Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ja ho mela 13 +2,ale stehovala jsem se, a shanela noveho gyn.mohu se zeptat proc se ptas?
@Lucinatko do 13+6 odběr krve i podrobné UZ vyšetření. Pak už to nejde..pak už by to bylo zkreslené. Ten program by to už nevyhodnotit správně. Mluvím tedy o tom prvotrimestrovém screeningu.
@Andy27 @lekarnicka28 díky za odpovědi. Ptám se protože čekám termín, furt mi nepřišel dopis a v pondělí letím na měsíc na dovolenou. Tak bych to měla začít řešit ![]()
A jaj.no to urcite, testy jsou poviny..tak hlavne aby jsi to stihla i s vysledky. ![]()
Tak od rána volám do nemocnice, několikrát mě přepojili, pak ať zavolám v deset, teď že až odpoledne. Snad tam pro mě místečko tento týden nějaké najdou ![]()
@Syringa píše:
@Lucinatko
Krev se bere mezi 10-12tt (u nás teda, někde se prý krev bere i později), ale UZ by určitě měl být do 13+6.
Ano, odběry 10.-12.tt je specialita hlavně Prahy a sestry se tam tváří, že jakmile není krev z těchto týdnů, tak screening udělat nejde. Málem jsem jim to před 6ti lety uvěřila, než jsem si zavolala na doporučení kamarádky mimo Prahu do jednoho úžasného centra, kde to najednou šlo i ve 14.tt. A je to jen o ochotě (a na druhé straně pražskému „všechnu moudrost jsem sežral“), všichni mají tu samu certifikaci a program Astraia.
@Lucinatko Ale buď v klidu, jde udělat krev a za 2 dny screening, pak budeš odcházet s výsledky hned. Nebo jde i nabrat krev a udělat screening v jeden den s tím, že celkové hodnocení se dozvíš až za den až dva. A obojí má hranici opravdu 13+6. Vím to na 100%. Záleží kam se objednáš, jak jsou zvyklí to tam dělat a jak moc budou ochotní vyjít ti vstříc a udělat něco pro ně nestandartně. Tak hlavně ať to dobře dopaden. ![]()
@lekarnicka28 he, tak mistecko nenasli
cekala bych, ze nekoho preobjednaji treba, ne kvuli tomu, ze ja jsem blba a letim pryc, ale kvuli tomu diteti, kdyz jsou teda ty testy dulezite ![]()
Tak jsem se domluvila v CR, ze az priletim, tak me hned vezmou. Tam zas pro zmenu chteli, at prijdu tento tyden, ze pak uz je pozde
no na chocholouska toto
ale domluvili jsme se na prvni mozny termin po priletu, krev mi pry taky vezmou na vyvojove vady, ale kdo mi to vyhodnoti, jeste nevim. Jestli bude mozne si i k nim zavolat pro vysledky treba ![]()
No a az se vratim z dovolene, tak hned v pondeli mam naklusat sem na ultrazvuk, ale to uz teda nechapu na co v 17. tydnu
kdyz stejne pak musim ve 20.tt.
@Syringa ale tady zněl z určitého důvodu dotaz, dokdy se může ten screening dělat, ne, na kdy si tebe zve tvůj doktor.
Ale tak jsme tady všichni rády, že to víme ![]()
@Lucinatko teda teď jsi mně dokonale zamotala..
V kolikátém jsi vlastně týdnu?
Hele, ten screening je dobré mít, hlavně pro tvůj klid, ale nezáleží na něm zdraví miminka.. Před 7-8 lety, se ještě vůbec nedělal, čekalo se až na odběry krve v 17.tt, což je asi to, proč tam máš v 17.tt „naklusat“.. A ve 20.tt je to na srdeční vady a na rozštěpové vady, které nejdou dřív diagnostikovat. Ten screening je zaměřený hlavně na vyloučení Downova syndromu a ještě další chromosomální vady, podobně jako ty triple testy v 17.tt, ale ty často vyjdou blbě i u zdravého miminka, ten screening má daleko vyšší spolehlivost. Takže asi tolik. Je dobré ten screening mít, ale těhotenství ani zdravé miminko na něm nestojí.
Hlavně buď opatrná na té dovče.. bude to asi někam hodně daleko, že? ![]()
@lekarnicka28 blize nez by sis myslela, do Ceska
Ale ziji v zahranici, tak proto ![]()
No prave, to jsme taky resili s mojim, ze co, stejne uz nic neovlivnime, driv se to neresilo taky a potraty jsou tu stejne zakazane (aj tak bych nesla).
@Lucinatko
No tak to jooo, už to dává lepší smysl.
Nesvěřila jsi kolikátý je to týden..ale v CR se to stejně většinou platí, tak si ten screening nech udělat tady, pokud se vracíš až 17.tt., dostaneš ten programem Astraia vypsaný ofiko papír a ten by měl být plně postačující i v zahraničí. Hlavně aby mimčo bylo zdravé. A proč by taky nebylo, že? ![]()
@lekarnicka28 jo promin, ja pak zapomnela, ted jsem dvanacty tyden, tusim 11+3, v utery budu asi 12+2, tak dobre jeste.Uz se moc tesim na prvni ultrazvuk az mrnouse konecne uvidim po ctvrt roce ![]()
@Syringa začala jsi v diskuzi o štítce posměšně reagovat ty na mně, protáčela jsi tam panenky o 106 nad mými příspěvky, přitom píšeš zavádějící polopravdy. Že se něco dělá tehdy, neodpovídá dotazu, do kdy je to možné. tak jsem jen přesněji poinformovala zakladatelku. Nejsem konfliktní typ. Nemám tu na e-miminu s nikým problém. A to, že je něco specialita Prahy, ještě neznamená, že to nedělají i jinde.. Psala jsem snad, že to dělají JEN v Praze 10-12.tt? Nenapsala - tak se chyť za nos, kdo koho si všímá a kdo koho „napadá“. Byť teda nejsem citlivka a něčí rozdílný názor a nesouhlas nepovažuji za napadání.. Máš možnost si nevšímat ty mně. čau
Ale no tak holky
dotaz byl polozen a kazda jste odpovedela podle svych moznosti a vedomosti prece
tak se tu nehadejte ![]()