Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
přeji upřímnou soustrast
, mě umřel tatínek před necelými dvěma měsíci. Byla tak jak píšeš pro osobní věci v nemocnici i pro úmrtní list, pak jsem s ním i s občankou a věcmi do rakve zanesla na pohřební službu, tam jsem si vybrala jaký druh obřadu chci jestli jen kremaci,se spopelněním, např. autobus pro smuteční hosty,jakou rakev, jaký druh parte a hlavně zálohu zaplatit, mi měli minimum zálohy bylo 10000kč, pak jsme dopláceli, jo a ptali si i jestli ho mají oholit a tak…
Ahoj anonymní,
upřímnou soustrast, je mi to líto i když se neznáme. ![]()
Mně maminka zemřela před 3 lety taky před vánoci. Otec šel s úmrtním listem na pohřební službu, kde vše zajistili. Měli jsme kremaci s obřadem a vyšlo to tuším na 20 tisíc.
Zeptej se nebo zavolej do více pohřebních společností at ti řeknou jaké služby a za jaké ceny nabízejí. Je lepší mít maličko přehled i když je to velmi těžká a smutná situace. Posílám hodně sil
![]()
Jinak já teda asi překročila zákon, neb jsem si nechala osobní doklady maminky na památku. ![]()
Anonymní píše:
Holky moc Vám děkuji...... Vrítit občanku?ježiš tak to je pro mě vážně novinka, díky za radu
mi občanku nesli na pohřební službu(pietu) a oni pak skartovali,můj tatínek bydlel v domově pro seniory, jinak mi umřela i maminka před 4,5 lety, to vyřizovala sestra, až teď to vím, co vše se musí zařídit
Ahoj,
tak u nás v práci to fungovalo tak, že se s pozůstalým domlovalo, kterou pohřební službu si bude přát. Doporučili jsme mu tu, s kterou jsme měli dobré zkušenosti a podle toho, kterou si vybral jsme jim volali. Oni si vezmou úmrtní list a OP. Pak jdeš na tu konktrétní pohřební službu a oni už ti řeknou co a jak dál. Většinou tě vedou krok za krokem. Jaký druh pohřbu, jakou budeš chtít rakev nebo urnu, domluví se s tebou na datumu pohřbu,poradí ti kam jít vytisknout parte, kdy přinést oblečení zemřelému a potom kdy máš přijít zaplatit atd.
Je toho hodně, ale většinou ti to nadiktují krok za krokem a ty jen půjdeš a spoustu toho zařídí oni.
A jinak upřímnou soustrast.
Je mi to moc líto
Já tohle všechno zařizovala sama před dvěma lety. Jen si to opravdu nepamatuju, mám to zamlžené. Jen je mi líto co prožíváš ![]()
Upřímnou soustrast
Vím, co prožíváš, mě maminka umřela před 4 měsíci a do teď tomu pořád nemohu uvěřit
Pohřební službu jsme si vybrali sami a oni vše zařídili, oblečení jsme tam donesli. Nás to stálo cca 20 tis. A pak se ozvala sama notářka na vyřízení dědictví. Tam jsem nechala 13tis jako odměnu notáři
Ta se počítá podle hodnoty majetku.
Upřímnou soustrast.....tatínek mi umřel už před 6ti lety. TEn kolotoč okolo si moc nepamatuju, zařizovala vše moje maminka, ač jsme tedy chodili všude s ní.
Jen co vím, pokud je to pro tebe důležité a máš přístup k bankovnímu účtu svého tatínka, radím vybrat či urychleně převést peníze jinam. Možná už je pozdě, banka účet hodně rychle zablokuje a nebude s ním možné disponovat až do vyřízení pozůstalosti notářem…u nás to trvalo rok. V našem případě by to byla katastrofa - veškeré rodinné finance byly na účtě našeho otce. Takže za tuto radu jsme byli vděční.
Omlouvám se, že v takové situaci píši tuto radu, ale pro nás to bylo opravdu důležité. Tady se tato informace může třeba taky hodit. Nebo někomu dalšímu.
Posílám hodně sil. ![]()
Ahoj,
ten účet zase tak rychle nezablokují, to udělá až notář, když začne řešit dědické řízení. Takže na to máte tak 14-21dní.
Jo a pohřeb mě stál kolem 18tis., jestli si to dobře pamatuji a pak se platí ještě docela velká suma nořáři. Bohužel.
Holky moc Vám děkuji za rady a vlastní zkušenosti ![]()
Za chvilku jdu do nemocnice a pohřební službu jsem si už vybrala. Jen s těma financema to bude hodně náročné kor ted před vánocemi
Účet ani jiné věci řešit nemusím, protože otec neměl nic, vůbec nic
![]()
Upřímnou soustrast, mě před 2lety zemřel tchán, manžel zařizoval pohřeb…ohledně té banky, opravdu se účet bude blokovat a pak se ještě řeší ty výběry po datu úmrtí u notáře, tohle může být pak velmi nepříjemná situace. Jinak notář obešle dědice sám, uvědomí jej o úmrtí úřady. Manželovi velmi pomohli v nemocnici, kde tchán zemřel a potom v pohřební službě, i ve věci parte a podobně.
Díky… už jsem všechno zařídila parte mám doma a pohřeb bude v pondělí…
Ahoj holky… chci se zeptat. Umřel mi bratr a my nevíme co udělat dřív. Co zařídit. Tělo je ještě v ústavu soudního lékařství po pitvě a příští týden by nám ho měli vydat. Ale nevim jak to je, když chceme jen zpopelnit a urnu si vzít. Máme v plánu ho pak rozprášit jinde až bude hezčí počasí a bude to uzavřené. Kolik stojí jen zpopelnění bez těch kravin. Jedna se o Prahu. Ty ceníky jsou tam takový divný na těch stránkách, všude je to s pohřbem a to mi nechceme. Nebo mi stačí nějakej odkaz..