Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny,
často hlavně při jízdě autem přemýšlím jak bych zvládla krizovou situaci při nějaké nehodě (nemusí jen v autě), vlastní nebo cizí. Já sama totiž nemám pořádný kurz první pomoci a vlastně ani ve škole popřípadě v autoškole jsem kurz první pomoci neabsolvovala
. Mám z toho černé svědomí a někdy i trochu strach, že se něco stane a já nebudu schopná pomoct. Kurz bych si ráda udělala ale vždy je nějaké ALE… zatím jsem byla moc líná a nikdy se k absolvování kurzu nedokopala, popřípadě do toho přišlo něco důležitějšího. A moje otázka je… Jak jste na tom vy? Umíte podat první pomoc? Kde jste se to naučili? Je v dnešní době normální, že něco takového neumím a nebo jsem ostuda?
PS: v nadpisu nebylo povolené použít slovo pomoc
Umím a použila jsem. základy jsem se naučila na základce v hodinách branné výchovy, postupně se nabalovaly další poznatky, nejpřínosnější byl 1 semestr s doktorem od záchranky a školení pro asistenci s vozíčkáři. Ti byli suproví, nechali nás na sobě vyzkoušet kdeco, odmítli jen tepenné krvácení ![]()
Příspěvek upraven 28.04.14 v 19:39
@every.lee no tak pokud je clovek v bezvědomí tak by si snim hýbat asi nemela. Hlavne co prvni by jsi mela udelat je zavolat sanitku. Jinak nas učili v autoskola stabilizovanou polohu a jak resusticovat.
První pomoc umím a bez váhání bych dala (pokud by samozřejmě nešlo o nějakého feťáka či pochybnou existenci, pak bych se musela hodně rozmýšlet protože pomoc někomu v nouzi beru jako samozřejmost, ale za cenu svého zdraví…
)…
Umím, mám kurz pro zdravotníky dětských zotavovacích akcí. Osobně bych Ti absolvování kurzu doporučila, člověk se cítí obecně jistěji když ví, jak má reagovat a tu pomoc poskytnout prostě umí.
@every.lee ano, umím, použila jsem. Myslím, že je to základ, co by měl člověk vědět - nikdy nevíš, k čemu se můžeš dostat..
Tak já mám záchranáře 3 stupně. ještě jeden mi chybí a to je záchrana na vodě. Myslím že první pomoc alespoň základní by měl umět každý. Ale první pomoc je už ta že zavoláš 155. už jsem použila několikrát, naposled minulý týden o víkendu v nákupáku kde zkolaboval pán. Nejhorší zážitek je motorkář který mi umřel pod rukama, mladý kluk ani za to nemohl.
Neumím a popravdě doufám, že to nebudu muset dělat. Volala bych hned záchranku a pak poslouchala jejich instrukce (v ideální případě bch se snažila sehnat někoho, komu by nevadilo tu první pomoc poskytnout).
Teda něco jsem probírali na základce a táborech, ale podle mě je lepší jet podle instrukcí, než ve stresu něco zbabrat a pak si to vyčítat.
Ano, umím poskytnout první pomoc, chodím pravidelně na kurz. V kabelce sebou pořád nosím gumové jednorázové rukavice, kdybych se dostala do situace, že bych musela s někým manipulovat a pomáhat třeba krvácejícímu člověku. Ovládat první pomoc považuju za samozřejmou všeobecnou znalost a vedu k tomu i 15-tiletou dceru. V situaci, kdy jsem musela nějakou pomoc poskytovat jsem byla 2×. A nechápu, že jsou lidi, kteří si najdou čas a peníze na gelové nehty, značkové oblečení a pravidelné solárko, ale na kurz první pomoci si ten čas nebo peníze nevyšetří ![]()
Clovek si furt rika, ze by to zvladl, a kdyz jsem mela nakonec zavolat zachranku, nebyla jsem schopna ani otevrit mobil..
![]()
Mám čtyřdenní kurz, a tak snad tuším, co kdy dělat. Ale jak bych se kdy zachovala…
Ale taky si myslím, že by to měl absolvovat každý, v nějaké i menší formě.
Mě právě dost honí černý myšlenky že třeba bude autonehoda a někdo tam zemře protože já to neumím a koukám že jsem asi jedna z opravdu hodně hodně malá které to neumí, tak bych s tím něco měla udělat ![]()
@Misi-nnka kouknu aspoň na to ![]()
Kurzem jsem prošla, jak bych reagovala v určité situaci nevím.
Nám hlavně tloukli do hlavy, chránit své zdraví. U autonehody nasadit nejdřív vestu, pak použít gumové rukavice, pak volat záchranku.