Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
včera jsem na UZ. POdle termínu poslední menstruace jsem měla mít 11+4 tt, ale ultrazvuk odhalil, že jsem těhotná kratší dobu. Nevíte někdo, jak se teda počítá délka těhotenství? Bere se ta původní nebo nová délka? Doktor mi na průkazce neopravil ani termín porodu, ani termín kdy mě prohlížel, pořád to počítal „po staru“.
Ne že by to bylo tak zá:,–(ní (hlavně že byl vidět prcek, že je v pořádku), ale ráda bych to věděla…
díky
J.
Ahoj Jarmilo,
rozhodně ber jako spolehlivější termín na UZ ve 12 tt, termín podle měsíčků se zpčátku počítá jako základ, ale může být nepřesný, protože ne všechny máme učebnicový 28denní cyklus. Podle UZ se termín stanovuje právě ve 12 nebo 13 tt - do té doby se totiž všechna miminka vyvíjejí zhruba stejně, další ultrazvuky už nejsou tak přesné. Takže i když ti to dr. nenapsal - až se tě budou někde ptát na termín porodu, řekni, že podle UZ ve 12 tt je to den XY. Hezké těhotenství přeje
Světlana
Ultrazvuk ma vyhodu v tom,ze upresnuje,jak je stare tehotenstvi.Doktor totiz zmeri zakladni rozmery plodu a podle toho to pak prevede na stari plodu.Proste tabulkova hodnota.Po 16.tydnu ti ho zmeri zase a to pak budes koukat-stehno bude mit treba starsi nez ruce:-))tj.stehenni kost bude velikosti odpovidat treba 16+4tt a hlavicka treba 17+0tt.
Ale doktori se stejne ridi terminem porodu podle menstruace.
Moninda-neprihlasena
ahojky,
ultrazvuk a tím i TP se nejpřesněji určuje na 20tt- podle velikosti hlavičky a kostí v noze - pak ti řeknou nejpřesnější termín porodu - mně zůstal pořád stejný:-))
Ahoj!!!
Já když jsem byla na UTZ ve 12 tt, tak mi taky ubrali skoro týden a upravili i termíny porodu. Pak se i dr. na gyndě řídil tím termínem z UTZ. Ve 20 tt na UTZ mi už nic neměnili. Takže se asi řiď tím, co Ti řekli na UTZ.
Katka
Ahoj,
mě TP změnili aspoň 4×. Bylo to i o 2 týdny tam a zpět.
Každé mimčo roste jinak a UTZ není zase úplně superpřesný.
Barunka se narodila na vyvolání a naprosto v pořádku.
Neber to až tak smrtelně vážně, protože já jsem třeba měla 1. TP už 4. září, pak 11., pak 16., no a narodila se 22.9. A prý podle doktorů byla přenášená jen chvíli....... a já jsem se zbytečně nervovala už od srpna.
Ale taky mě vytáčí, jak někteří doktoři jedou přesně podle MS, i když já jsem třeba přesvědčená, že ovulace u mě přichází o týden později, než podle jejich výpočtu. Vycházela tak i Barča a teď druhý prtě. Navíc asi s manžou sami víme, kdy se nám nejpravděpodobněji zadařilo (že vůbec něco bylo
)
Tak zatím a pohodový těhu přeje
Verča, Barča a pidižvík*
Já jsem se podle měsíčků vůbec řídit nemohla…měla jsem v tom velký zmatek (slušně řečeno
) a tak jsem si dobu početí ani netroufla odhadnout.
Nakonec mi termín porodu vyšel podle prvního ulrtrazvuku…na tom dalším mi ho posunuli dopředu, ale neměli pravdu. Ten první je prý nejjistější ![]()
Ahoj holky. potřebuju se vypsat. V 10 týdnu jsem byla na krvi a prý mám nižší hodnoty bílkovin 0,3. Má prý být 0,5 a výš. Tak jdu teď v pondělí ve 12 týdnu na podrobný ultrazvuk. Prý ta nižší hodnota může znamenat zamlklé těhotenství a nebo postižení. Prý mě možná čeká i odběr právě tý plodovky. Já mám takovej strach a to čekání je strašný. je možné že to bude všechno v pořádku i když ta krev byla taková??? a v kolikátém týdnu se chodí na tu plodovku?
jj je mozne, ze je miminko v poradku
http://www.ordinace.cz/…mniocenteza/
Neházej flintu do žita. Vím, že je to těžké, ale vydrž na ten 12TT a snaž se neplašit. Může to znamenat jen to, že si se málo najedla a že máš doplnit nějaké vitamíny.
Co bude kdyby nech až po tom UTZ. Držím palce…
Na plodovku můžeš jít od 15TT. Kdyby se jim něco nezdálo, tak můžeš jít brzy, aby Ti to vyšetření na něco bylo. Nebo taky můžeš jít ještě na jeden genetický UTZ v 17TT, to jsem byla já, protože jsem plodovku odmítla
.
První je třeba ten NT screening. Věř, že to bude dobrý. Na strach a smutek je vždycky času dost.
Já zas měla ve 13TT podezření na toxoplasmozu. Jeden den jsem brečela, pak měla trochu strach a pak jsem se rozhodla, že to prostě nemáme. A! neměli jsme
. Byl to laboratorní omyl…
I to se stává.
Ahoj holky, ja mam od zacatku stejny jak podle uz tak ms. Vime kdy bylo pocato, ale zajimalo by me, kdyz by bylo o tyden drive, jestli by to bylo videt a zaznamenal by to doktor, posunul termin, zminil se, kdyz se pry u nich takovych par dnu az tak neresi. Treba kdyz otehotnis behem nebo hned po menses. Take se k tomu davaji ty dva tydny
nebo je t
o ten rozdil na uz? Diky.
Těhotenství se počítá i s počátkem menstruace.ale přece jenom jsme různé, tak ovulaci máme každá jinak, takže se můžou termíny lišit, některá může mít ovulku už po ms, některá až po půlce cyklu…atd…ale to se zjistí až na UZ, ale také zaleží jak přesně dr.mimi změří, ono stačí o mm vedle a už je to jiné…nejpřesnější na termín porodu je prý UZ z 10.-12.týdne…takže ve finále budeš mít dva termíny, jeden dle ms a druhé dle UZ…přesnější je ten z UZ, ale ve finále je pak už na miminku kdy se uráčí…některé chtějí být venku dřív, některé si hoví déle… ![]()
To je pravda, od toho 12tt prý už miminko roste jak je mu dáno
, tak uvidíme o kolik mi posunou termín ![]()
Vlastně to už by asi posunuli do toho 12tt, kdyby bylo starší teď už jen větší a větší ![]()