Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, od kdy by se mělo učit mimčo, aby usínal sám během dne?!
Většinou ho uspím v náručí, dám do postýlky..tam se během několika minut probere a pláče a zase musím nosit…Je pěkná tíhá..tak ho někdy zkusím nechat v postýlce, ale řve a tím se probere úplně..Můžete poradit? Díky
Ahoj,
my s tím začali někdy okolo 2.měsíce. Vždycky na noční spaní jsme ho po 19 hod dali do postýlky. Musím říct, že vždy hodně plakal (a to opravdu hodně, já u toho bulela taky, vydržel třeba i 2 hodiny). Nicméně se naučil usínat takhle sám. V noci když se budil, tak jsem kojila (po 2 hod), to usnul u prsa.
Přes den spal většinou v kočárku. Spát v postýlce i přes den (kde usnul po chvíli plakání, někdy i třeba po 20 min) se naučil cca od 5-6.M.
Od 8.M jsme ho přesunuli z ložnice do pokojíčku a nechávali v noci vyplakat. Kojení jsem zredukovala na 1× za noc. Od cca 10.M spí celou noc. Samozřejmě se parkrát vzbudí, ale chviličku popláče a usne. Nevstávám k němu.
Takže tak to bylo u nás. Usínání při houpání, chování apod. jsme vlastně nikdy nepratikovali. Odbourávali jsme usínání při kojení.
Přeji hodně štěstí a sil ![]()
Ahoj, a do kočáru někam na balkon ho dát nemůžeš? Já si takhle naučila oba kluky, ale takhle brzo to myslím nebylo. Do postýlky někdy pomůže zavinování, mladší mi takhle spal do 7 měsíců. Ale musel mít ručičky fakt hodně utažený u těla. Jinak sebou trhal a budil se. A taky pomáhá zavést rituál před spaním, třeba zpívat jednu písničku nebo něco podobnýho, co dítku pomůže líp usnout.
Ahoj, no já myslím, že chyba je, jak píšeš, že po uložení do postýlky se probere a Ty zase musíš nosit. Nemusíš nosit a nenos, nech v postýlce. Uvidíš, že časem bude plakat míň a míň. Věnuj se miminku, když je vzhůru, ať ví, že ho máš ráda, že seš tam. Ale když se spí, tak se prostě spí. Přes den mi usíná v náručí, krmím zpravidla před usnutím, když už je unavená a pak položím do postýlky, taky se probere, ale nepláče, už ví, že postýlka je její prostor, kde si odpočine. Hodně štěstí.
No, včera když jsem ho zkoušela nechat vyplakat, tak to nějak nevyšlo..Byl zvyklý večer ležet v postýlce, koukal na kolotoč, povídal si s ním a pak usnul, ale po tom včerejším dni, co jsem to zkoušela, tak řval i večer..
Zavinování nemá rád, šije sebou a snaží se dostat ručičky ven ![]()
To štěstí budu potřebovat
díky
Já myslím, že je na to ještě malej… ad zavinování - nejdřív se jim to nelíbí, ale když chvilku vydržíš - zavinout, trochu pohoupat, většinou se zklidní a tvrdě pak usnou, protože se sami neruší. Když si na to dítě navykne, je to pro něj rychlej způsob, jak se zklidnit. Tak pevný nervy, bude to horší ![]()
No my taky zavinování možná tak do dvou měsíců - ale pak se z toho malá stejně vždycky nějak vysoukala. Pak jsme používali spací pytel, ten dneska taky nechceme
. No miminko se teprv spánku učí a že to nevyšlo jednou, neznamená že nevyjde příště. Hlavní je pravidelnej režim. I když je to unavující dělat každej den stejný věci ve stejnou dobu, je to zaručený. My byli třeba dneska v Praze na výletě, malá zabrala cestou zpátky v jednu, jak je zvyklá, pak jsme zastavili, ona se probudila a už nezabrala, vysmátá jak sluníčko. No a co myslíš, po příjezdu domů jakejkoliv pokus o uložení skončil řevem.
Pamatuju si, jak jsem v tom věku kolem dvou měsíců po uložení do postýlky utíkala do obýváku a špunty do uší… Ale vydržela jsem a ten pláč byl kratší a kratší, až nebyl vůbec - tedy pokud se nevytrhne ze svýho rytmu
![]()
Ahojky, režim se snažím dodržovat. Tak jestli to chápu správně, když uvidím, že je unavený, tak ho odnest bdělého do postýlky a nechat řvát??
Mám strach, aby potom do postýlky vůbec chtěl ![]()
Já to tak dělám během dne i večer. Jak vidím první zív, tak třeba ještě dám trošku mlíčka, když chce a přenáším do postýlky. Ráno vstává malá v sedm, nají se, hrajeme si a v devět zív, tak nabídnu mlíčko a ona většinou u toho sama usne, tak přenesu do postýlky a spinká. To samý odpoledne, kolem jedný zív, přenesu do postýlky, občas vzteklej řev, na ten nereaguju nebo aspoň ne tak, že bych vyndavala z postýlky - pohladím, promluvím, odejdu. Večer chvíli poležíme spolu v posteli, pak začne zívání, tak přenesu do postýlky - chvíli vrtění a pak chrrrr. Takhle to vždycky nebylo, bylo to často s řevem, ale já vždycky vydržela (no tak ne vždycky, většinou
), ale pak se ten pláč zkracoval a zkracoval a malá si prostě zvykla. Zkus to, neboj se, ty jsi rodič a autorita.
Ahoj, tak se prave snazime o neuspavani na ruce. Zkousime to teprve druhy den a ten krik je teda dost kruty ![]()
Navic mi je metoda vyrvani do uplneho vycerpani a usnuti docela proti srsti. Dost se i bojim, aby si mala neco neurvala ![]()
Ale vase dobre vysledky me povzbuzuji, ze bude lip. Tak se snazim vydrzet, ikdyz bych nejradsi bezela malou vyndat z postylky a chovala ji az do meho uplneho zblbnuti ![]()
Tak já docela souhlasím se želvičkou,mám malého takto naučeného od narození,dám do postýlky,přečtu pohádku,dám dudínka,na chvilku držím za ruku a koukám do očiček a pak odcházím,samozřejmě někdy je řev,tak pět minut nechám,pak přijdu,dám dudud,udělám pšt pšt,pohladím a spí,někdy usne už u pohádky,ale upřímně tak 14dní my trvalo než si na to zvykl,takže já přeju pevné nervy,a rada musíš být důsledná a tvrdá(boužel u bratrovo dcery vidím jak to dopadá když je to jinak)
Dnes když jsem unavená a nechce se mi číst
dám davídka do postýlky,pohladím dám pusu a odejdu a on je zvyklý a usne sám.Zkuste si najít nějaký rituál.My např.koupání,papání,pak obejdem všechny na pusu na dobrou noc a já mu dávám tři,na dobrou noc,pro sladké sny a protože ho mám moc ráda(to mu samozřejmě u těch pus říkám).jde to,ale je to těžké.
Paradise, díky. Ale fakt je, že my nikdy pláč do vyčerpání nezažili. Malá je prostě sluníčko. Já věřím tomu, že ta psychika se vytváří už v bříšku a když je doma pohoda, je v pohodě i mimi. No a pak taky ty návyky…
![]()
Hlasime zlepsijici se vysledky
Mam radost a doufam, ze to bude cim dal lepsi. Prvni den skoro hodina, druhy asi pul hodiny a dneska nebyl zadny extra krik, jen takove narikani ve smyslu „mami, to jsi me tu uz zas nechala samotnou?“ Ale do 15minut spala.
Takze
Je to nase holka sikovna ![]()
Zatim teda praktikujem jen pres den, protoze jsem fakt uz byla zoufala z vecneho noseni. Dneska zkuism i vecer, ale to asi neprojde tak lehce. Je zvykla se hodne mazlit a tulit az do usnuti. No uvidime ![]()
Dušičko no vidíš,jste šikulky. ![]()
S tím mazlením večer,vyzkoušej ji umazlit před koupáním.My to máme takto,kolem páté krmení,tak do půl šesté ho nechám odpočinout a pak to nastává,mazlíme se,hrajeme si,smějeme se,prostě všechno možný,na kupání je už tak unavený,že u pití je v polospánku pak do postýlky,dám mu plyšové zvířátko na mazlení a dudlíka a do deseti minut spí,třeba to zabere i u vás.Malý je spokojený,že jsem se mu věnovala,taky je z toho utahaný a já jsem spokojená,že mám volné večery od 8:15 mám klid. ![]()