Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, hledám někoho, kdo to měl podobně.. Malinký se narodil jako dráždivé miminko (propinani do luku, neustálý brek, kdykoliv jsem ho položila, nespal atd.), bohužel jsem nevěděla, že existuje takový pojem, že se propinani do luku řeší na neurologii atd., myslela jsem si, že jsem neschopná matka a že malému nerozumím. Takže jsem s ním zápasila a zápasila a bohužel aktivně neřešila např. u doktorky. Cvičit Vojtovku jsme začali až skoro v půl roce. Jen pro vsuvku, malého jsem vzali k fyzio ve 4M, ten nám řekl, že je jen permanentně nasraný (cituji.) Ve 4,5M už jsem doktorce řekla, že opravdu nevím, co s ním, že sebou pořád hází, nechce být na podložce, poslala nás na fyzio a tam jsme se dozvěděli, že malý ani nepase koníky, ale že je to záklon, že je jakoby pořád v luku. To už mu bylo pět měsíců a něco, tři týdny jsme čekali, než jsme se k dané fyzio dostali. Pak jsme začali cvičit Vojtovku, ale je účinná do půl roku nejvíce prý, pak byl malý občas nemocný, ke konci už jsem s ním zápasila a měla jsem i pauzy, protože váží 10 kg a je neudržitelný…no ale k veci.
Do teď se propíná do luku, je opravdu hodně uplakaný, záklonu jsme ho nezbavili, pořád se hodně zaklání, je hodně nestabilní, plazí se a používá jen jednu ruku a nohu. Neumí si moc hrát s hračkami, člověk od něj nemůže vstát (a ne, není to separacka, je to tak od miminka.) V noci se budí stále třeba i 8×.. usne jen v kočárku nebo u prsa, sám se uklidnit neumí, nikdy ještě neusnul tak, že by např. ležel vedle mě a hlazení by pomohlo…hlavu si mi nikdy neoprel o hrudník, je to, jak kdyby jí neuměl ani položit.
Prosím je tu někdo, jehož miminko bylo v záklonu, nezbavili jste se ho, byla dráždivé i v 10M, propínalo se do luku i v tomto věku, neumělo se samo uklidnit? Jaké dítě z něj vyrostlo.
Mám pocit obrovského selhání…strašně jsem se snažila, pořád jsem ním chodila kočárem, aby spinkal, jedla jsem jedno jídlo denně, protože nebylo kdy se najist, opravdu pořád brečel jinak a jediné, co jsem měla hlavně udělat, bylo jít k doktorce nebo na fyzio… teď se bojím, že jsem mu zničila život..a stejně tak sobě a partnerovi. Už skoro rok opravdu nežijeme…no nic. A ano vím, že jsem sem už psala…ale bohužel stále jsme bez zlepšení.
Jinak na terapii chodím a antidepresiva jsem nasadila. Věřte mi prosím, že to, co popisuji, je pravda a primárním důvodem není má špatná psychika a špatně snášení nové role… kdo nezažil dráždivé miminko, nepochopí ![]()
Ahoj, když jsem to četla úplně mě zamrazilo. Sice jsem tuto situaci nezažila, ale držím pěsti a doufám, že se vše v dobré obrátí. Zkuste i nadále cvičit Vojtovku i když je to těžké. A na fyzio neměli problém s malým při cvičení ho udržet? Třeba by poradili ještě víc. A jiné vyšetření aby Vás poslali? Neříkejte mi, že doktorce při kontrolách nepřijde nic divné. Nás vždy honili kvůli každé prkotině. Hlavně si nic nevyčítejte a s manželem o tom taky mluvte…Vaše chyba to není. Každé mimčo je jiné…spíš přístup všech dr měl být jiný podle popisu
…Ještě jednou držím pěsti..
Ahoj, zkusila bych si objednat Bachovy kapky na miru jak pro tebe, tak pro miminko ( nezapomeň zmínit, že bereš antidepresiva) + kapky krize, když je nejhůř- používala jsem je od MEG bachovky nebo tak nějak
A objednala bych se na osteodinamiku a objednala bych se k panu doktorovi Živnému.. určitě najdeš na internetu ![]()
Taky bych zkusila osteodynamiku + zkusila fyzioterapii, ale ne Vojtovou metodou. Někoho, kdo s miminkem opravdu dokáže normálně manuálně popracovat a miminko odblokovat. Klidně zkus najít někoho, kdo dělá rehabilitaci pro postižené děti (ale taky ne Vojtovku) - většinou mají mnohem víc zkušeností než normálny fyzioterapeut. Má zkušenost je taková, že i po půl roce pár sezení u někoho, kdo ví, co dělá, udělá hrozně moc. My našli takovou paní v 8m a syn s predilekcí vůbec nešel do 2 vzpřímení. Po 2 sezeních byl na čtyrech. Neříkám, že to je tak vždy, u nás bylo jenom něco bloklé. Ale nefixuj se na to, že si něco nestihla. Nic si nevyčítej… Určitě i ještě teď lze miminku pomoct. Když něco, spíše bych se zlobila na pediatru, že vás na fyziorerapii nehnala dřív
.
A případně ještě další častý důvod propínání - co bříško? Nemůže mít nějakou alergii?
@deniska888 dobrý den, tak to vám dost závidím, že vás hned všude hnala…nějací pediatři prostě na ten PMV kašlou..
s malým teď cvičil Vojtovku přítel (je doma na HO), ale ani ten ho už neudrzi, strašně se prohýbá, vykrucuje do strany atd. Děkuji za podporu.
Jo a v úterý jsme byli na magnetické rezonanci. Zadanku na neurologii jsem si vyžádala v malého pěti měsících sama. Také mu brali krev. Na základě odběrů budeme od úterý do čtvrtka v nemocnici na další testy.
Jinak přemýšlím o změně pediatra. Malý se narodil přidušený, apgar 7 7 9, protrahovaný porod a pupečník kolem krku… pak vám na fyzio reknou, že nechápou proč s nižším apgarem neposílají hned. Je mi hrozně… když už na neurologii nás neposlala, tak alespoň k rehabilitačnímu lékaři mohla… Segre se narodila dcera s podobným apgarem, také přidušená a doktorka ji hned poslala na rehabilitace a na neurologii… ![]()
@BarboraR93 píše:
Jo a v úterý jsme byli na magnetické rezonanci. Zadanku na neurologii jsem si vyžádala v malého pěti měsících sama. Také mu brali krev. Na základě odběrů budeme od úterý do čtvrtka v nemocnici na další testy.
Jinak přemýšlím o změně pediatra. Malý se narodil přidušený, apgar 7 7 9, protrahovaný porod a pupečník kolem krku… pak vám na fyzio reknou, že nechápou proč s nižším apgarem neposílají hned. Je mi hrozně… když už na neurologii nás neposlala, tak alespoň k rehabilitačnímu lékaři mohla… Segre se narodila dcera s podobným apgarem, také přidušená a doktorka ji hned poslala na rehabilitace a na neurologii…
Starší kříšená, porod naprd, apgar nic moc (už si nepamatuju přesnej, ale nejméně jedna 6) a nikam nás nehnali, PMV ukázkovej. Mladší ukázkovej apgar a na fyzio jsme byli už ve 4m, prý se místo pasení propíná, nevim, mně i mámě (taky fyzio) přišla ok, nicméně párkrát jsme tam byli, pocvičili a dobrý. Takže apgarem čistě to nemusí být ![]()
@Lily Evans to nemusí, fyzio to mohla myslet tak, že u těch dětí je třeba větší pravděpodobnost nějakého problém. I já sama jsem si všimla, že skutečně kdo měl těžší porod, na té fyzio skončil. Kdo měl apgar 10 10 10, tomu se dítě vyvíjelo bez problémů. A zase ale - určitě to nemusí být pravidlo.
@BarboraR93 víš co, ono na té fyzio skončí hodně dětí, a je to dobře že máme takovou možnost
Pokud vám nejde Vojtovka, není to jediná možnost, zkus jinou fyzio - to že máte dráždivého chlapečka není vaše vina, je spousta způsobů jak pomoci a ještě není pozdě, neboj
Nebála bych se objednat se i jinam, taky není každá fyzio dobrá ![]()
Dobry večer. Moje první dcerka byla také od narozeni drazdiva, apgar skóre 5-9-10, v 7. minutě přišla dokonce křeč, podchladili ji a odvezli do fakultní nemocnice. Byla opravdu velmi uplakane miminko, které bylo neustále propnute do luku. Přišlo mi, ze první měsíce buď plakala nebo spala, nic mezitím. Podařilo se mi najít dobrého fyzioterapeuta a začali jsme cvičit bobatha (Vojtovku jsem nechtěla kvůli te drazdivosti, potřebovali jsme mimco uklidnit, ne naopak). Neusla jinak než u nekonečného kojení a časem i v nositku. Kočár vzala na milost až kolem 15. měsíce. Osobně si myslím, ze tim kontaktním přístupem, nekonečným kojením, nošením se nam ji s manželem podařilo “vypiplat”. Má téměř 6 let, je velice vnímava a citliva ve smyslu, ze by nikomu vědomě neublížila, ale nenechá si nic líbit. Jen není zakrena, spát sama v posteli se naucila snad ve dvou letech a usinat sama s příchodem třetího sourozence.
Co jsem tim románem chtěla říct, vydrzte a snažte se minimalizovat napětí (perinku od Kiedronove milovala), nebojte se houpat na fit balone při uspavani, nošení v šátku/nositku. Tyhle dráždivé děti bývají velice citlivé a potřebuji domazlit. Cviceni je super, ale ne s revem..
Asi me ted hodne maminek odsoudí, ale nam to pomohlo. Žádné další dítě uz takovou extra péči nepotrebovalo..
Držte se, děláte to, jak nejlepe umíte! Snad se to u Vás brzy zlepší!