Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Myslím, že pro začátek by mělo stačit přinést neschopenku na sociálku. Tam se pozeptej. Nevím, zda pozastavit činnost můžeš Ty, spíš ne, pravděpodobně bude třeba nějaká plná moc?? Držte se.
@Lena74 Ano, to bude stacit, ovsem pod podminkou, ze si plati nemocenske, ktere je „uplne k nicemu a nevyplati se“.
Pokud si plati nemocenske, tak neschopenku, pokud ne, tak je to dost problem, protoze na pracak ho nikdo zaregistrovat nemuze, takze i pokud se povede pozastavit cinnost, tak bude potreba mu platit zdravotni.
@j.a.n.i1 Pokud si platí nemocenské, dostane nějakou dávku, tedy jako OSVČ malou a po 14 dnech. Ale i kdyby si neplatil nemocenské, tak si po dobu nemoci nemusí platit sociální a zdravotní a o to teď jde.
@Anonymní píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit. Můj švagr je hospitalizován na oddělení ARO, v umělém spánku, prognóza bohužel velmi nepříznivá (selhávání orgánů,..). Sestra je pochopitelně ve velmi špatném psychickém stavu, ale je potřeba zařídit pár věcí, co se týká každodenního života. Švagr je OSVČ, tak si myslím, že by bylo asi vhodné, pozastavit činnost, kvůli odvodům na zdravotním a sociálním, ale co pak? Přihlásit ho na pracák? Nebo jak postupovat? Máte s tím někdo zkušenost? Jde mi také o to, co nejvíc finančně ulehčit rodině.. Kam všude zajít, co mít sebou (z nemocnice) atd.? Budu ráda za každou radu a zkušenost. Samozřejmě všichni doufáme, že bude líp a přežije, ale momentálně je toto potřeba asi nějak pořešit. Díky.
Ahoj, neodpovídám na tvou otázku, ale mohu se zeptat na životosprávu tvého švagra? Ono se to dá hodně zvrátit úpravou stravy. ![]()
@Lena74 No, to prave neni pravda, na to aby nemusel po dobu nemoci platit sociální a zdravotni si prave musi platit to nemocenske, jinak ma smulu a nikoho nebude zajimat, ze je prace neschopen.
@Lena74 píše:
@j.a.n.i1 Pokud si platí nemocenské, dostane nějakou dávku, tedy jako OSVČ malou a po 14 dnech. Ale i kdyby si neplatil nemocenské, tak si po dobu nemoci nemusí platit sociální a zdravotní a o to teď jde.
Nemocenskou si určitě neplatil, jen sociální a zdravotní. Takže určitě zajít na sociálku i zdravotní pojišťovnu. Plnou moc sestra nemá, nestihli to podepsat, ale nestačil by nějaký dokument z nemocnice?
@j.a.n.i1 Opravdu? Myslela jsem, že je to tak, jak jsem napsala. Ale nemám to aktuálně zjištěné, těch 200 Kč měsíčně mně nezabije, takže je poctivě platím.
@Petulka1234 píše:
Ahoj, neodpovídám na tvou otázku, ale mohu se zeptat na životosprávu tvého švagra? Ono se to dá hodně zvrátit úpravou stravy.
A cim bys ho jako krmila, kdyz je v umelem spanku?
Jeho stravu ted ridi sestry a lekari ARO a zajistuje nasojejunální sonda… Neodpovidas do uplne jine diskuse?
@Lena74 píše:
@j.a.n.i1 Opravdu? Myslela jsem, že je to tak, jak jsem napsala. Ale nemám to aktuálně zjištěné, těch 200 Kč měsíčně mně nezabije, takže je poctivě platím.
to děláš dobře, také jsem si platila minimum, měla jsem úraz a díky placení nemocenskému pojištění jsem dostala od pojišťovny vyplacenou pojistnou událost. Měla jsem neschopenku. Vždy se vyplatí platit i to málo.
@Ghotik píše:
to děláš dobře, také jsem si platila minimum, měla jsem úraz a díky placení nemocenskému pojištění jsem dostala od pojišťovny vyplacenou pojistnou událost. Měla jsem neschopenku. Vždy se vyplatí platit i to málo.
Tak určitě. Bohužel, čas nevrátíme ![]()
@mroe píše:
A cim bys ho jako krmila, kdyz je v umelem spanku?Jeho stravu ted ridi sestry a lekari ARO a zajistuje nasojejunální sonda… Neodpovidas do uplne jine diskuse?
Jj, trošku mimo téma :-/
Ahoj, předem mi je velmi lito čím momentálně jako cela rodina prochazite.
Praxe je takova, ze se obratite na soud a ten předběžným opatřením určí opatrovníka - nejspíše tedy manželku. Domluvte se s personálem nemocnice, nekdy to zajišťují i sami zdravotníci, nekdy musi rodina obehat vse sama. Dále by Vam pomohl sociální odbor na co vse mate a nemáte narok, či jinak Vas v teto složité situaci podpořil.
Posilam mnoho sil a at se vse v dobre obrátí.
@Petulka1234
Ježíš, to bych chtela videt ARO pacienta se selháním, kde to upraví strava… Sprav si hlavu…
Ahoj, potřebovala bych poradit. Můj švagr je hospitalizován na oddělení ARO, v umělém spánku, prognóza bohužel velmi nepříznivá (selhávání orgánů,..). Sestra je pochopitelně ve velmi špatném psychickém stavu, ale je potřeba zařídit pár věcí, co se týká každodenního života. Švagr je OSVČ, tak si myslím, že by bylo asi vhodné, pozastavit činnost, kvůli odvodům na zdravotním a sociálním, ale co pak? Přihlásit ho na pracák? Nebo jak postupovat? Máte s tím někdo zkušenost? Jde mi také o to, co nejvíc finančně ulehčit rodině.. Kam všude zajít, co mít sebou (z nemocnice) atd.? Budu ráda za každou radu a zkušenost. Samozřejmě všichni doufáme, že bude líp a přežije, ale momentálně je toto potřeba asi nějak pořešit. Díky.