Úplná změna oboru
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Úplná změna oboru
Máte někdo zkušenosti s úplnou změnou oboru?
Jsem farmaceutická asistentka a zároveň velký introvert. Paradoxně mě nevyčerpávají klienti se kterými mluvím pouze na dané téma, ale právě spolupracovníci. Jako introvert si ráda věci dělám sama, do hovoru s kolegy se moc nezapojuji. Na taková běžná konverzační témata nemám moc co říct. I když se snažím být milá a aspoň trochu konverzovat, moc oblíbená nejsem a kolegyně mě pomlouvají. Velmi mě to vyčerpává a hodně se to odráží na mé psychice. Vystřídala jsem už pár zaměstnání a všude to bylo stejné. Miluji čas strávený s rodinou, psem, ráda háčkuju a studium angličtiny.
Chystám se na mateřskou a uvažuju, jak na sobě zapracovat, abych mohla být svým vlastním pánem. Přemýšlela jsem na výukou angličtiny. Jsem někde mezi úrovní C1 - C2 a chystám se udělat si certifikát. Otázkou je, jestli se dá vůbec najít klientela, když nemám vzdělání v oboru atd. Prostě se toho bojím, ale zároveň vím, že situaci, ve které jsem moc dlouho nevydržím. Budu Vám moc vděčná za jakékoliv vaše poznatky a zkušenosti ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@kdyžnejdeoživot… Tak materska je dobra prilezitost k tomu vyzkouset neco jineho. Ale spis bys mela na sve povaze zapracovat, take jsem introvert, ale bezna konverzacni temata se daji v podstate nacvicit. Pokud nemas problem se zakazniky, tak bych zapracovala jen ta tech hovorech v kolektivu. A treba se zrovna v tomto otrkas na materske, kde clovek s cizimi lidmi mluvi mnohem vic nez bez deti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, taky řeším něco podobného, i když ne z důvodů jako ty. Myslím, že život je dost dlouhý na to, aby člověk dělal jenom jednu práci. Změnit obor jde, to už jsem si vyzkoušela. Teď uvažuji taky o certifikátu z NJ, i když nejsem ještě na úrovni jako ty C1-C2. V tvém případě, když umíš tak dobře anglicky, neváhej. Můžeš začít dávat soukromé hodiny i jako maminka na mateřské a než dítko odroste uvidíš, jestli se tím dokážeš uživit. A když to neklapne, tak se vždycky můžeš vrátit k původní profesi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hele upřímně, na výuku jazyků si myslím toho potřebuješ o hodně víc - do školy po Tobě budou chtít kvalifikaci, individuální hodiny jsou spíš na přivýdělek (známá to tak má, a to má peďák).
Spíš bych zkusila nějakou psychoterapii zaměřenou na komunikaci s kolegy, nebo třeba se naučit na názor kolegů prdět ![]()
A navíc upřímně, taky myslím, že s dítětem se to může zlepšit. Budeš ráda, že stíháš práci, nakoupit, uvařit, dítě vyzvednout a obstarat atd. - takže nebudeš mít kapacitu řešit, co kolegyně říkají: prostě se nedružíš, protože nestíháš…
Příspěvek upraven 07.02.16 v 12:51
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Co se tyka uceni: myslim, ze VS diplom v oboru anglictina mit nutne nemusis, ucitelske certifikaty TEFL / CELTA by asi dost pomohly, kdyz to tedy dotahnes na tu C2, takze asi napred udelat CPE u Cambridge?
Pripadne muzes zkusit na statni jazykovce udelat specialni statnice z prekladatelstvi a byt prekladatelka…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ty si myslíš, že jako introvert budeš zvládat několik hodin denně se skupinkou po pěti lidech? Co když ti nesednou povahově? Při VŠ jsem učila v jazykovce a byl to psychický zápřah i na mne, a to si myslím, že jsem dost extrovertně založená.
Jinak samotný certifikát ti k výuce stačit nebude, respektive můžeš si udělat živnost, ale nečekej velký zájem, kor když budeš chtít vydělat.
Já jsem si v 16 udělala CAE, později CPE, šla jsem studovat anglistiku a v jazykovce ze mne měli radost, ale já to zezačátku brala jen jako brigádu při studiu a také šéf říkal, že bez studia oboru bych neměla šanci, na full-time berou jen rodilé mluvčí nebo lidi studované, certifikáty ani státnice prostě nestačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám problém komunikovat s cizími lidmi. Tam se bavíme pouze profesně. Co říkají kolegyně mi nevadí, ale dost mě vyčerpává komunikace s nimi. Když třeba zrovna hodinu nechodí lidí a mi stojíme na táře, tak je blbý nic neříkat, tak se snažím trochu udržovat konverzaci a po té hodinu už jsem totálně KO. Prostě typický introvert. Kdybysme měli aspoň společný zájmy, tak by to šlo trochu snáze.
Ještě navíc mě štve jedna věc. Mám 48 kg i s postelí, s manželem hodně cvičíme a baví nás to. Oni mají všichni přes 90 kg. Ať si má někdo klidně 200 kg, je mi to jedno a je to jejich věc. Ale ony se do mě neustále naváží jak jsem hubená. Snaží se do mě něco nacpat a vykrmit mě. Já se samozřejmě nedám a za rohem už pomlouvají. Je to těžké no ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdyžnejdeoživot… a co přeložení na jinou pobočku, třeba by ti kolegyně sedly lépe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Kajuli To je pravda, ucitel by mel byt extrovert nebo se alespon umet tak chovat na hodinach. Aby proste na konverzaci rozmluvil i toho introverta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale nejde jen o povahu (i když je zásadní, nejvíc vzpomínám na učitele, co byli baviči a co jsem se s nima mohla pohádat ve vyučovaném jazyce
). Ve vší úctě, angličtinu na úrovni co píše zakladatelka mám taky (používám denně v práci, ale vystudované to nemám) - a teda asi bych nechtěla, aby mě/moje dítě učil někdo, kdo umí asi tak jako já…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
@Kajuli To je pravda, ucitel by mel byt extrovert nebo se alespon umet tak chovat na hodinach. Aby proste na konverzaci rozmluvil i toho introverta.
Já myslím, že je rozdíl být introvert učitel, kdy je to určitá autorita. Paní nemá problém s klienty jen s kolegyněmi, ty jsou na stejné úrovni. Tam se potom ty hovory stáčí do různých témat. Třeba nepříjemných.
Já zažila spoustu učitelů nejen ve škole, ale i na školeních nebo kurzech, kteří byli introverty a nikdy to nebyl problém. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdyžnejdeoživot… píše:
Máte někdo zkušenosti s úplnou změnou oboru?
Ano. Jsem vyučená v technickém oboru, živila jsem se „rukama“, nyní pracuji jako asistent pedagoga a doufám, že hodně brzo budu učit.
Prosím o zachování anonymu. Nerada bych, aby můj nick někdo spojil s mou osobou. Děkuji.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Ano. Jsem vyučená v technickém oboru, živila jsem se „rukama“, nyní pracuji jako asistent pedagoga a doufám, že hodně brzo budu učit.Prosím o zachování anonymu. Nerada bych, aby můj nick někdo spojil s mou osobou. Děkuji.
Držím palce, aby vám vše vyšlo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
„@Slečna Ferka“
No já nevím, ale třeba pro mě takový přehnaně aktivní učitelé byli noční můra. Spíš jsem dávala přednost individuálním hodinám později, hezky v klidu. Myslím si, že takovým lidí je více. Známá mé mamky doučuje individuálně doma (klienti za ní chodí) a nějaké hodiny už musí odmítat. To mi ale nezaručí, že to bude i můj případ samozřejmě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nemám s tím zkušenosti, ale pokud bych se do něčeho takového pouštěla, tak bych se tomu nejprve věnovala vedle svého hlavního zaměstnání. Abych viděla, jestli budu mít dost klientů na uživení se. Předpokládám, že nějaké soukromé lekce budou lidi chtít hlavně po večerech, takže by se to skloubit dalo. Rozumnější mi ale přijde jít do toho překladatelství, jak tu někdo psal, to může být pro introverty lepší.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit