Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
ahoj holky potřebuju poradit s malou. vždycky usínala se mnou a v roce se naučila spát sama a to jí vydrželo tak dva měsíce. pak se den prodloužil a od té doby chodí spát jedině se mnou nebo usne v kočárku. zkoušela jsem tu metodu jak se k dítěti chodí, ale ona spustí ještě větší hysterický řev. bydlíme v paneláku tak jí nemůžu nechat řvát dlouho by by na nás přišli sousedi. Uvažuji o tom že jí ve dvou letech koupíme postel a přestěhujeme do pokojíčku ale nevím nevím. Jak na ní.
diggy - taky jsem měla „závisláčka“ - do 10m usínal v náručí u prsa ![]()
pak jsem přestala kojit a musel si zvyknout, že není… chvíli to trvalo, hysteráky, dlouhé uspávání v náručí nebo naší posteli za tmy (což jde díky venkovním žaluziím.) kolem roku usínal v 23hod, my už vyšťavení…
pak se to najednou nějak samo
upravilo, zvykl si na lahev mlíka a dudláka a tmu a bez rodičů.
ještě hodně pomáhá vyšťavit ho, unavit, jde spát ochotně.
další plus bylo zavedení dudu jen na noc, čeká na něj u postýlky. mám nědy pocit, že jde spát jen kvůli němu ![]()
jo, od 18m přesně má svůj pokoj a spaní se zlepšilo o 100 % - hlavně přes noc, když je s námi /nebo někým jiným/, budí se asi 4hod po usnutí a ječí… takhle si možná lehce fňukne, dá si mlíko
který má v postýlce a spí dál a my můžeme taky (manžel vstává ráno v 5-5,30, navíc mívá noční, po kterých následuje denní
, takže to bylo náročné)
takže vlastně nevím, co poradit, jen vydržet, třeba se to taky upraví samo!
Ahoj Diggy, nepíšeš ani jak dlouho malou uspáváš, ale jinak jsme na tom hodně stejně, malá mi taky asi před 3-4 měsíci usínala sama, ale skončili jsme na jeden den v nemocnici a od té doby se to vezlo, (těsně po špitále jsem s ní musela ležet a držet jí v náručí jak se bála, že maminku asi někdo ukradne a pak usínala asi měsíc jen s mojí rukou a tu hodně pevně tiskla sobě)předtím jsem jí přečetla pohádku a odešla, ale teď čekám jak v poledne tak večer než usne, je to v pohodě protože do 10 minut z 90% vytuhne, jsme zatím v malým bytě v paneláku, takže nechat jí řvát třeba hodinu taky nehrozí a je nezmar spíš by se uřvala a pak spala špatně ( což se párkrát stalo ) pak i ze spaní křičela
takže to jsme zamítli a v pohodě chodím uspávat, nevidím na tom nic děsného a nemyslím že je to rozmazlování, přečtu pohádku, pak si vemu třeba křížovky a sedím na druhé straně pokoje, stejně fakt většinou do pár minut usne, v poledne než vůbec pověsím prádlo na sušák nebo ho sundám a poskládám tak vlastně taky odcházím a malá v klidu a bez slzy spí a spí hlavně klidně. Prostě jsou děti co k tomu mámu potřebujou a když to není nějaký malý tyran co to dělá jen z trucu tak si myslím že nám to bude ještě chybět, taky teď sem tam ani neregistruje že odejdu a usne taky
nemyslím si že by to mělo trvat nějak dlouho dětičky dospívají moc moc rychle. Měj se krásně Trix
Ahoj tak já taky malou radši uspím přijde my že usne rychleji a klidněji. Lehnu si sní do postele dělám že spím a do deseti minut spí. Ale měly jsme též bojkot nechtěla usnout trvalo to asi dva týdny. Přišla jsem na to že když po obědě spala déle jak dvě hodinky tak právě večer nechtěla usnout takže jsem ji po dvou hoďkách budila a večer je klid. ![]()
Hodně štěstí ![]()
Tak my byli taky krásně naučení,položit,přečít pohádku a dobrou noc,ale taky se nám to nějak zvrtlo a malý chtěl spát jedině s námi v posteli,nemusím ani psát,že jsme se nevyspal nikdo a malý pak dospával přes den,takže jsem řekla,konec a zkusili jsme dávat spát jen jednou denně a odpoledne jít na delší procházku,prďola je utahaný,položím ho do postýlky lehnu si k němu dám mu ruku a dělám,že spím a za deset minut odcházím,když zlobí na chvíli odejdu z místnosti a když pláč začne nabírat na intenzitě,tak se vrátím zase si lehnu a pak třeba i usne,ale někdy to tak děláme i hodinu,dál se nám zatím dojít nepodařilo,ale alespoň spí v postýlce a my se vyspíme.Doufám,že jednou se nám podaří dospět k tomu,že ho položím,pohladím,přečtu pohádku a odejdu a malý pomalu usne sám,ale to je zatím jen písnička časů budoucích.Nezbylo nám než se smířit s tím jak to je teď.Tak přeju hodně štěstí.
Diggy, já bych se asi rozhodovala nejen podle toho, jak malá usíná, ale taky jak potom v noci spí - jestli s ní strávíš 5 minut, ona usne a v pohodě prospí celou noc, tak bych s ní určitě zůstala - co na tom, za pár let Tě bude sama vyhánět…
Ale jestli po těch pěti minutách usne, v noci se probouzí a opět vyžaduje Tvoji přítomnost a uspávání, tak bych to asi řešila nějakým odnaučováním. Sousedy v paneláku je možné upozornit předem a požádat na pár dní o trpělivost - my jsme to tak udělali a nikdo neměl problém. Já jsem si takhle naučila dcerku na držení za ruku (taky „jen“ těch 5 minut) a potom se mi budila pořád a nedokázala bez té ruky sama usnout - takže se třeba co 2 hodiny z postýlky ozývalo „mami, luku, luku“… Tak jsme zavedli Estivillovu metodu, po dvou večerech byl klid a dnes usíná a spí bez nejmenších problémů přes den i v noci.
Bohunka _______________
Helenka, 2 roky
Ahoj, jak to myslíš „chodí spát se mnou“, pokud si s ní lehneš, ona usne a ty odcházíš, tak mi to tak hrozný nepříjde (asi proto, že to dělám stejně
). Může to být jen přechodné období, možná zuby. Já bych jí asi dala ještě chvíli čas, třeba to přejde samo. ![]()
Ahoj, jsme na tom podobně, malá usínala sama cca do 1,5 roku, v noci se nebudila. Pak začala vyžadovat přítomnost u uspávání, takže večer uspává manžel, v poledne já. Přečteme pohádku, povídáme, za chvilku spí. Stojí nás to jen cca 15 minut, nevidím na tom nic špatného, proč jí tu chvilku před spinkáním nevěnovat?
Tak já si myslím,že zakladatelka diskuze to myslela,tak,že dítě by se to postupně mělo učit a když už byla na to zvyklá a najednou se necche,tak se optala na rady.Já to mám taky tak,Davča úsínal sám,pak nechtěl a já ho prostě jen tak nenechala s tím,že to vydržím,nejde o to,že bych to nevydržela,ale prostě nechci.Tenhle přístup je i hodně o stylu výchovy a Davča má prostě přísnější,protože to je rarach a za chvíli by mě skákal po hlavě,tak to jen tak na vysvětlení.
Ahoj holky,
jsem ráda, že se tady objevilo toto téma. Chtěla bych vás též poprosit o radu. U nás je to s tím spaním asi takto:
Několik měsíců po narození jsme malého uspávali na baloně a pak šup do postýlky, budil se cca po třech hodinách na kojení, takže klasika. Ale pak jsem k němu vstávala min. 10× za noc ne-li častějc, někdy jsem měla pocit, že snad ani nespíme.Když se na to kojení vzbudil, bylo jasné, že dvě hodiny prostě spát nebude, tak jsem si ho vzala do obyváku, vařila, žehlila…Vždy jsem byla odpůrcem spaní dítěte v posteli s rodiči, ale skončili jsme tak taky. Byla jsem ráda, že se trochu vyspíme a nemusím pořád vstávat a shýbat se u postýlky.Kojila jsem v noci dost často.Tak jsme malého uspali v naší posteli a spal tam, ještě se nějak nehýbal, tak nebyla obava, že by spadl.Pak jak se začal plazit, lézt, tak to prostě skončilo tak, že prostě jeden z nás - manžel nebo já uspíme malého a zůstáváme s ním spát až do rána
Zkoušeli jsme asi ve 4 měsících Estvillovu metodu, ale já ani manžel jsme to prostě „nedali“. Přes den v postýlce zá:,–(ně nespává od narození, půl roku jsme musela jezdit denně cca 5 hodin po venku, aby spal, sotva zastavil kočár, vzbudil se..Nyní máme aspon sundaný bok postýlky a přiraženou postýlku k manželské posteli, tak se líp vyspíme.V noci stále kojím jednou až dvakrát, což je pohodička.Tak teď řeším usínání a spaní v noci ale taky spaní přes den, protože chlapeček každé spaní přes den 2× až 3× spí jedině v kočárku ![]()
Omlouvám se za román, ale já to jinak neumím
Budu ráda za každou radu, děkuji a spolubojovnicím držím palce!
pěkný večer
Palonko, asi to nebudeš chtít slyšet, ale můj názor je, že jaký režim si zavedeš, takový ho máš - dítě si ho samo nenastaví… Chlapeček už je hodně velký, leccos chápe, takže je to jen na Tobě - uspávání větších dětí může být krásná věc, ale musí to vyhovovat oběma stranám. Když to chcete změnit, asi budete prostě muset stanovit pravidla, jak si to spaní představujete, a pak prostě vytrvat - a připravit se na to, že to bude pár dní a nocí s pláčem, křikem a vztekem… Jak jsem psala výše, nám to taky ze začátku vyhovovalo, bylo to moc hezké, držet malou při usínání za ručičku, ale když mi to začalo přerůstat přes hlavu, muselo se to změnit - u nás Estivillka zabrala za 2 noci…
Držím palce!
Bohunka __________________
Helenka, 2 roky
Ahoj holky,
na zacatek musim rict,ze nejsem fanda jak uspavani,tak spani deticek s rodici v posteli..tim ovsem nechci rict,ze je to spatne,ale proste jak si to kdo udela,tak to ma..
Ja jsem Emicku nikdy neuspavala,pokud jsem vedela,ze ji nic neboli,je nabastena,prebalena..a nikdy nebyl problem by se dalo rict,samo,ze nekdy jecela,nekdy chvilicku,nekdy delsi chvili..ale vytrvat se mi vyplatilo..nemame problem.Vecer chci mit chvilinku klidu a predstava kdovijak dlouheho uspavani jakymkoli zpusobem,me desi
,doufam,ze to nevyzni tak,ze jsem krkavci matka,ktera dite ani nepohladi ![]()
Ahoj holky, ![]()
já tady pořád čtu o Estvillově metodě. My jí doufám potřebovat nebudem, zatím i když malou uspávám tak pohádka nebo pár minut nám stačí takže si nemyslím že je to nutné. Četla jsem o tom dost a vím jak se má odcházet a přicházet a prodlužovat časy, ale zajímalo by mě jak bych to dělala, když malá má otevřenou postýlku od roku, protože nám z ní úspěšně vylézala a tak po spaní v poledne pokaždé sama z ložnice příjde. Je docela samostatná a to se nám líbí, ale nevím jak bych jí vysvětlovala že příjdu za 5 minut a ona by za mnou nešla?
A k zavřené postýlce už se vracet nebudem. Takže se fakt modlím ať to naše uspávání je v klidu jako teď, ale prostě by mě rady zajímaly. Díky. ![]()
Trixinko, já to teda nemám zas tak moc naštudované, ale myslím, že bys asi ty dveře musela prostě zavřít tak, aby přijít nemohla… Ale fakt nevím, my máme zavřenou postýlku doteď - o té metodě je knížka, tak tam bys nejspíš našla nejlepší radu… ![]()
Bohunka ________________
Helenka, 2 roky
Ahojky
byla jsem ted mimo net…
děkuju všem za názor, budeme si to muset srovnat sami, já vím!
jen se bojím, že Estvilkou dosáhnu tak toho, že malý bude mít panickou hrůzu do té postýlky vůbec vlézt, ale vyřešit to musíme chjo