Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, měla jsem auto měsíc v servisu (oprava nárazníku). Vyzvedla jsem si auto a mám pocit ze nějak víc žere než predtim - například jak je takový ten ukazatel kolik km zbývá do tankování tak každých 500m co ujedu tak ubyde 1 km (což nechápu když jsem ujela 500m). Další ukazatel píše ze spotřeba je 6l/100km, ale fakt mám pocit ze rucicka která ukazuje kolik je tam benzinu jde dolu nějak rychleji. Kontrolovala jsem a z auta benzin neteče. Jsem paranoidní nebo stalo se to někomu?
@zudina píše:
Ahoj, měla jsem auto měsíc v servisu (oprava nárazníku). Vyzvedla jsem si auto a mám pocit ze nějak víc žere než predtim - například jak je takový ten ukazatel kolik km zbývá do tankování tak každých 500m co ujedu tak ubyde 1 km (což nechápu když jsem ujela 500m). Další ukazatel píše ze spotřeba je 6l/100km, ale fakt mám pocit ze rucicka která ukazuje kolik je tam benzinu jde dolu nějak rychleji. Kontrolovala jsem a z auta benzin neteče. Jsem paranoidní nebo stalo se to někomu?
Ten dojezd kolik zbývá do tankování počítá auto s průměrné spotřeby a když zrovna jedeš nad průměrnou spotřebu - studený motor, časté zastavování a rozjezdy- tak to ubývá rychleji
@zudina
záleží jak jedeš, nebo poskakuješ v koloně, to trápíš nejen sebe, ale i to auto
@zudina píše:
To je pouze orientační. Když jezdíš pouze město s vysokou spotřebou a pak se vydas na okresku, tak ti km při dojezdu přibývají dokonce.
Vedu si jednoduchou knihu jízd, takže podle toho poznám anomálie ve spotřebě. Nechápu lidi, co to nedělají.
Všem dekuju! Aha takže ty km co ukazuji do “návštěvy benzinky” nejsou tedy podle skutečně ujetych km? No asi jsem blba to jsem nevěděla. No jela jsem celkem normálně ale dost jsem stala to je fakt. Takže kdyby byl únik benzinu bych poznala ze to teče? Nebo to nemusí být vidět? Já vím ze mám blbě dotazy ale chlapa doma nemám a pocitam každou Kč takže ksem trosku vystresla ![]()
@Zumpa píše:
Vedu si jednoduchou knihu jízd, takže podle toho poznám anomálie ve spotřebě. Nechápu lidi, co to nedělají.
To fakt nevim jak se vede, taková kniha jízd
@zudina píše:
To fakt nevim jak se vede, taková kniha jízd
Třeba v excelu, eviduji si tankování + najeté km.
Záleží jak jedes, když jedes treba plynule na dalnici, tak mas menší spotřebu, než když se plácáš po městě a co par metru stojis někde na semaforu. Ta spotřeba je orientační a meni se to podle aktuální spotřeby no.
@Zumpa píše:
Taky, Notýsek a z jedný strany benzín a z druhý údržba. Počítače mne živěj, takže samozřejmě si ty důležitý věci radší píšu.
@Zumpa píše:
Tak takhle bych se fakt chtěla nudit
od toho abych věděla kolik ujedu na nádrž stačí počítadlo v maxidotu a paměť v hlavě a víc k životu nepotřebuju
@zudina píše:
Všem dekuju! Aha takže ty km co ukazuji do “návštěvy benzinky” nejsou tedy podle skutečně ujetych km? No asi jsem blba to jsem nevěděla. No jela jsem celkem normálně ale dost jsem stala to je fakt. Takže kdyby byl únik benzinu bych poznala ze to teče? Nebo to nemusí být vidět? Já vím ze mám blbě dotazy ale chlapa doma nemám a pocitam každou Kč takže ksem trosku vystresla
Ona ta počítadla jsou taková orientační. Nám po poslední velké opravě běžně ukazuje počítač spotřebu kolem 9 l na 100km, ale dle spočítání spotřeby na benzíně máme běžnou spotřebu kolem 6 l na 100km. Nejlepší je si na benzíně vynulovat ujeté km nabrat plnou nádrž do cvaknutí. Pak s tím nějakou dobu jezdit a příště načerpat na stejné benzíně - někde může stojan vypínat dřív nebo dýl a spočítat spotřebu. Počet litrů vydělit počtem km ve stovkách.
@Týna0025 píše:
Tak takhle bych se fakt chtěla nudit![]()
![]()
od toho abych věděla kolik ujedu na nádrž stačí počítadlo v maxidotu a paměť v hlavě a víc k životu nepotřebuju
znám lidi co to dělají, ale já vím, že tohle nedám.
Jsem ráda, že hlídám jakž takž spotřebu plynu a elektřiny.
@Aspera píše:
Ona ta počítadla jsou taková orientační. Nám po poslední velké opravě běžně ukazuje počítač spotřebu kolem 9 l na 100km, ale dle spočítání spotřeby na benzíně máme běžnou spotřebu kolem 6 l na 100km. Nejlepší je si na benzíně vynulovat ujeté km nabrat plnou nádrž do cvaknutí. Pak s tím nějakou dobu jezdit a příště načerpat na stejné benzíně - někde může stojan vypínat dřív nebo dýl a spočítat spotřebu. Počet litrů vydělit počtem km ve stovkách.
Což je naprostý nesmysl. Jsou to certifikované měřící přístroje. Může tankovat kdekoliv.
@Týna0025 píše:
Tak takhle bych se fakt chtěla nudit![]()
![]()
Dojezd pochopitelně dnes ukazuje každé auto, ale o tom jsem nepsal. Vedu si u všech aut takovou primitivní evidenci, jakoby knihu jízd - mj. kdy jsem natankoval, kolik a stav tachometru. Z toho mi pak vypadne spotřeba mezi tankováním a pak dlouhodobě vidíš spotřebu auta. Pokud se spotřeba zvýší, tak je něco špatně. Já si to vedu v Excelu, jinak jsou na to webové aplikaci či apky do mobilních telefonů. Není to o nudě, to zapsání těch tří informací ti zabere pár sekund.