Umíte dát první pomoc?

642
28.4.14 19:31

Umíte dát první p-o-m-o-c?

Zdravím všechny,

často hlavně při jízdě autem přemýšlím jak bych zvládla krizovou situaci při nějaké nehodě (nemusí jen v autě), vlastní nebo cizí. Já sama totiž nemám pořádný kurz první pomoci a vlastně ani ve škole popřípadě v autoškole jsem kurz první pomoci neabsolvovala :oops:. Mám z toho černé svědomí a někdy i trochu strach, že se něco stane a já nebudu schopná pomoct. Kurz bych si ráda udělala ale vždy je nějaké ALE… zatím jsem byla moc líná a nikdy se k absolvování kurzu nedokopala, popřípadě do toho přišlo něco důležitějšího. A moje otázka je… Jak jste na tom vy? Umíte podat první pomoc? Kde jste se to naučili? Je v dnešní době normální, že něco takového neumím a nebo jsem ostuda?

PS: v nadpisu nebylo povolené použít slovo pomoc

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26246
28.4.14 19:33

Umím a použila jsem. základy jsem se naučila na základce v hodinách branné výchovy, postupně se nabalovaly další poznatky, nejpřínosnější byl 1 semestr s doktorem od záchranky a školení pro asistenci s vozíčkáři. Ti byli suproví, nechali nás na sobě vyzkoušet kdeco, odmítli jen tepenné krvácení :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.04.14 v 19:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1511
28.4.14 19:37

@every.lee no tak pokud je clovek v bezvědomí tak by si snim hýbat asi nemela. Hlavne co prvni by jsi mela udelat je zavolat sanitku. Jinak nas učili v autoskola stabilizovanou polohu a jak resusticovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
MarkétkaBeruška

První pomoc umím a bez váhání bych dala (pokud by samozřejmě nešlo o nějakého feťáka či pochybnou existenci, pak bych se musela hodně rozmýšlet protože pomoc někomu v nouzi beru jako samozřejmost, ale za cenu svého zdraví… :nevim: )…

• Citovat
  • Upravit
2153

Umím, mám kurz pro zdravotníky dětských zotavovacích akcí. Osobně bych Ti absolvování kurzu doporučila, člověk se cítí obecně jistěji když ví, jak má reagovat a tu pomoc poskytnout prostě umí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725

@every.lee ano, umím, použila jsem. Myslím, že je to základ, co by měl člověk vědět - nikdy nevíš, k čemu se můžeš dostat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1675

Tak já mám záchranáře 3 stupně. ještě jeden mi chybí a to je záchrana na vodě. Myslím že první pomoc alespoň základní by měl umět každý. Ale první pomoc je už ta že zavoláš 155. už jsem použila několikrát, naposled minulý týden o víkendu v nákupáku kde zkolaboval pán. Nejhorší zážitek je motorkář který mi umřel pod rukama, mladý kluk ani za to nemohl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1511
28.4.14 19:38

@every.lee staci se kouknout na net tady to vsechno bude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.4.14 19:42

Neumím a popravdě doufám, že to nebudu muset dělat. Volala bych hned záchranku a pak poslouchala jejich instrukce (v ideální případě bch se snažila sehnat někoho, komu by nevadilo tu první pomoc poskytnout).
Teda něco jsem probírali na základce a táborech, ale podle mě je lepší jet podle instrukcí, než ve stresu něco zbabrat a pak si to vyčítat.

• Citovat
  • Upravit
228
28.4.14 19:42

Ano, umím poskytnout první pomoc, chodím pravidelně na kurz. V kabelce sebou pořád nosím gumové jednorázové rukavice, kdybych se dostala do situace, že bych musela s někým manipulovat a pomáhat třeba krvácejícímu člověku. Ovládat první pomoc považuju za samozřejmou všeobecnou znalost a vedu k tomu i 15-tiletou dceru. V situaci, kdy jsem musela nějakou pomoc poskytovat jsem byla 2×. A nechápu, že jsou lidi, kteří si najdou čas a peníze na gelové nehty, značkové oblečení a pravidelné solárko, ale na kurz první pomoci si ten čas nebo peníze nevyšetří :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1657
28.4.14 19:43

Clovek si furt rika, ze by to zvladl, a kdyz jsem mela nakonec zavolat zachranku, nebyla jsem schopna ani otevrit mobil.. :( :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10248
28.4.14 19:43

Mám čtyřdenní kurz, a tak snad tuším, co kdy dělat. Ale jak bych se kdy zachovala…
Ale taky si myslím, že by to měl absolvovat každý, v nějaké i menší formě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
642
28.4.14 19:44

Mě právě dost honí černý myšlenky že třeba bude autonehoda a někdo tam zemře protože já to neumím a koukám že jsem asi jedna z opravdu hodně hodně malá které to neumí, tak bych s tím něco měla udělat :oops:

@Misi-nnka kouknu aspoň na to ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
28.4.14 19:45

Umím a už jsem i dávala…2 x

• Citovat
  • Upravit
25182
28.4.14 19:45

Kurzem jsem prošla, jak bych reagovala v určité situaci nevím.

Nám hlavně tloukli do hlavy, chránit své zdraví. U autonehody nasadit nejdřív vestu, pak použít gumové rukavice, pak volat záchranku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák