Umírá mi táta

Twitter
20.2.15 20:54

Umírá mi táta

Ahoj,
hledala jsem po internetu, kde bych mohla napsat o tom, jak mi odchází jeden z rodičů. Emimi znám dlouho, rozhodla jsem se teda sem. Snad mě pochopíte i poradíte.
Taťka trpí rakovinou tlustého střeva v konečném stádiu. Metastázy po celém těle a teď zjistili velký nádor v žaludku. Nemůže vůbec pozřít potravu, výživu mu dávají v kapačkách. Než zjistili tento nález, chtěli ho mamce dát domů na dožití, že by to bylo tak 3 týdny. Ale teď to bude mít prý rychlý spád, že už jí ho domů nadají.
Zítra ho jedem navštívit. Já manžel, naše malá a mamka. Pravděpodobně to bude poslední návštěva. Je mi moc úzko, mám strach. Neviděla jsem ho asi 14 dní, to byl normálně doma a ještě za námi zašel do kuchyně, hrál si s malou.
Chtěla bych, aby ta návštěva byla co nejvíc normální. Mamka nechce, aby z nás něco poznal, že umírá. O čem se s ním mám takto bavit? :( on sám nemluví, jen pokýve hlavou. Napadly mě jen moje děti, něco o nich. Taky můžu pomluvit zařízení pokoje nebo něco tak. Já jsem s ním vlastně nikdy o té nemoci nemluvila, věděla jsem, že ji má, on taky, tak jsme to brali a nijak to nerozebírali.
Nejvíc mě mrzí, že má zemřít v té nemocnici, že ho nedají dožít domů. Možná kdyby máti fakt chtěla, dali by ho. Ale podle toho co mi říkala, tak mám pocit, že spíš nechce :( má taky strach, starala se o nej celou tu dobu, co byl nemocný, jezdila s ním všude na vyšetření. Tak jsem myslela, že by si ho domů vzít mohla. Zítra s ní o tom promluvím.
Ach jo, ani nevíte jak mi je. Ruce se mi třesou, bolí mě hlava ze všech těch příšerných představ. Dneska si musím vzít prášek na spaní, jinak budu celou noc vzhůru s pořádnou depresí.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8283
20.2.15 20:58

Jak já tě chápu, taky mi umřel tatka na rakovinu a bylo mi hrozně, všichni to věděli ale nikdo o tom nemluvil. My si ho teda vzali domu. Bud silná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937
20.2.15 20:59

@Twitter Tak ho vem domu ty! Nebo nadstandart a byt tam s nim. Tema rozhovoru nenaplanujes, proste tam s nim budte, co nejdele, pomozte mu treba s hygienou, treba mu prectete, co mel rad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

@Twitter my tohle měli s dědou.. chjo.. hodně sil :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka

Prožíváme podobné období s tchánem (karcinom plic) Neporadím asi nic, mohu ti jen poslat :hug:. Tchám už nemá sílu ani otevřít oči, ale zatím alespoň vnímá okolí. Momentálně se ho snažíme dostat domů na dožití i když naší největší překážkou je zabedněný zbytek rodiny :?

• Citovat
  • Upravit
515
20.2.15 21:02

Nevim jka vam je, neumim si to ani predstavit, ale drzim moc pesti, aby zitrejsi navsteva byla v ramci moznosti prijemna pro vas pro vsechny…neumim se asi dobre vyjadrit ani poradne poradit, ale myslim si, ze planovat o cem se budete s tatinkem bavit je zbytecne..prijde to samo hned zitra…a verim, ze vase mala vam v tom pomuze urcite nejvci, kdyz ji berete s sebou :) deti vidi veci pozitivne a byt je to nekdy moc tezke, je potreba se to od nich naucit ;) pise se to lehce, hur dela, ale - nebojte se, teste se za tatinkem a preju moc moc pozitivni naladu na zitrek cele vasi rodine… :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16744
20.2.15 21:03

@Twitter co na to říct :hug: :hug: :hug: přeju hodně sil

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30937

@Twitter jinak mamce nic nevycitej, ze ho nechce vzit domu, musi byt z toho na dne. Ted musi prijit jiny silny clen rodiny a zacit jednat a mamce pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257

Takhle mi umřel děda, věděli jsme že návštěva to bude už asi i poslední :,(..normálně jsem mu říkala všechno co se stalo a jak se mám a jak je venku a jak miluju, obímala jsem ho, hladila, vlastně jsem se sním i jako by loučila, i když pak už nevnímal, stiskl mi na konci ruku a ukípla mu slza.Dala jsem do toho setkání všechno, ono opravdu to může být rychlí :( :( a je škoda nejednat na rovinu a nerozloučit se, asi bych se mu hlavně snažila dát najevo lásko, komunikace už nějak vznikne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43
20.2.15 21:05

Můj taťka měl taky rakovinu tl. střeva, je to už 8 let co umřel, měli jsme ho doma, jezdily k nám sestřičky, dalo se to zvládnout, ale je pravda, ze jsme na to byly s mamkou dvě. Přeji hodně sil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
20.2.15 21:05

Proc nechcete aby vedel, ze umira? Ver, ze on to vi a vedel to drive nez vy :hug: Mam specializaci v paliativnim osetrovani…hodne pomaha obema stranam o tom otevrene mluvit, rozloucit se, rict si jak moc se mate radi, zavzpominat na casy minule…Nevim jake jsou vase rodinne vztahy, nekde to proste nedokazi.Ale je to opravdu velmi dulezite, patri to k procesu…Je mi to moc lito, preji hodne sily :hug: :hug: Pokud chces klidne napis SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21911
20.2.15 21:08
@Andy27 píše:
Takhle mi umřel děda, věděli jsme že návštěva to bude už asi i poslední :,(..normálně jsem mu říkala všechno co se stalo a jak se mám a jak je venku a jak miluju, obímala jsem ho, hladila, vlastně jsem se sním i jako by loučila, i když pak už nevnímal, stiskl mi na konci ruku a ukípla mu slza.Dala jsem do toho setkání všechno, ono opravdu to může být rychlí :( :( a je škoda nejednat na rovinu a nerozloučit se, asi bych se mu hlavně snažila dát najevo lásko, komunikace už nějak vznikne
:palec: :hug: Sluch odchazi jako posledni smysl..Slysi vse co jim rikame. Udelala jsi to bez chyby :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
791
20.2.15 21:10

Chápu naprosto. Mamka mi umřela před necelým rokem a půl taky na rakovinu. Měsíc před smrtí jí doktor řekl, že už jí není pomoci (nám to neřekla). Když jsem byla s ní chtěla hlavně, aby se hodně mluvilo. O čemkoliv (já a sestra jsme byly těhotné, takže o těhotenství). Nechtěla být hlavně sama.
Jinak ale tvou mamku chápu, že tatínka nechá v nemocnici. Ono je jiné starat se o člověka, krerý ještě chodí a jiné o někoho, kdo už odchází. Moje mamka byla do posledního dne doma a taťka se sestrou už to nezvládali. Bylo to hodně náročné psychicky.

Hlavně se držte a posílám hodně síly :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
657
20.2.15 21:10

Komunikace přijde sama, pocasi, mala, bezne veci.Co se tyka pece doma. Zvladne ho maminka koupat, prebalit atd? Takto nemocni lidi se duši při piti, nechteji jist atd.Je to hodně tezke.Maji i velke bolesti a v nemocnici mu umi pomoct.Nech to rozhodnuti na mamince

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
827
20.2.15 21:11

Víš, tatínek už asi moc nevnímá, jeho mysl je asi zastřena léky, určitě netrpí, o to se v nemocnici starají. Poslední hodiny se svým tatínkem jsem strávila na jipu, nevnímal mě, držela jsem ho za ruku a pak mu dala poslední pusu na tvář na rozloučenou. Odešel v klidu a pokoji za několik hodin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová