Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Když člověka uvedou.do umělého spánku udělají mu umělý. vývod? Babicka je v umělém spánku, a. má pytlík na moc A další pytlík na stolici.taky vodovatou teda. Bohužel jsme se nezeptali protože jsme nesehnali doktora a ani sestra tam nebyla. A nechtěli jsme se dívat…
moc nechápu dotaz…ptáš se jestli automaticky dělají člověku vývod? Lidi jsou zacévkovaní, stolice většinou odchází normálně.
Též moc dotaz nechápu, ale stomie se automaticky určitě nedělá. Musí být problém se střevy, vyprazdňováním.
@Anonymní píše:
Dobrý den,
Když člověka uvedou.do umělého spánku udělají mu umělý. vývod? Babicka je v umělém spánku, a. má pytlík na moc A další pytlík na stolici.taky vodovatou teda. Bohužel jsme se nezeptali protože jsme nesehnali doktora a ani sestra tam nebyla. A nechtěli jsme se dívat…
umělý spánek neznamená, že má umělý vývod - k tomu musí být důvod.
Někdy se dává sonda do tenkého střeva a tím se pak pacient krmí tekutou stravou. Možná pokud to má zavedené krátce tak má nakonci zatím pytlík na odpad šťáv, až nebude odvádět nic tak se sundá a sonda bude zavřená a otevře se jen na příjem stravy…
Omlouvám se, že jsem špatně napsala dotaz, tak znovu a lépe. Babicka má u postele pytlík na moc, a potom z. druhé. strany, má druhý pytlík a byla v nem tekutina tmava, tak.jsme usoudili, že. ji udělali umělý vývod na stolici. Pokud to není vývod na stolici, tak z těla už neodchází žádná jiná tekutina krom moči a stolice když je člověk v umělém spánku.
Doufám, že je tohle lépe fotmovane a chápete můj dotaz
Dekuji
Umělý vývod se obvykle chápe jako stomie, tj. „díra do těla“, tohle mi připadá, ze by mohl byt dren..
Je po nějaké operaci? Jinak klasika hadička na moč, to je cévka. Stomie mívá pytlík hned u těla, pokud ji to visí na posteli, je to cévka. Dren taky bývá do sáčku. Že by byla cévka na stolici, s tím jsem se nesetkala.. Ale doktorka nejsem, jen dost po nemocnicích… ![]()
Dreny bývají po operacích, hrudních i břišních. Ten hrudní bývá do takové krabičky (lahve), břišní do sáčku. Mohla by ji ta hadička vest z břicha? ![]()
@Lencaaaa píše:
Omlouvám se, že jsem špatně napsala dotaz, tak znovu a lépe. Babicka má u postele pytlík na moc, a potom z. druhé. strany, má druhý pytlík a byla v nem tekutina tmava, tak.jsme usoudili, že. ji udělali umělý vývod na stolici. Pokud to není vývod na stolici, tak z těla už neodchází žádná jiná tekutina krom moči a stolice když je člověk v umělém spánku.
Dekuji
Tipuji to na drén, měla jsem ho po operaci žaludku taky. Tekutina v něm je hodně tmavá, až černá.
@sloninka aha, ale ona po. operaci není měla těžkou srdeční arytmii a k tomu nějaký zánět v těle a kvůli tomu ji museli uvést do umělého spánku. A navíc ten neidentifikovatelny pytlík má u hlavy ale podle hadicky která vede pod deku je to u břicha…
@Lencaaaa Myslím, že by to mohla mít vzhledem k tomu zánětu, ale nejsem zdravotník, jenom tipuji. Je mi jasné, že je nepříjemné, když vlastně nevíš, co to babička má. Ale to ti řekne jedině doktor. Jinak já bych v tuto chvíli byla asertivní až drzá a doktora bych se prostě u sestry dožadovala. někdo musí sloužit, klidně bych počkala.
@Lencaaaa a odkud cévka vede? Může to být NGS (sonda přes nos do žaludku) tou můžou krmit a v případě potřeby slouží jako odpad na žal. šťávy. Pak PEG (sonda přímo přes břicho díra do žaludku) použití stejné. Pak existuje hadice přes konečník do střev na odvod tekuté stolice, v podstatě je to jako velká močová cévka. Poslední možnost je stomie „vývod na stolici“ to je díra přes břicho do střeva, ale ta nemívá žádnou hadici, má rovnou nelepený sáček ke kůži.
@Lencaaaa píše:
Dekuji
je po operaci? asi to bude nejaky dren. pytlik na stolici nevisi vedle postele, je nalepeny na bricho, neni videt.
@Lencaaaa píše:
@sloninka aha, ale ona po. operaci není měla těžkou srdeční arytmii a k tomu nějaký zánět v těle a kvůli tomu ji museli uvést do umělého spánku. A navíc ten neidentifikovatelny pytlík má u hlavy ale podle hadicky která vede pod deku je to u břicha…
a jak silna je ta hadicka?
@Pudloslava píše:
a jak silna je ta hadicka?
prave ze to vypada stejne jako ten vyvod na moc. jen ta tekutina uvnit neni zluta ale tmava (omlouvam se za podrobne popis ale jinak to vysvetlit neumim :-/)
@Lencaaaa píše:
prave ze to vypada stejne jako ten vyvod na moc. jen ta tekutina uvnit neni zluta ale tmava (omlouvam se za podrobne popis ale jinak to vysvetlit neumim :-/)
ta tloustka cca 1 cm je nejspis fakt nejaky dren. kdyby to bylo tak do 5mm, tak me napadlo, ze dostala transfusi - to je skoro cerne a sestry si mohly ten pytlik na chvilku odlozit do postele treba kvuli nejake manipulaci s babickou. Vyvod na stolici zadnou haciku nema, sacek se nalepuje primo na otvor v brise a ten otvor je nejmin 5 cm siroky.
Dobrý den,