestli se dá někde zaplatit ultrazvuk, na který nejsou čekací doby? Někde Blansko, Brno.
Zkus zavolat do Centra prenatalni diagnostiky v Brne na Veveri, delaji ultrazvuky pro samoplatce bez zadanky od lekare a maji spickove vybaveni. Jak je to s cekacimi lhutami nevim, ale to ti reknou po telefonu. Pripadne zavolej na tu pohotovost, kde jsi byla, treba te vezmou znovu. Drzim palce ![]()
@mackA159 píše:
Opravdu se nemusíš bát že by tě nechala doktorka 16 dní s mrtvym plodem v děloze zbytečně.
Tak o tom bych se hadala. Mě nechal čekat 4 týdny.
@Anonymní píše:
@Pauluuska
Ta pohotovost mě také napadla, je mi to ale nějak morálně sproti srsti. Ani nevím s čím tam jet..Nevíte jestli se dá někde zaplatit ultrazvuk, na který nejsou čekací doby? Někde Blansko, Brno.
Ja vím že jsem strašně hrrr. Ale za poslední rok a půl furt dokola čekám jestli otěhotnim, kdy potratim nebo na termín revize, kdy bude další vyšetření a tak dokola. Už mi to čekání vážně nejde.
No a co se po tom utz stane? Zahrmi? I kdyby to srdce nevidel, tak se muze objevit. Je nesmysl delat v 6tt revizi.
@karkarka píše:
Není to možné, jestli srdíčko bilo a teď ne, tak to těhotenství zamlklo.
Proč ji takhle blbě strašíš? Doktorka ne, že viděla srdce bez srdeční ozvy, ale nenašla ho vůbec. Pokud před týdnem jiná doktorka už srdce najít dokázala, tak je velmi pravděpodobné vysvětlení, že doktorka, co ho nenašla, má horší kvalitu ultrazvuku. Což je úplně běžné. Na prvním ultrazvuku u obou těhotenství jsem byla na klinice asistované reprodukce a rozdíl v tom, co viděli tam, a co viděli záhy u mého obvodního, byl markantní.
@Ivusska777 píše:
Tak o tom bych se hadala. Mě nechal čekat 4 týdny.
Přesně tak, navíc doktorka zakladatelky k tomu přistoupila, jako že těhotenství je dle ní zatím v pořádku, že prostě srdíčko ještě nemusí být vidět. Jinak s mrtvým plodem (abychom byli přesní, jako plod je to až od 9tt - do té doby je to embryo) občas shodou okolností nebo i schválně žena setrvává i víc než 16 dní. Jednak se může stát, že těhotenství zamlklo a přijde se na to až na další kontrole, kdy to klidně ty dva týdny je. Za druhé už není ojedinělé, že se zamlklé těhotenství řeší neinvazivně bez revize (pod dohledem doktorů se čeká na potrat), sama to mám za sebou a to bylo určitě víc než 16 dní. To jen tak pro dokreslení, jak to s tím nošením mrtvého plodu také může být. Ale k věci…
Zakladatelko, mě by to čekání taky asi drásalo nervy. Jestli jeden doktor viděl srdíčko a druhý později ne, je to dost nepříjemná situace, a může to být zamlklé těhotenství. Ale taky záleží na UZ. Moje bývalá gynekoložka měla UZ z roku raz dva a oko z kašparovy krávy. U kamarádky nepoznala vcestnou placentu, a to ani poté, kdy jí to potvrdili v nemocnici a ona se k ní vrátila se zprávou. Už tam ani jedna nechodíme. Fakt záleží hodně i na zobrazovací technice. Ta škála UZ, co doktoři používají je fakt široká. Ne každý má nejmodernější nejcitlivější dělo. Takže třeba je zakopaný pes v tomto. Je to každopádně buď a nebo. Držím palce ![]()
Ahoj holky. Před chvílí jsem dojela z kontroly a jsem v rozpacích. V prosinci mi vyšel pozitivní test, po asi dvou týdnech od čárky jsem začala trošku špinit, tak jsem volala na pohotovost jestli si mám zvednout utrogestan, paní doktorka mi řekla že mám dojet že se koukne jestli něco uvidí. Na ultrazvuku vidělala 5+5(což odpovídalo přesně) se srdíčkem. S tím že tam jen vidí malý hematom co krvácí, že se nemám bát. Zvedla utrogestan a zavedla nějaké prášky na posílení cév a deloznich stěn. Od té doby žádné špinění. Jela jsem domů z pocitem, že je to po všech potratech konečně těhotenství na dobré cestě. Dnes kontrola u mé dr. Mě ale z tohohle obláčku zkopla zpět na zem. Paní doktorce se vše líbilo ale když jsem se zeptala na srdíčko, řekla že 6+2 ještě nemusí být a taky že není. Na to konto jsem ji řekla že na pohotovosti už bylo. Řekla mi že teď ho tam prostě nevidí, že je zárodek namačknutej na stěně a že takto malý srdíčko pak nemusí najít. Ale šlo vidět, že neví, co na to říct.. Holky je to možné? Slyšely jste o tom někdy? Kontrola až za 16 dni
, já na to už nemám nervy. Kdyby nebylo vidět 4 dny zpět, tak se tak nenervuji a řeknu si že vše má svůj čas, tohle mi ale přijde divné a úplně nevím, jestli mě nedává falešnou naději, že je vše oki. Není to o tom, že bych své dr. Nevěřila. Jen prostě jsem si říkala, jestli ji nebylo spíš líto mi po tom všem vzít další naději.